256
Ο Γουέιν Αϊρ και η Ανίτα Αναντ (δεξιά) στη συνέντευξη Τύπου στην Οτάβα, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση | REUTERS/Patrick Doyle

Καναδάς: Ανησυχία για την εξάπλωση των ακροδεξιών εξτρεμιστών στις ένοπλες δυνάμεις

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 10:32
Ο Γουέιν Αϊρ και η Ανίτα Αναντ (δεξιά) στη συνέντευξη Τύπου στην Οτάβα, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση
|REUTERS/Patrick Doyle

Καναδάς: Ανησυχία για την εξάπλωση των ακροδεξιών εξτρεμιστών στις ένοπλες δυνάμεις

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 10:32

Ο αριθμός των οπαδών της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής και άλλων βίαιων εξτρεμιστών στις τάξεις του καναδικού στρατού αυξάνεται «με ανησυχητικό ρυθμό», τονίζει έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα και προσάπτει στη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας πως δεν πράττει αρκετά για να καταπολεμήσει την τάση.

«Η πραγματικότητα είναι πως υπάρχει γενικευμένος ρατσισμός στις τάξεις του στρατού μας και πρέπει να τον εξαλείψουμε», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Αμυνας, Ανίτα Αναντ.

Η έκθεση επισημαίνει την εξάπλωση της ισλαμοφοβίας, του αντισημιτισμού, του ρατσισμού σε βάρος των μαύρων και των αυτοχθόνων, του σεξισμού και της ομοφοβίας στις τάξεις των καναδών στρατιωτικών.

Η αποτυχία των στρατιωτικών αρχών να καταπολεμήσουν τον εξτρεμισμό «πλήττει τις επιχειρησιακές δυνατότητες, υπονομεύει την ευημερία (των στρατιωτικών) και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Καναδά», επιχειρηματολογούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η Αναντ σημείωσε πως είχε διατεθεί αθροιστικά ποσό 326,5 εκατ. καναδικών δολαρίων (238 εκατ. ευρώ) στους δύο προηγούμενους ομοσπονδιακούς προϋπολογισμούς για να υπάρξει «αλλαγή κουλτούρας στον στρατό».

Ομως οι οπαδοί εξτρεμιστικών ιδεολογιών κρύβουν τα ίχνη τους ολοένα και πιο αποτελεσματικά, για παράδειγμα κρυπτογραφώντας τις επικοινωνίες τους ή καταφεύγοντας στο Darknet (το «σκοτεινό Διαδίκτυο»), σύμφωνα με την έκθεση, ενώ οι προσπάθειες για τον εντοπισμό τους παραμένουν «τμηματικές και αναποτελεσματικές».

Εξάλλου, διάφορες συστάσεις που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια, «εφαρμόστηκαν πλημμελώς, ενταφιάστηκαν ή εγκαταλείφθηκαν», σημείωσε η Σάντρα Περόν, εκ των συντακτών της έκθεσης.

Οταν εντοπίζονται, οι εξτρεμιστικές ομάδες «αλλάζουν ονόματα και σύμβολα», σημείωσε ο στρατηγός Γουέιν Αϊρ, επικεφαλής του καναδικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, και είπε ότι είναι απαραίτητο οι διοικήσεις να «επαγρυπνούν και να ενημερώνονται» για να τις αντιμετωπίσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...