596
Ο Γιώργος Καμίνης στη Βουλή | Intimenews

Καμίνης σε Χρυσοχοΐδη: Τι θα κάνετε αν ο Αρειος Πάγος αποφασίσει την έκδοση της Σαραρέ Κχαντέμι;

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 17:59
Ο Γιώργος Καμίνης στη Βουλή
|Intimenews

Καμίνης σε Χρυσοχοΐδη: Τι θα κάνετε αν ο Αρειος Πάγος αποφασίσει την έκδοση της Σαραρέ Κχαντέμι;

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 17:59

Με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης παρεμβαίνει στο θέμα της έκδοσης της ιρανής κρατούμενης Σαραρέ Κχαντέμι και ζητά από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να πληροφορηθεί τις κινήσεις του υπουργείου σε περίπτωση που η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι υπέρ της έκδοσης της κρατούμενης στο Ιράν, και ενόσω εκκρεμεί η αίτηση ασύλου της.

Ο κ. Καμίνης ρωτάει επίσης τον υπουργό αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να χορηγηθεί άδεια παραμονής στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται πως ενδεχόμενη επιστροφή της Κχαντέμι, μητέρας ενός εξάχρονου κοριτσιού, στο Ιράν, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή της. Η ίδια έχει καταγγείλει τον σύζυγο της, για βιαιοπραγίες σε βάρος της ίδιας και του εξάχρονου κοριτσιού, γεγονός στο οποίο ουδόλως ανταποκρίνεται ο κρατικός μηχανισμός του τόπου καταγωγής και διαμονής της.

Η υπόθεση εκδικάστηκε την Τρίτη, στον Αρειο Πάγο, όπου ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να μην εκδοθεί η κρατούμενη. Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 29 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης του κ. Καμίνη:

«Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η «Συμμετοχή σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα» είναι ένας από τους πέντε λόγους δίωξης που απαριθμούνται στο άρθρο 1 Α (2) της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων («Σύμβαση του 1951»). Ερμηνευτικά, είναι η λιγότερη αποσαφηνισμένη βάση αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα, η οποία μάλιστα δεν ορίζεται στη Σύμβαση. Οι έννομες τάξεις, των συμβαλλομένων στη Σύμβαση του 1951 κρατών, έχουν αναγνωρίσει ότι οι γυναίκες, οι οικογένειες, οι φυλές, οι επαγγελματικές ομάδες και οι ομοφυλόφιλοι αποτελούν ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, η συμμετοχή στην οποία μπορεί να υποδηλώνει βάσιμο και δικαιολογημένο φόβο δίωξης ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία όπου ζουν. Η εξέλιξη της ερμηνείας αυτού του λόγου φόβου δίωξης έχει προάγει την κατανόηση του ορισμού του πρόσφυγα ως συνόλου. Αιτούντες άσυλο που ζητούν την αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας λόγω της συμμετοχής τους σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα συχνά επικαλούνται κίνδυνο δίωξης από μη κρατικά όργανα. Στις περιπτώσεις της οικιακής βίας η σύζυγος δεν είναι πάντα σε θέση να αποδείξει ότι ο σύζυγός της την κακομεταχειρίζεται λόγω της συμμετοχής της σε μια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, των πολιτικών της πεποιθήσεων ή άλλου λόγου δίωξης της Σύμβασης. Όμως, όταν το κράτος δεν επιθυμεί να την προστατεύσει για έναν από τους πέντε λόγους δίωξης, τότε μπορεί να αποδείξει ότι συντρέχουν στο πρόσωπό της οι προϋποθέσεις αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα: η βλάβη που της προκαλεί ο σύζυγός της οφείλεται στην απροθυμία του κράτους να την προστατεύσει για τους λόγους που αναφέρονται στη Σύμβαση.

Αυτές τις ημέρες, όπως πολύ πιθανόν είναι εις γνώση σας, εκδικάζεται από τον Άρειο Πάγο η ενδεχόμενη έκδοση της Ιρανής Sharareh Khademi, μητέρας ενός εξάχρονου κοριτσιού, η οποία καταζητείται για το αδίκημα της αρπαγής ανηλίκου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ίδιας της κρατούμενης, ενδεχόμενη επιστροφή της στο Ιράν, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή της. Επιπρόσθετα το οικογενειακό της περιβάλλον δεν είναι ασφαλές. Η ίδια έχει καταγγείλει τον σύζυγο της, για βιαιοπραγίες εις βάρος της ίδιας και του εξάχρονου κοριτσιού, γεγονός στο οποίο ουδόλως ανταποκρίνεται ο κρατικός μηχανισμός του τόπου καταγωγής και διαμονής της. Με σεβασμό στην δικαστική κρίση που αναμένεται, με δεδομένο ότι εκκρεμεί η απάντηση της πολιτείας ως προς το αίτημα χορήγησης ασύλου αλλά και με δεδομένες τις καταγγελίες της εν λόγω κρατούμενης για τους κινδύνους ασφάλειας και ζωής σε ενδεχόμενη επιστροφή τους στο Ιράν.

Ερωτάται ο Υπουργός:

  • Τι θα πράξετε σε περίπτωση που η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι υπέρ της έκδοσης και εν όσο εκκρεμεί η απόφαση για το άσυλο και τι θα κάνετε με το αίτημα χορήγησης ασύλου
  • Εξετάζετε το ενδεχόμενο να χορηγήσετε στην ενδιαφερόμενη άδεια παραμονής στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους;».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...