495
Ο ουκρανός πιλότος «κάπτεν Juice» δεν αποκάλυψε την ταυτότητά του, αλλά μίλησε για τις δεξιότητες που απέκτησε στην Καλιφόρνια | Shutterstock

Κάπτεν Juice: ο ουκρανός πιλότος που εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 12:15
Ο ουκρανός πιλότος «κάπτεν Juice» δεν αποκάλυψε την ταυτότητά του, αλλά μίλησε για τις δεξιότητες που απέκτησε στην Καλιφόρνια
|Shutterstock

Κάπτεν Juice: ο ουκρανός πιλότος που εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 12:15

«Ευτυχώς για εμάς, οι ρώσοι πιλότοι πετούν όπως πετούσαν τη δεκαετία του ’70 και πολεμούν όπως πολεμούσαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Καλιφόρνια μάθαμε το μυστικό για να τους καταρρίπτουμε, και τώρα χρησιμοποιούμε τη δημιουργικότητά μας» – τα παραπάνω δήλωσε ο «κάπτεν Juice» στη Repubblica, σε συνέντευξή του στον απεσταλμένο του ιταλικού Μέσου στην Οδησσό Φάμπιο Τονάτσι.

Ο 29χρονος ουκρανός πιλότος, «κορυφαίος» όπως έγραψε ο Τονάτσι, συμφώνησε να πει δυο λόγια στον Ιταλό υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του. Φυσικά, δεν είπε και ποια είναι η βάση του. «Μας έδωσε την εξήγηση για ποιον λόγο τα ρωσικά αεροσκάφη δεν επιχειρούν εκμεταλλευόμενα την υπεροπλία στους αιθέρες» έγραψε ο Τονάτσι.

Ακολούθησαν οι συστάσεις και οι εντυπώσεις: «Κατάγεται από την ανατολική Ουκρανία, και όση ώρα μιλούσαμε φορούσε το κράνος του, αυτό που φοράει και στο Mig-29 που πιλοτάρει. Μπορούσα να δω μόνο το καστανόξανθο γένι του». Το… χυμώδες παρατσούκλι Juice τού το κόλλησαν οι Αμερικανοί όταν τον είδαν να πίνει χυμό και όχι ουίσκι ύστερα από τις πτήσεις με το F-15 που του έδωσαν.

Στην ερώτηση πόσοι άλλοι ουκρανοί πιλότοι επανεκπαιδεύτηκαν μαζί του στην Καλιφόρνια δεν απάντησε, όμως υπογράμμισε ότι η αμερικανική βοήθεια ήταν ανεκτίμητη για αυτούς: «Μας άλλαξαν τα μυαλά, μας έμαθαν κόλπα, πώς να καταρρίπτουμε τους Ρώσους. Εχουμε παλιά αεροπλάνα, άρα πρέπει να τα βγάλουμε πέρα ​​με τη δημιουργικότητά μας».

Βάσει όσων είπε, όλα αυτά μεταφράζονται σε μείξη της σοβιετικής σχολής πτήσεων με «την εμπειρία που αποκτήσαμε στο Ντονμπάς» και με τις καλιφορνέζικες συμβουλές. «Αφήνουμε τα Sukoi να μας κυνηγούν, τα παρασύρουμε στον χώρο μας και μετά τα πλήττουμε με πυραύλους από το έδαφος. Οι Ρώσοι σκέφτονται λες και βρισκόμαστε στο 1970…»

Η Καλιφόρνια δίδαξε τους ουκρανούς πιλότους, όμως το ίδιο έκανε και η άσκηση «Καθαρός Ουρανός» του 2018 όπου έλαβαν μέρος. «Εκεί μάθαμε να επικοινωνούμε στα Αγγλικά, όπως κάνουν και στο ΝΑΤΟ. Μέχρι τότε μιλούσαμε στα Ουκρανικά». Ο Juice είπε επίσης ότι η ρωσική υπεροπλία είναι σχετική, ότι οι ρώσοι πιλότοι δεν είναι τόσο καλοί όσο νομίζουν κάποιοι, ότι άλλο πράγμα είναι η Συρία και άλλο η Ουκρανία: «Εδώ βρήκαν συννεφιά, κακοκαιρία και εμάς».

Το σχόλιό του για τα επιχειρησιακά σχέδια των Ρώσων χωράει σε μία παράγραφο: «Οι πιλότοι τους διατάσσονται από τους στρατηγούς του Πεζικού, όπως το 1940. Αντί να κάνουν ανεξάρτητες αποστολές, ακολουθούν την προέλαση των στρατευμάτων. Είναι ένας παλιομοδίτικος και αναποτελεσματικός τρόπος». Και δήλωσε ότι οι Ουκρανοί έχουν καταρρίψει 200 ρωσικά αεροσκάφη. Δεν απάντησε όμως στην ερώτηση για τις ουκρανικές απώλειες.

Ζήτησε και αυτός, όπως και ο Ζελένσκι ζητάει αδιάκοπα, «F-15, F-16 ή F-18, αν θέλουμε να αλλάξουμε τον ρου του πολέμου». Πέρασε και μία είδηση από τη σχισμή: «Αυτή τη στιγμή και λόγω των απωλειών έχουμε περισσότερους πιλότους από αεροσκάφη».

Το τέλος της συνέντευξης απασχόλησε το… σινεμά – το αμερικανικό, φυσικά. Μίλησαν για το φιλμ «Top Gun», η συνέχεια του οποίου βγήκε τώρα στις αίθουσες. «Ανυπομονώ να το δω» είπε ο Juice. «Ούτε ξέρω πόσες φορές έχω δει το πρώτο. Και λέω στον Τομ Κρουζ: ‘‘Ελα εδώ, στην Ουκρανία, να γυρίσεις το ‘‘Top Gun 3’’»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...