323
Ενας πυροσβέστης παλεύει με τις φλόγες στο δάσος της Καλιφόρνιας | REUTERS/Fred Greaves

Καλιφόρνια: Τέσσερις αγνοούμενοι στη μεγαλύτερη πυρκαγιά στα χρονικά της πολιτείας

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2021, 12:09
Ενας πυροσβέστης παλεύει με τις φλόγες στο δάσος της Καλιφόρνιας
|REUTERS/Fred Greaves

Καλιφόρνια: Τέσσερις αγνοούμενοι στη μεγαλύτερη πυρκαγιά στα χρονικά της πολιτείας

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2021, 12:09

Οι αρχές της Καλιφόρνιας ανακοίνωσαν ότι αγνοούνται τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι λόγω της Ντίξι, της καταστροφικής πυρκαγιάς που πλήττει την πολιτεία από τα μέσα Ιουλίου και συνεχίζει την τρελή της πορεία.

Η πυρκαγιά έγινε πλέον η μεγαλύτερη στην ιστορία της Καλιφόρνιας, μία πολιτεία που τα τελευταία χρόνια πλήττεται από ολοένα και πιο τεράστιες πυρκαγιές.

Η Ντίξι απανθράκωσε αυτή την εβδομάδα σπίτια και καταστήματα στην μικρή ιστορική πόλη Γκρίνβιλ και καίει στη βορειοανατολική πλευρά της πολιτείας, κοντά στη Νεβάδα. Εχει κάψει ήδη περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια στρέμματα.

Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί θάνατοι ούτε τραυματισμοί από τις φλόγες, το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πλούμας ειδοποιήθηκε πως «οκτώ άνθρωποι αγνοούνται». Οι πέντε είναι κάτοικοι της Γκρίνβιλ.

Παρά τις επανειλημμένες εντολές των αρχών να φύγουν από τα σπίτια τους, ορισμένοι κάτοικοι προτίμησαν να μείνουν και να αποπειραθούν να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τις φλόγες, να μην εμπιστευτούν την ασφάλεια των περιουσιών τους σε αγνώστους.

Ο,τι απέμεινε (κάτω) από ένα κατάστημα στο Γκρίνβιλ (πάνω)

Οι πιο ήπιες μετεωρολογικές συνθήκες προσέφεραν πάντως κάποια ανακούφιση στους περίπου 5.000 πυροσβέστες που δίνουν μάχη μέρα και νύχτα στα μέτωπα της πυρκαγιάς, η οποία πια έχει ξεπεράσει σε επιφάνεια την πόλη του Λος Αντζελες, φτάνοντας τα 1.050 τετραγωνικά χιλιόμετρα!

Η παρατεταμένη ξηρασία, που επιστήμονες θεωρούν πως συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, έχει κάνει ειδικά το δυτικό τμήμα των ΗΠΑ εξαιρετικά ευάλωτο σε τέτοιες καταστροφικές φωτιές.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, πτώση δέντρου σε ένα από τα χιλιάδες καλώδια του δικτύου ηλεκτροδότησης προκάλεσε την πυρκαγιά. Για τα αίτια της πυρκαγιάς, έχει επέμβει ομοσπονδιακός δικαστής ζητώτας εξηγήσεις από την PG&E.

Το καλώδιο αυτό αποτελούσε μέρος του δικτύου του πάροχου ηλεκτροδότησης Pacific Gas and Electric (PG&E), ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναγνωρίσει τις ευθύνες της για την πυρκαγιά Καμπ, η οποία σχεδόν έσβησε την πόλη Παραντάις από τον χάρτη το 2018, στοιχίζοντας τη ζωή σε 86 ανθρώπους, μόλις μερικά χιλιόμετρα από την περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά Ντίξι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...