412
Ο Γιώργος Καμίνης κατά την διαδικτυακή εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής | YouTube

Καμίνης για το Μάτι: Την ώρα που έπρεπε κάποιος να πάρει την ευθύνη, αυτός απουσίαζε

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2020, 13:11
Ο Γιώργος Καμίνης κατά την διαδικτυακή εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής
|YouTube

Καμίνης για το Μάτι: Την ώρα που έπρεπε κάποιος να πάρει την ευθύνη, αυτός απουσίαζε

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2020, 13:11

Είναι αναγκαία μια διαφορετική, διευρυμένη προσέγγιση των ζητημάτων της Πολιτικής Προστασίας, τόνισε ο αρμόδιος τομεάρχης του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας ότι η εποχή μετά τον κορονοϊό αλλάζει την οπτική μας.

Σε παρέμβασή του σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής για την Πολιτική Προστασία στην εποχή μετά τον κορονοϊό, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι η παραδοσιακή προσέγγιση της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα ασχολείται κυρίως με τις πυρκαγιές και τους σεισμούς. Χρειάζεται ωστόσο πια μια διευρυμένη προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη τις νέες ανθρωπογενείς καταστροφές, την κλιματική αλλαγή και τις πανδημίες.

Για το ζήτημα του κορονοϊού, είπε ότι οι απαντήσεις δεν μπορούν να είναι μόνο εθνικές: «Χρειάζεται ενίσχυση των θεσμών παγκόσμιας διακυβέρνησης και εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης  ώστε να ενταθεί η διεθνής συνεργασία. Το θέμα της συνεργασίας και αλληλεγγύης υπεισέρχεται πια παντού, σε όλους τους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, αλλά και σε όλα τα επίπεδα: τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, διεθνές».

Δικαιώνεται, είπε ακόμη ο κ. Καμίνης, η θέση του Κινήματος Αλλαγής για υπαγωγή της Πολιτικής Προστασίας απευθείας στον Πρωθυπουργό.

https://www.youtube.com /watch?v=79xDUYw-0Uk

Ειδικότερα για το Μάτι, ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι το κόμμα του καταψήφισε τον νόμο 4662/20 «γιατί πιστεύουμε ότι αποτυπώνει την αδυναμία της χώρας να κατανοήσει τι έφταιξε και πως να το αλλάξουμε. Κάνει πιο πολύπλοκο και πιο γραφειοκρατικό το σύστημα, με την ευθύνη την κρίσιμη ώρα επί της ουσίας να χάνεται».

Πρόσθεσε ότι «ο εντοπισμός της ευθύνης και της ενιαίας εντολής σε ένα κέντρο υπήρξε το μείζον πρόβλημα στο Μάτι. Γιατί την κρίσιμη ώρα που κάποιος έπρεπε να πάρει την ευθύνη και να συντονίσει, αυτός δεν υπήρχε. Για αυτό χρειαζόμασταν ένα πιο απλό και πιο καθαρό νομικό πλαίσιο. Η σημερινή κυβέρνηση, αντί να μειώσει, αύξησε όσους εμπλέκονται στη διαχείριση της κρίσης.

» Ως βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσα πριν από ένα μήνα μια διεξοδική κοινοβουλευτική ερώτηση για τα προβλήματα της πολιτικής προστασίας. Δυστυχώς, δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση.

» Τι άλλαξε δύο χρόνια μετά στην πρόληψη, σε επίπεδο υποδομών, στην περιβαλλοντική νομοθεσία, στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, στις αναδασώσεις και τα δέντρα που χρησιμοποιούμε; Ποιά έργα έχουν γίνει πάνω σε αυτά; Έχουμε σταματήσει να φυτεύουμε παντού πεύκα; Έχουν ανοίξει σε όλα τα αντίστοιχα μέρη οι δασικοί δρόμοι, οι ζώνες πυροπροστασίας, οι δίοδοι προς τη θάλασσα; ‘Εχουν τοποθετηθεί πυροσβεστικοί κρουνοί; Τι γίνεται με την εκπαίδευση στα σχολεία, την ενεργότερη εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

» Δύο χρόνια μετά, ούτε τα έργα αποκατάστασης ούτε η δικαστική διερεύνηση έχουν ολοκληρωθεί. Το Κίνημα Αλλαγής τις επόμενες μέρες θα λάβει σχετικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των θεμάτων αυτών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...