527
| REUTERS/Lucas Jackson

Καλύτερα να μην επικοινωνήσουμε με εξωγήινους, προειδοποιεί ο Χόκινγκ

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2016, 21:42

Καλύτερα να μην επικοινωνήσουμε με εξωγήινους, προειδοποιεί ο Χόκινγκ

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2016, 21:42

Σκεφτείτε το για λίγο: ανάμεσα στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που έχουμε σαν άνθρωποι, σαν χώρα ή σαν ανθρωπότητα, να πρέπει να διαχειριστούμε και την ανακάλυψη εξωγήινων.

Πόσο μεγάλο θα ήταν το σοκ, αλλά και πόσο μεγάλη θα ήταν η απορία μας μετά για το τι να κάνουμε μαζί τους. Θα είναι φιλικοί ή επικίνδυνοι; Μήπως αντί να προσπαθούμε εμείς, να περιμένουμε να μας ανακαλύψουν αυτοί; Ή είναι καλύτερα να μείνουμε κρυμμένοι για να μην μας βρουν;

Ο Στίβεν Χόκινγκ πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα να μην επιχειρήσουμε να έλθουμε σε επαφή μαζί τους, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην βγούμε κερδισμένοι, αναφέρει το Science Alert.

Οι σκέψεις του βρετανού φυσικού καταγράφονται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον ίδιο, το «Αγαπημένα μέρη του Στίβεν Χόκινγκ». Επιβάτης ενός ψηφιακού, φανταστικού διαστημόπλοιου, ο Χόκινγκ μιλά για τα αγαπημένα του σημεία στο σύμπαν.

Μία από τις στάσεις της ταινίας είναι ο πλανήτης Gliese 832c ο οποίος θεωρητικά θα μπορούσε να συντηρήσει ζωή όπως την γνωρίζουμε. Το αστέρι στο οποίο βρίσκεται είναι 16 έτη φωτός από τη Γη. Είναι εξαιρετικά μακρινό για την τρέχουσα τεχνολογία (θα χρειαζόμασταν χιλιάδες χρόνια ταξιδιού), αλλά για τα δεδομένα του Διαστήματος είναι σε πολύ μικρή απόσταση.

«Οσο μεγαλώνω, είμαι περισσότερο πεπεισμένος ότι δεν είμαστε μόνοι. Μετά από μία ζωή απορίας, βοηθώ σε μια νέα προσπάθεια να μάθουμε αν είμαστε μόνοι», λέει ο Χόκινγκ στην ταινία.

Εξηγεί ότι το πρόγραμμα Breakthrough Listen στο οποίο μετέχει θα αναζητήσει σήματα από τα ένα εκατομμύριο αστέρια που είναι πιο κοντά στη Γη για ενδείξεις ζωής. Πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τον ρώσο μεγιστάνα Γιούρι Μίλνερ και έχει και την «ευλογία» του Χόκινγκ.

Το Gliese είναι ένα από τα πρώτα σημεία ενδιαφέροντος, ενώ άλλο ένα αστέρι στο οποίο έχει στρέψει την προσοχή του το πρόγραμμα είναι το KIC 8462852 το οποίο μοιάζει να μεταβάλλεται σε λαμπρότητα. Μπορεί να οφείλεται αυτό σε μια τεράστια κατασκευή από εξωγήινους που περνά κατά διαστήματα μπροστά από το άστρο και καλύπτει μέρος από το φως του; Ευφάνταστη η εξήγηση, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν ακόμα οριστικές απαντήσεις για το φαινόμενο.

Παρά ταύτα, ο βρετανός φυσικός μας προειδοποιεί: «Μια μέρα μπορεί να λάβουμε σήμα από έναν πλανήτη σαν τον Gliese 832c, αλλά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στο να απαντήσουμε».

Επανέρχεται ακόμη σε κάτι που έχει πει και παλιότερα: Δεν πρέπει να επικοινωνήσουμε με εξωγήινους πολιτισμούς, γιατί αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την ανθρωπότητα. Είναι πιθανό να μας δουν σαν κατώτερο και αδύναμο πολιτισμό, σαν κάτι όχι πολύτιμο, «όπως βλέπουμε οι άνθρωποι τα βακτηρίδια», λέει.

Το αγαπημένο του παράδειγμα για αυτό ήταν η επαφή των Ευρωπαίων με τους Ινδιάνους στην Αμερική, η οποία «δεν εξελίχτηκε και τόσο καλά».

Θέλοντας και μη, οι άνθρωποι μεταδίδουμε το στίγμα μας εδώ και δεκαετίες. Τα ραδιοκύματα από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς πομπούς διαχέονται και στο Διάστημα και -θεωρητικά και μόνο- μπορεί να τα εντοπίσει ένας εξωγήινος πολιτισμός και να βρει το σημείο από όπου εκπέμπονται.

Πέρα από τους εξωγήινους κινδύνους, ο Χόκινγκ έχει προειδοποιήσει και για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία ενδεχομένως θα αποδειχτεί «είτε το καλύτερο, είτε το χειρότερο που έχει συμβεί στην ανθρωπότητα». Αυτό γιατί ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα είναι σε θέση να ανασχεδιάσει τον εαυτό του όπως νομίζει καλύτερα και να ξεπεράσει την ανθρώπινη ευφυΐα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...