Στο ΝΑΤΟ «έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι η Τουρκία έχει ξεφύγει από τη συμπεριφορά ενός συμμάχου», υποστήριξε ο κ. Καμμένος και κάλεσε τα μέλη της Συμμαχίας να πάρουν ξεκάθαρη θέση | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Καμμένος: Τα Ιμια είναι ελληνικά νησιά – Οι σύμμαχοι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ να πάρουν θέση

Σε διμερές επίπεδο και με παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού οι παραινέσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας προς τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες- «Το σκάφος που εμβολίστηκε, ουσιαστικά λειτουργεί ως Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή», σημείωσε με νόημα
Protagon Team

Σαφή και ξεκάθαρη θέση, χωρίς μισόλογα και δηλώσεις ίσων αποστάσεων (όπως π.χ. του Στέιτ Ντιπάρτμεντ), έναντι της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο ζήτησε από τους συμμάχους της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά, η ελληνική ακτοφυλακή, το Λιμενικό Σώμα αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται εκεί και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας για κανένα λόγο, και ζητούμε από τους συμμάχους μας στην ΕΕ, αλλά και στο ΝΑΤΟ να πάρουν ξεκάθαρη θέση», τόνισε ο κ. Καμμένος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Όπως είπε ο κ. Καμμένος, σε σειρά διμερών συναντήσεων που είχε με ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου, τους ενημέρωσε «για τη συμπεριφορά της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες με τα δύο γεγονότα κυρίως στην περιοχή των Ιμίων και την ένταση, τη λεκτική ένταση, που δημιουργούν οι ανακοινώσεις του προέδρου Ερντογάν, αλλά και τούρκων αξιωματούχων».

Σημείωσε μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια της ενημερώσης των ομολόγων του παρουσίασε στοιχεία σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα, ζητώντας την παρέμβασή τους. Διότι, όπως υπογράμμισε, «δεν νοείται μία χώρα-σύμμαχος του ΝΑΤΟ να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο σε έναν άλλο σύμμαχο όπως είναι η Ελλάδα».

Στις ίδιες δηλώσεις του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «θετικά αποτελέσματα», που όπως είπε, είχε η πρωτοβουλία του,  καθώς με το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάστηκε στους ομολόγους του και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, «έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι η Τουρκία έχει ξεφύγει από τη συμπεριφορά ενός συμμάχου και ενός γείτονα».

Ο κ. Καμμένος διευκρίνισε πάντως ότι το ζήτημα «δεν έφτασε μέχρι το Συμβούλιο, διότι η ενημέρωση γίνεται σε διμερές επίπεδο», κάτι όμως που όπως δεσμεύθηκε, θα γίνει «από τη στιγμή που θα έχουν ενημερωθεί όλοι οι υπουργοί με τα αποδεικτικά στοιχεία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Δεν παρέλειψε εξάλλου να επαναλάβει τη σημασία που έχει το γεγονός ότι το πλοίο του Λιμενικού Σώματος που εμβολίστηκε από την τουρκική ακταιωρό, έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

«Μετά από την τελευταία συμφωνία για τη μετανάστευση της ΕΕ, τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Δεν έχουμε παραβίαση δηλαδή μόνο των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και των ευρωπαϊκών, και έχουμε ουσιαστικά επίθεση από τη μεριά της Τουρκίας, μέσω των πλοίων και του εμβολισμού του πλοίου του Λιμενικού Σώματος, ενός πλοίου της ΕΕ, το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί ως Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή», σημείωσε και ήδη -όπως είπε- «σε επίπεδο ΕΕ έχουν ξεκινήσει να υπάρχουν παρεμβάσεις ξεκάθαρες υπέρ της Ελλάδας».

Με αφορμή εξάλλου τις δηλώσεις Γιλντιρίμ  (πρωθυπουργού της Τουρκίας), παρατήρησε ότι «ουσιαστικά ανατρέπουν τις δηλώσεις Ερντογάν και τις δηλώσεις άλλων τούρκων αξιωματούχων», επισημαίνοντας ωστόσο, ότι τέτοιου είδους  δηλώσεις «δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά εν τη πράξει και εν τω πεδίω».