304
Ο εικαστικός Ντάαν Ρουουσγκάρντε μαζί με ένα μέλος της ερευνητικής ομάδας εξετάζουν τα φυτά τα οποία υποβάλλουν στην μέθοδο τεχνητού φωτός | Ruben Hamelink/Studio Daan Roosegaarde via Reuters

Καλλιέργειες ταχείας ανάπτυξης με… φωτορυθμικά

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2021, 14:52
Ο εικαστικός Ντάαν Ρουουσγκάρντε μαζί με ένα μέλος της ερευνητικής ομάδας εξετάζουν τα φυτά τα οποία υποβάλλουν στην μέθοδο τεχνητού φωτός
|Ruben Hamelink/Studio Daan Roosegaarde via Reuters

Καλλιέργειες ταχείας ανάπτυξης με… φωτορυθμικά

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2021, 14:52

Στην περιοχή Λέλισταντ στην Ολλανδία υπάρχει ένα χωράφι πέντε στρεμμάτων όπου καλλιεργούνται πράσα. Το χωράφι περνά απαρατήρητο τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες δίπλα στα υπόλοιπα κτήματα που υπάρχουν στην περιοχή. Όταν πέσει το σκοτάδι όμως μπλε και κόκκινο φως αναμειγμένα με υπεριώδη ακτινοβολία το μεταμορφώνουν σε ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο σκηνικό.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian δεν πρόκειται για σόου με λαμπάκια LED αλλά για πείραμα που παντρεύει την επιστήμη με την τέχνη, με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη των πράσων. Τέσσερις μονάδες ηλιακής ενέργειας εκπέμπουν ένα ειδικά για την περίσταση τροποποιημένο φάσμα ακτινοβολίας πάνω στα φύλλα των πράσων. Η ακτινοβολία εισέρχεται στο εσωτερικό των φυτών και ενεργοποιεί μηχανισμούς που κανένα είδος φωτός δεν μπορεί να κινητοποιήσει.

Η συνταγή

Το πρωτοποριακό αυτό πρότζεκτ είναι προϊόν εργασίας διάρκειας δύο ετών ανάμεσα στον ολλανδό εικαστικό Ντάαν Ρουουσγκάρντε και μιας ομάδας φυτοβιολόγων. Καλλιτέχνης και βιολόγοι λένε ότι δημιούργησαν μια «συνταγή φωτός» η οποία βοηθά τα φυτά να μεγαλώνουν ταχύτερα δημιουργώντας ένα είδος τεχνητής ηλιοφάνειας μετά το τέλος της φυσικής. Ο τεχνητός φωτισμός και ειδικά το μπλε και κόκκινο φως χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στα θερμοκήπια αλλά και πιο πρόσφατα στις αποκαλούμενες κάθετες καλλιέργειες. Είναι η πρώτη φορά όμως που χρησιμοποιείται σε ανοικτά χωράφια.

«Οι συνταγές φωτός θα είναι η επόμενη μεγάλη επανάσταση στην γεωργία» υποστηρίζει ο καθηγητής Τζέισον Γουάρτζεντ φυτοβιολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Με τις προβλέψεις να μιλάνε για πληθυσμό εννέα δισ. ανθρώπων μέχρι το 2050 η πίεση για αύξηση της αγροτικής παραγωγής είναι ολοένα και μεγαλύτερη. Όμως ανάλογα θα αυξάνεται και η χρήση των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων που μολύνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. «Οι αγρότες χρειάζονται ένα νέο σετ εργαλείων για να αυξήσουν την παραγωγή τους. Εδώ έχουμε μια εναλλακτική φιλική στο περιβάλλον μέθοδο που βοηθά στην ταχύτερη ανάπτυξη των φυτών με παράλληλη μείωση του κόστους της καλλιέργειας» σημειώνει ο Γουάρτζεντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...