605
Ο Γιώργος Καμίνης μιλά στη Βουλή | Intime/Ζάχος Γιάννης

Καμίνης: Η κυβέρνηση προικοδοτεί με εκατομμύρια ΜΚΟ «φαντάσματα»

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2020, 16:42
Ο Γιώργος Καμίνης μιλά στη Βουλή
|Intime/Ζάχος Γιάννης

Καμίνης: Η κυβέρνηση προικοδοτεί με εκατομμύρια ΜΚΟ «φαντάσματα»

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2020, 16:42

Σειρά ερωτημάτων γύρω από την απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, να χορηγήσει ποσό 1,2 εκατ. ευρώ, σε νεοσυσταθείσα ΜΚΟ για την υλοποίηση δράσεων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, που αφορά τους αιτούντες άσυλο, έθεσε ο αρμόδιος τομεάρχης του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, με ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή.

Οπως αναφέρει ο κ. Καμίνης, η συγκεκριμένη ΜΚΟ συστήθηκε μόλις τον Σεπτέμβριο και ο βασικός εταίρος της είχε διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου ακροδεξιού κόμματος.

Η χρηματοδότηση αφορά δράσεις μέχρι το τέλος του 2020, μόλις δηλαδή που καλύπτει τρεις μήνες.

«Η εν λόγω ΜΚΟ προσπαθεί μέσα από διαδοχικές οβιδιακές νομικές μεταμορφώσεις να αποκρύψει την ακροδεξιά καταγωγή της και την πλήρη έλλειψη εμπειρίας στο Προσφυγικό», ανέφερε ο κ. Καμίνης.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, πρόκειται για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (με την επωνυμία Hopeland), η οποία αναλαμβάνει εφεξής ευθύνη για τη στέγαση, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και τελικά την κοινωνική ένταξη περίπου 1.000 αιτούντων άσυλο, όταν αυτή τη στιγμή έχει μόλις δύο εταίρους και άγνωστο αριθμό μελών. Φέρεται δε να ιδρύθηκε στις 22/9/2020, ως μετεξέλιξη παλαιότερης ΑΜΚΕ, με εντελώς διαφορετικό, “εθνικού” περιεχομένου, αντικείμενο. Τα περισσότερα μέλη της ανήκαν στη δημοτική παράταξη του υποψηφίου δημάρχου στον δήμο Αγίου Δημητρίου το 2019, Αλέξανδρου Αρβανιτάκη. «Ο τελευταίος εχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου στο ακροδεξιό κόμμα Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, το οποίο έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά του προγράμματος ΕΣΤΙΑ».

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, η συγκεκριμένη ΑΜΚΕ δεν καλύπτει καν τις προϋποθέσεις που η ίδια η κυβέρνηση είχε ορίσει μέσω του πολυδιαφημισμένου Μητρώου των ΜΚΟ (για παράδειγμα απολογισμός έργου δύο ετών, ύπαρξη ιστοσελίδας, κτλ),  είναι άγνωστο εάν έχει εγγραφεί στο Μητρώο, ενώ υπέβαλε αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ μόλις επτά ημέρες μετά την ουσιαστική σύστασή της. «Μάλιστα το υπουργείο προέβη σε αλλεπάλληλες τροποποιήσεις της αρχικής πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. Με τις τροποποιήσεις αυτές διαγράφεται μεγάλο μέρος των αυστηρών προϋποθέσεων εγγραφής στο Μητρώο ΜΚΟ που η ίδια η κυβέρνηση θορυβωδώς είχε καθιερώσει με ένα νόμο και δυο υπουργικές αποφάσεις».

«Αφού επί μήνες η κυβέρνηση προέβη σε ένα κυνήγι μαγισσών κατά των ΜΚΟ συλλήβδην, έρχεται τώρα να υιοθετήσει τις χειρότερες πρακτικές, δημιουργώντας ΜΚΟ “φαντάσματα” τις οποίες και προικοδοτεί με εκατομμύρια ευρώ. Τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν εν τη γενέσει του το σημαντικό έργο της στέγασης των αιτούντων άσυλο. Αναδεικνύουν επίσης την υποκρισία του Υπουργείου: κακές ΜΚΟ ήταν όσες ασχολούνταν μέχρι τώρα με το προσφυγικό. Οι “δικές”μας” μπορούν να λειτουργούν, αφού προηγουμένως αλλάξουμε τους κανόνες που οι ίδιοι καθιερώσαμε», δήλωσε ο κ. Καμίνης.

Τι απάντησε ο Νότης Μηταράκης

Για «λαϊκισμό και σκανδαλοθηρία» και για «παρεμβάσεις χωρίς ίχνος αλήθειας, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων» κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Απαντώντας στις καταγγελίες των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι το υπουργείο Μετανάστευσης χορήγησε 1,2 εκατομμύρια ευρώ για συμμετοχή στο πρόγραμμα ESTIA, σε ΜΚΟ χωρίς εμπειρία στο Προσφυγικό, ο κ. Μηταράκης επισημαίνει ότι η παροχή θέσεων στέγασης στο πρόγραμμα ESTIA II «πραγματοποιήθηκε μετά από ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια. Οι τιμές ήταν προκαθορισμένες, οι προδιαγραφές επίσης καθορισμένες και όλες οι αιτήσεις έγιναν δεκτές».

Μέσα από τις αιτήσεις, συνεχίζει, βρέθηκαν 22.395 θέσεις φιλοξενίας από 16 οργανώσεις που έχουν εγγραφεί, ενώ «το πρόγραμμα εξακολουθεί να έχει διαθέσιμες θέσεις για μελλοντικές αιτήσεις».
Επιπλέον, ο υπουργός Μετανάστευσης τονίζει ότι «στις προϋποθέσεις του προγράμματος δεν ζητάμε πιστοποιητικά κομματικών ή ιδεολογικών φρονημάτων. Οπως μέσα από τη Βουλή είχε ζητήσει ο κ. Καμίνης, για τη διαδικασία τοποθέτησης διοικητών στις δομές φιλοξενίας».

Ο κ. Μηταράκης καταλήγει λέγοντας για τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «τους εφιστώ την προσοχή αναφορικά με τα πρόσωπα που εμπλέκουν αμφοτέρωθεν, καθώς και στις συνδέσεις που κάνουν μέσα στον αντιπολιτευτικό τους οίστρο. Γιατί, όχι μόνο θίγουν υπολήψεις, αλλά και, τελικά, κηλιδώνουν τη δική τους αξιοπιστία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...