488
Φωτογραφία από τη συνεκπαίδευση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων τον Απρίλιο, με το γιγαντιαίο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle | ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΥΠΕΘΑ

«Κάλυψη» με αεροπλανοφόρα ΗΠΑ – Γαλλίας στον μήνα της «ακυβερνησίας»;

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2022, 09:01
Φωτογραφία από τη συνεκπαίδευση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων τον Απρίλιο, με το γιγαντιαίο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΥΠΕΘΑ

«Κάλυψη» με αεροπλανοφόρα ΗΠΑ – Γαλλίας στον μήνα της «ακυβερνησίας»;

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2022, 09:01

Η «κάλυψη» στην Ελλάδα απέναντι στον Ερντογάν στην ενδιάμεση περίοδο ανάμεσα στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική και στις δεύτερες κάλπες φαίνεται ότι συζητείται με ΗΠΑ και Γαλλία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», βρίσκονται «σε εξέλιξη σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο» οι συζητήσεις για μια άσκηση στην οποία θα συμμετάσχουν αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ και της Γαλλίας, την περίοδο που η χώρα μας θα έχει υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

«Βασικός στόχος είναι, σε μια ευαίσθητη περίοδο, κατά την οποία στην Ελλάδα θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, να δοθεί το μήνυμα προς την Αγκυρα ότι δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να δημιουργήσει προβλήματα. Δεδομένου ότι οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία ενδέχεται να πραγματοποιηθούν ακόμα και παράλληλα, η κυβέρνηση έχει έναν πρόσθετο λόγο να θέλει να θωρακίσει τη χώρα από ένα ενδεχόμενο πρόκλησης εντάσεων» έγραψε η «Καθημερινή» στο πρωτοσέλιδο άρθρο της Παρασκευής. 

Στο ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου αναφέρεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα, την Ουάσινγκτον και το Παρίσι, ώστε να προγραμματιστούν μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή και αεροπλανοφόρων. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να αποσταλούν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση (και κυρίως προς την Αγκυρα) ότι οι διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας λειτουργούν. Τυπικά, οι ασκήσεις αυτές αναμένεται να είναι ενταγμένες στο ευρύ πρόγραμμα εκπαιδεύσεων που εξελίσσονται διαρκώς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και τους συμμάχους. 

Η συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Παρισιού ως προς το επιχειρησιακό σκέλος αφορά το αεροπλανοφόρο του γαλλικού ναυτικού «Charles de Gaulle», ενώ με τις ΗΠΑ συζητείται η συμμετοχή του αεροπλανοφόρου, που εκείνη την περίοδο θα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή επιχειρήσεων του 6ου Στόλου. Στο «οπλοστάσιο» των Αμερικανών προστέθηκε το τελευταίο διάστημα και το πυρηνοκίνητο USS Gerald R. Ford, μήκους 337 μ., κάτι που το καθιστά το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον πλανήτη– το μήκος των αεροπλανοφόρων κλάσης Νίμιτς είναι 332,8 μέτρα. Το νέο αυτό υπερ-αεροπλανοφόρο κινείται στο «ανατολικό τμήμα του Ατλαντικού» σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, παίρνοντας μέρος σε ασκήσεις με μονάδες άλλων χωρών του ΝΑΤΟ. 

Κυβερνητικές πηγές πάντως, δεν επιβεβαίωσαν την Παρασκευή ότι υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, θέτοντας το ερώτημα πώς μπορούν να γνωρίζουν οι σύμμαχοι τον χρόνο των εκλογών ώστε να οργανώσουν το πότε θα βρεθούν στην περιοχή. Δεν προχώρησαν, ωστόσο, σε διάψευση των επαφών με τους συμμάχους.

Το «μήνυμα» στον Ερντογάν το 2020 

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2020, όταν η Τουρκία προκαλούσε την Ελλάδα με το Oruc Reis και οι δύο στόλοι βρίσκονταν ενώπιος ενωπίω στην Ανατολική Μεσόγειο, η κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX είχε στείλει τότε ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα απέναντι στις επιδιώξεις του Ερντογάν στην περιοχή.

Παράλληλα, την ημέρα της ελληνογαλλικής άσκησης, 13 Αυγούστου 2020, ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είχε ανακοινώσει ότι θα βρισκόταν σύντομα στην Ελλάδα το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο USS Hershel «Woody» Williams, το οποίο έφτασε στη Σούδα στις 18 Αυγούστου του 2020. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...