412
|

Καμένα Βούρλα: Διαμαρτυρίες για τους 39 αιτούντες άσυλο και αποκλεισμός της Εθνικής Οδού

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2020, 10:01

Καμένα Βούρλα: Διαμαρτυρίες για τους 39 αιτούντες άσυλο και αποκλεισμός της Εθνικής Οδού

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2020, 10:01

Με επικεφαλής τον δήμαρχο Γιάννη Συμιώτη, κάτοικοι στα Καμένα Βούρλα κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους για τη μετεγκατάσταση 39 ανήλικων αιτούντων άσυλο από την Κω και τη Λέρο σε ξενοδοχείο της περιοχής, απειλώντας μάλιστα με νέο κλείσιμο των διοδίων στην Εθνική Οδό (σ.σ. προηγηθηκε αντίστοιχη κινητοποίηση το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης).

Οι 39 ανήλικοι μεταφέρθηκαν με δυο πούλμαν στο ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα, το οποίο μισθώνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), το μεσημέρι της Τετάρτης.

Από την πρώτη στιγμή, έντονη ήταν η αντίδραση της δημοτικής αρχής που κάλεσε σε κινητοποιήσεις του κατοίκους. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έκλεισαν τα σχολεία, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο θα γίνει νέος αποκλεισμός της Εθνικής Οδού στο ύψος των διοδίων της Αγίας Τριάδας στις 15.00 της Παρασκευής.

«Ζητάμε από την Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη και δεν μπορούμε στα Καμένα Βούρλα για 39 παιδιά να δείξουμε αλληλεγγύη»

Ο δήμαρχος Καμένων Βούρλων είχε σφοδρή αντιπαράθεση με τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη «στον αέρα» της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του Οpen.

Ο υπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα «ακραία φαινόμενα» και την «έλλειψη ανθρωπισμού» –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα Καμένα Βούρλα.

«Εμπόδισαν το φορτηγό με το φαγητό να πλησιάσει να ταΐσει τα παιδιά, εμπόδισαν το φορτηγό που φέρνει κουβέρτες και κάποια επιπλέον είδη οικοσκευής. Έκλεισαν την Εθνική Οδό για 39 παιδιά που θα μείνουν για λίγες εβδομάδες», κατήγγειλε σε έντονο ύφος ο κ. Μηταράκης.

Κάτοικοι προχώρησαν μάλιστα σε αποκλεισμό του ξενοδοχείου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή, καθώς  χρειάστηκε η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. για να φθάσουν φαγητό και άλλα είδη  πρώτης ανάγκης στο κτίριο.

Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι δεν ενημερώθηκε ποτέ για την εγκατάσταση των ανηλίκων σε ανενεργές ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης των Καμένων Βούρλων από τους αρμόδιους φορείς , το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ οι χώροι όπου μεταφέρθηκαν είναι ακατάλληλοι για οποιουδήποτε τέτοιου είδους φιλοξενία.

«Βρίσκονται στο κέντρο της λουτρόπολης, σε πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό, σε απόσταση ελαχίστων μέτρων από τις σχολικές μονάδες και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης (Δημοτικό, Νηπιαγωγείο, Γυμνάσιο και Λύκειο) και μέσα στην εμπορική κίνηση της πόλης. Κατά συνέπεια η εγκατάστασή τους στους χώρους αυτούς θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, της ασφάλειας, της ποιότητας ζωής των κατοίκων, μονίμων και επισκεπτών, τόσο στη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων όσο και στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Στις έντονες διαμαρτυρίες του δημάρχου, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι η διαμονή των ανηλίκων αιτούντων άσυλο στο ξενοδοχείο είναι προσωρινή, αφού όλοι τους συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...