504
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με τον γγ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία | cityofathens.gr

Καμίνης σε Γκουρία: «Η Αθήνα στάθηκε όρθια και ενέπνευσε με το παράδειγμά της»

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 15:35
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με τον γγ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία
|cityofathens.gr

Καμίνης σε Γκουρία: «Η Αθήνα στάθηκε όρθια και ενέπνευσε με το παράδειγμά της»

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 15:35

Τον σημαντικό ρόλο των πόλεων στην αντιμετώπιση των τεράστιων αλλαγών που συντελούνται,  όπως η παγκοσμιοποίηση, οι δημογραφικές αλλαγές και το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι προκλήσεις που θέτει η τεχνολογία στην εργασία και την οικονομία, εξήρε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανοίγοντας τις εργασίες της  4ης Συνάντησης της πρωτοβουλίας  του ΟΟΣΑ Champion Mayors for Inclusive Growth.

Στη συνάντηση μετέχουν συμμετέχουν περισσότεροι από 30 δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων απ’ όλο τον κόσμο.

Υποδεχόμενος τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, ο κ. Καμίνης τον ευχαρίστησε για τη διοργάνωση αυτής της σημαντικής συνάντησης. «Η συμβολή του ΟΟΣΑ στην κοινή προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης στη χώρα μας είναι ανεκτίμητη» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Σε αυτή την προσπάθεια, το αναγνωρίζουν πλέον ολοένα και περισσότεροι διεθνείς παίκτες, οι πόλεις οφείλουν να έχουν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα. Διαθέτουν τη στενή γνώση των προβλημάτων, την άμεση επαφή με τους πολίτες, τον ενθουσιασμό να καινοτομούν και να εφαρμόζουν δημιουργικές λύσεις εκεί που το κράτος βλέπει μόνο προβλήματα» τόνισε ακόμη ο κ. Καμίνης.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία μίλησε για την αξία της καινοτομίας ως εργαλείο ανάπτυξης για όλους, χωρίς κοινωνικούς  αποκλεισμούς με μόνο στόχο τη μείωση του χάσματος μεταξύ αυτών που ευημερούν και αυτών που υποφέρουν, όπως είπε.

Ο κ. Γκουρία αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη διάκριση της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Καινοτομίας, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποτελέσει το παράδειγμα για όλους. Τέλος μίλησε για την ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις και κατέληξε πρέπει να προοδεύσουμε όλοι μαζί, κανείς να μην μείνει πίσω. Ο ΟΟΣΑ είναι εδώ για όλους, θέτοντας ίδιους στόχους και ίδιες προοπτικές, επισήμανε.

O δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο κ. Γκουρία  παρουσίασαν τον «Οδικό Χάρτη της Αθήνας – Ανάπτυξη για Όλους», που περιλαμβάνει την κοινή δέσμευση των πόλεων να αντιμετωπίσουν συνεργαζόμενες  τις αυξανόμενες ανισότητες, τόσο στο επίπεδο της πόλης τους όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Την Τρίτη 19 Μαρτίου κατά την  7η Συνάντηση Στρογγυλής Τράπεζας δημάρχων και υπουργών που συμμετέχουν στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ, θα ενημερωθούν οι υπουργοί  για τον Οδικό Χάρτη της Αθήνας», δήλωσε ο κ.Καμίνης και σημείωσε με νόημα:

«Θα τροφοδοτήσουμε με τις θέσεις μας τις δικές τους συζητήσεις. Είναι καιρός μια τέτοια πρακτική, που βάζει στο επίκεντρο την άποψη των πόλεων, να γίνει ο κανόνας, και όχι η εξαίρεση.

» Εμπνεόμενοι από το παράδειγμα της “Αθήνας – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018”, στη 4η συνάντηση της πρωτοβουλίας του ΟΟΣΑ “Champion Mayors for Inclusive Growth – Πρωταθλητές Δήμαρχοι για την Ανάπτυξη για Όλους”,  οι δήμαρχοι στο κείμενό τους, αναγνωρίζουν την καινοτομία, σε όλες τις μορφές της -κοινωνική, τεχνολογική, καινοτομία στο δημόσιο τομέα- ως το πλέον σημαντικό εργαλείο αντιμετώπισης των ανισοτήτων και υιοθετούν μία σειρά από αρχές προς αυτή την κατεύθυνση.

» Αναγνωρίζουν επίσης τον τρόπο της Αθήνας: μέσω εκτενούς διαβούλευσης με τους πολίτες, από τα κάτω προς τα πάνω, κάνοντας όλους συμμέτοχους στη διαχείριση των προβλημάτων της πόλης.

» Είναι, αναμφίβολα, μία ακόμα αναγνώριση, ότι η Αθήνα, μέσα στην κρίση, μπόρεσε όχι μόνο να σταθεί όρθια, αλλά και να εμπνεύσει τον υπόλοιπο κόσμο με το παράδειγμα της», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κλείνοντας τις εργασίες της πρωτοβουλίας του ΟΟΣΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...