183
Οι καθαρόαιμοι βίσωνες είναι πολύ σπάνιοι στον Καναδά | Wanuskewin Heritage Park

Καναδάς: Οι βίσωνες επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον έπειτα από 150 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 10:23
Οι καθαρόαιμοι βίσωνες είναι πολύ σπάνιοι στον Καναδά
|Wanuskewin Heritage Park

Καναδάς: Οι βίσωνες επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον έπειτα από 150 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 10:23

Τους βίσωνες θέλει να ξαναφέρει στις απέραντες καναδικές πεδιάδες μια συμμαχία επιστημόνων, κυβερνητικών αξιωματούχων και αυτόχθονων φυλών.

Κάποτε κυριαρχούσαν σε τεράστιους αριθμούς. Οι αυτόχθονες του Καναδά είχαν μια «αδελφική σχέση», όπως λένε, με τα μεγαλόσωμα ζώα, τα οποία για αιώνες χρησιμοποιούσαν για το κρέας και το δέρμα τους.

Αυτό πριν έλθουν οι ευρωπαίοι έποικοι που επιδόθηκαν σε συστηματικό κυνήγι το οποίο αποδεκάτισε τους πληθυσμούς. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο αριθμός τους είχε συρρικνωθεί από περίπου 60 εκατ. σε μόλις 600 ζώα!

Οι καθαρόαιμοι βίσωνες, οι οποίοι προέρχονται από κοπάδια που ζουσαν στις περιοχές πριν φτάσουν οι Ευρωπαίοι, είναι εξαιρετικά σπάνιοι, αναφέρουν οι Times.

Σήμερα στον Καναδά υπάρχουν 1.500 καθαρόαιμοι, που όλοι προέρχονται από μόλις 50 ζώα τα οποία απέφυγαν το πρόγραμμα διασταυρώσεων με αγελάδες που άρχισε πριν από ένα αιώνα.

Τον Απρίλιο, ωστόσο, γεννήθηκε το πρώτο καθαρόαιμο βισωνάκι στο πάρκο Γουανοσκέουιν από το 1876. Είναι ένα μικρό βήμα για την επιστροφή των ζώων στη φύση.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι την επόμενη πενταετία θα γεννηθούν άλλα 300 ζώα, ώστε όλα μαζί να εισαχθούν και πάλι στο φυσικό τους περιβάλλον σε αριθμούς που θα μπορούσαν να στηρίξουν ένα κοπάδι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...