271
Τα «Καπνισμένα ερείπια» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Βασίλη Κουνέλη |

«Καπνισμένα ερείπια»: ένα μυθιστόρημα για την τρομοκρατία

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2019, 17:34
Τα «Καπνισμένα ερείπια» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Βασίλη Κουνέλη
|

«Καπνισμένα ερείπια»: ένα μυθιστόρημα για την τρομοκρατία

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2019, 17:34

Το μυθιστόρημα «Καπνισμένα ερείπια» του Βασίλη Κουνέλη θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 8.30 μ.μ. στον Ιανό (Σταδίου 24, Αθήνα). Εκτός από τον συγγραφέα, για το βιβλίο θα μιλήσει ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Νερίνα Ζάρπα και η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τον βιολονίστα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Βασίλη Σούκα.

Πρόκειται για το δεύτερο πεζογράφημα του Κουνέλη, που κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα από τις εκδόσεις Καστανιώτη  –το πρώτο, ο «Νοματαίος» είχε κυκλοφορήσει το 2011- το οποίο αναφέρεται στο ευαίσθητο θέμα της τρομοκρατίας.

Αφηγητής είναι ο δικηγόρος Φίλιππος Γιαννόπουλος που μιλάει για τη γέννηση, την ενηλικίωση και την εξέλιξη του πελάτη του, τρομοκράτη Ηρακλή Κοντού, μέλους της διαβόητης Επαναστατικής Οργάνωσης των Οκτώ. Η ιστορία του ξεκινά σε μια οικογενειακή παράγκα στο νησί Αιγίλειψος, προτού τα φτερά του συναπαντήσουν τις άγριες παρέες του λιμανιού, έναν πρώιμο έρωτα και στη συνέχεια μια νέα ζωή στον θορυβώδη Πειραιά.

Η αγάπη για τη μουσική, η βαριά οικογενειακή ιστορία, οι συνεχείς ανατροπές και οι συγκρούσεις σ’ έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο περίγυρο τον βγάζουν από το αβέβαιο εφηβικό κουκούλι του μεταμορφώνοντάς τον σταδιακά σε επαναστάτη. Πλάι στους συντρόφους του, αλλά και στον Φώτη, τον ηγέτη της οργάνωσης, ο ήρωας έχει το χρόνο να διδαχτεί και να ανιχνεύσει όλο το φάσμα των μεγάλων αντιφάσεων, ενώ η ωμή βία, η οποία τον κατακλύζει, συγκλονίζει και διαμελίζει την ύπαρξή του.

Η αποκάλυψη της Οργάνωσης και η κατάρρευση του «επαναστατικού» οικοδομήματος μετατρέπουν την ανάκριση που ακολουθεί, εν μέσω παραισθήσεων, σε ταγκό αναμνήσεων και εκμυστηρεύσεων με παρτενέρ-είδωλο έναν ιδιόμορφο ανακριτή.

Πρόκειται για μια ιστορία συλλογική και ατομική, στην οποία η προσωπική αγωνία επιμένει να αναζητά ταυτότητα αλλά και διαφυγή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...