252
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης (αριστερά) και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά την υπογραφή της απόφασης | Twitter/KaminisG

Καμίνης: Περάσαμε από χίλια κύματα, αλλά άνοιξε ο δρόμος για το αποτεφρωτήριο

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2019, 10:25
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης (αριστερά) και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά την υπογραφή της απόφασης
|Twitter/KaminisG

Καμίνης: Περάσαμε από χίλια κύματα, αλλά άνοιξε ο δρόμος για το αποτεφρωτήριο

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2019, 10:25

Μετά από τουλάχιστον πέντε χρόνια νομικών δυσχερειών, έγινε ένα καθοριστικό βήμα για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου στον δήμο Αθηναίων με την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

Η απόφαση, που υπογράφηκε την περασμένη Πέμπτη, καθορίζει τον χώρο και τις προϋποθέσεις για την κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, όπως αυτό σχεδιάστηκε και προτάθηκε από τον δήμο Αθηναίων για την περιοχή του Ελαιώνα.

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών, που δεν αποτελούσε απλώς μία δέσμευσή μας, αλλά και μία υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στα στοιχειώδη δικαιώματα του πολίτη» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Επισήμανε ακόμη ότι «από το 2014 που ξεκινήσαμε την προσπάθεια περάσαμε από τα χίλια κύματα, προκειμένου να διορθωθούν οι αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου και τελικά να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη χώρα μας».

Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση προβλέπει την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου καθώς και τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου (στα οικοδομικά τετράγωνα 17 και 29), βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, την οποία ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση του δήμου Αθηναίων.

Στον κοινόχρηστο χώρο θα δημιουργηθεί οργανωμένος χώρος πρασίνου που περιλαμβάνει αναψυκτήριο, χώρους συνάθροισης κοινού, αθλητικές εγκαταστάσεις και απαραίτητες υποδομές για τη φύλαξη και τη συντήρηση του χώρου. Οι περιφράξεις θα είναι φυτικές, η υπάρχουσα υψηλή βλάστηση θα προστατεύεται, ενώ τα υλικά επίστρωσης και η φύτευση θα είναι σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Στην υπογραφή της απόφασης ήταν παρούσα και η αντιδήμαρχος Κοινόχρηστων Χώρων Νέλλη Παπαχελά.