255
Το λευκό χταπόδι που το λένε Κάσπερ | YouTube/ New Scientists

Κάσπερ: Το λευκό χταπόδι που μοιάζει με… φάντασμα

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2022, 18:48
Το λευκό χταπόδι που το λένε Κάσπερ
|YouTube/ New Scientists

Κάσπερ: Το λευκό χταπόδι που μοιάζει με… φάντασμα

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2022, 18:48

Ενα μικρό ημιδιάφανο χταπόδι, το οποίο ονομάστηκε Κάσπερ εξαιτίας της ομοιότητάς του με το διάσημο φαντασματάκι των κινουμένων σχεδίων, ανακαλύφθηκε σε βάθος-ρεκόρ για το είδος, στο πλαίσιο μιας εξερευνητικής γεωλογικής κατάδυσης στα ανοικτά της Χαβάης.

«Ενώ το τηλεκατευθυνόμενο βαθυσκάφος ROV περνούσε από μια επίπεδη βραχώδη περιοχή καλυμμένη με ιζήματα και βρισκόταν σε βάθος 4.290 μέτρων, συνάντησε ένα αξιοσημείωτο μικρό χταπόδι που είχε καθίσει πάνω σ’ έναν επίπεδο βράχο», ανέφερε ο δρ Μάικλ Βεκιόνε, ένας από τους υπευθύνους της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

«Η εμφάνιση του ζώου διαφέρει από οτιδήποτε άλλο έχει καταγραφεί από τους επιστήμονες μέχρι σήμερα και βρέθηκε στο μεγαλύτερο βάθος στο οποίο έχει βρεθεί ποτέ κεφαλόποδο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ζώο εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια αποστολής του πλοίου «Okeanos Explorer» βορειοανατολικά του νησιού Νέκερ. Το πλοίο χρηματοδοτείται από το 2008 με αμερικανικά ομοσπονδιακά κεφάλαια για να σαρώνει τον πλανήτη και να εξερευνά τη γεωλογία και τη θαλάσσια ζωή.

Το λευκό χταπόδι έχει μια σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι, αντί για τις δύο που έχουν τα χταπόδια, ενώ είναι «διαφορετικό, διότι δεν διαθέτει τα χρωστικά κύτταρα, που αποκαλούνται χρωματοφόρα και είναι χαρακτηριστικά των κεφαλόποδων. Επίσης δεν φαίνεται αρκετά μυώδες», σύμφωνα με ανακοίνωση της NOAA.

«Αυτό του δίνει την όψη φαντάσματος», προσθέτει η υπηρεσία, αναφερόμενη στo όνομα Κάσπερ που του δόθηκε, «είναι σχεδόν σίγουρα ένα είδος που δεν έχει ταυτοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα και μπορεί να μην ανήκει σε κάποια γνωστή οικογένεια».

Οι επιστήμονες που το είχαν εντοπίσει για πρώτη φορά το 2016 στη Χαβάη, μαθαίνουν ακόμη τα μυστικά του κεφαλόποδου, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...