576
. | Ο Γιώργος Καμίνης με τον αρχισυντάκτη του Politico

Καμίνης στο Politico: «Η πορεία μου είναι εκτός κομματικών συστημάτων»

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2017, 13:00
.
|Ο Γιώργος Καμίνης με τον αρχισυντάκτη του Politico

Καμίνης στο Politico: «Η πορεία μου είναι εκτός κομματικών συστημάτων»

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2017, 13:00

Για την Αθήνα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια πόλη σε κρίση αλλά και για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στον Ράιαν Χιθ, αρχισυντάκτη για ευρωπαϊκά θέματα του κορυφαίου αμερικανικού διαδικτυακού ειδησεογραφικού περιοδικού Politico.

Η συνέντευξη του κ. Καμίνη, που μεταδόθηκε μέσα από το δημοφιλές podcast του Politico, EU Confidential, επικεντρώθηκε αρχικά στη θητεία του στον δήμο Αθηναίων.

«Είστε υποψήφιος για το τίτλο του καλύτερου δήμαρχου της χρονιάς, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα από μόνο του», επισήμανε ο Χιθ και ρώτησε «για ποιο επίτευγμα είστε πιο περήφανος από τη στιγμή που γίνατε δήμαρχος σε μια περίοδο δύσκολη για την Αθήνα».

Στην απάντησή του ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «καταφέραμε να κάνουμε αυτά που δεν έκανε το ελληνικό κράτος» και επέμεινε στην μετατροπή του ελλείμματος που παρέλαβε σε πλεόνασμα

«Εχουμε τη δυνατότητα να φροντίσουμε τους οικονομικά αδύναμους της Αθήνας και την ίδια ώρα, να χρησιμοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία για την πόλη, ώστε να εφαρμόσουμε τις αλλαγές για την επόμενη δεκαετία, για την Αθήνα του 2030», πρόσθεσε.

Σχετικά με το «αφήγημα επιτυχίας» που προσπαθεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καμίνης απάντησε ότι αυτό είναι «παραμύθι» και υπογράμμισε ότι «αυτό που πρέπει να κάνουν στην κυβέρνηση είναι να φέρουν επενδύσεις στη χώρα, σιγά-σιγά δούμε ανάπτυξη και οι άνεργοι να αρχίσουν να βρίσκουν δουλειές.

» Εχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση λέει ότι η ανεργία μειώνεται, λόγω των θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης στις οποίες ο κόσμος πηγαίνει για να επιβιώσει. Δεν υπάρχει λοιπόν ανάπτυξη στη χώρα και δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να φέρει την ανάπτυξη. Γι’ αυτό λέω ότι είναι ένα παραμύθι. Νομίζω ότι θα έχουμε εκλογές το 2018, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να γίνουν κανονικά το 2019. Αν το δικό μας κεντροαριστερό εγχείρημα πετύχει, η κυβέρνηση θα επισπεύσει τις εκλογές, γιατί θα βρεθεί σε κατάσταση πανικού», ανέφερε ακόμη.

politico_kaminis2«Υπάρχει χώρος για τη νέα παράταξη»

Για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και σε ερώτηση για τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έβλεπαν τη μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ και δεν ήθελαν να υποστηρίξουν ένα συντηρητικό κόμμα όπως η ΝΔ, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι «η υποψηφιότητά μου μπορεί να τους φέρει πίσω. Μπορούμε να τους ξανακερδίσουμε.

» Δεν έχω καμία σχέση με το παρελθόν. Δεν υπήρξα ποτέ μέλος του ΠΑΣΟΚ, παρά το ότι το έχω ψηφίσει αρκετές φορές. Η πορεία μου είναι εκτός κομματικών συστημάτων και δεν έχω εμπλακεί σε εσωκομματικές διαμάχες. Πιστεύω ότι μπορούμε να φέρουμε αυτούς τους ψηφοφόρους πίσω και να συσπειρώσουμε τον κόσμο σε έναν πολύ ζωτικό και κρίσιμο χώρο. Νομίζω ότι μπορώ να το κάνω».

Σχετικά με το αν υπάρχει χώρος για τη νέα παράταξη στο πολιτικό σκηνικό, ο δήμαρχος Αθηναίων εξήγησε ότι απέναντι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τον συντηρητισμό της Δεξιάς, η νέα δημοκρατική παράταξη μπορεί να εκφράσει ένα ξεκάθαρο προοδευτικό στίγμα. Οπως τόνισε, «ο μεγάλος διαχωρισμός (summa divisio) είναι πλέον ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Αυτό το συναντάμε παντού στην Ευρώπη».

Τέλος, για την μετανάστευση των νέων επισήμανε ότι «τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουμε σχεδόν 500.000 νέους Ελληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα, μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν, να τους φέρουμε πίσω.

» Και για να τους φέρνουμε πρέπει να αλλάξουμε όλα. Πρέπει επίσης να γίνουν και κάποιες συμβολικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα να τους δώσουμε το δικαίωμα να ψηφίζουν. Πρέπει επίσης να διευρύνουμε την οικονομία μας. Χρειάζεται ν’ ανοίξουμε τις αγορές μας αλλά και να βάλουμε πλαίσια ώστε να μην αφήνουμε κανέναν πίσω».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...