838
| CreativeProtagon

Kαλά Χριστούγεννα ή Καλές Γιορτές; Νίκησε το πρώτο

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2021, 17:59
|CreativeProtagon

Kαλά Χριστούγεννα ή Καλές Γιορτές; Νίκησε το πρώτο

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2021, 17:59

Εκανε ό,τι έκανε στο όνομα της πολιτικής ορθότητας η Ελενα Ντάλι, η μαλτέζα επίτροπος της Κομισιόν για την Ισότητα στην ΕΕ, αλλά τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν «να προσβάλει την πλειονότητα, για να μην πληγώσει τη μειονότητα» των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζει σε άρθρο του ο Φραντσέσκο Μέρλο της La Repubblica.

Τι ακριβώς, όμως, έκανε η 59χρονη πολιτικός, μέλος του Εργατικού Κόμματος της Μάλτας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, ειδικά στην Ιταλία; Αποπειράθηκε, τρόπον τινά, να «ακυρώσει» ή, έστω, να θέσει στο περιθώριο, όχι μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά και μέρος της χριστιανικής παράδοσης της Ευρώπης.

Πώς; Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για την κατάρτιση νέων κατευθυντήριων γραμμών, με στόχο μία όσο το δυνατόν πιο περιεκτική επικοινωνία, δίχως αποκλεισμούς και διακρίσεις, στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το σχετικό έγγραφο, έκτασης 32 σελίδων, παρουσιάστηκε επίσημα από την Ελενα Ντάλι στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, αλλά αποσύρθηκε, τελικά, την περασμένη Τρίτη, με την ευρωπαία επίτροπο να απολογείται μάλιστα.

«Η πρωτοβουλία μου για την επεξεργασία κατευθυντήριων γραμμών υπό μορφήν εσωτερικού εγγράφου για την επικοινωνία από την πλευρά του προσωπικού της Κομισιόν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αποσκοπούσε στην επίτευξη ενός σημαντικού στόχου: στην ανάδειξη της ποικιλομορφίας του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της περιεκτικής φύσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς όλα τα κοινωνικά στρώματα και τα πιστεύω των ευρωπαίων πολιτών», εξήγησε η Ελενα Ντάλι. «Ωστόσο η εκδοχή των κατευθυντήριων γραμμών που δημοσιεύτηκε δεν εξυπηρετεί επαρκώς αυτόν τον σκοπό. Δεν είναι ένα ολοκληρωμένο έγγραφο και δεν πληροί όλα τα πρότυπα ποιότητας της Επιτροπής. Οι κατευθυντήριες γραμμές απαιτούν σαφώς περισσότερη δουλειά», παραδέχτηκε η ευρωπαία επίτροπος.

Η πολιτική ορθότητα δεν έχει θεό

Τι σχέση όμως, έχουν τα Χριστούγεννα με την παραδοχή ότι «κάθε άτομο στην ΕΕ έχει δικαίωμα στην ίση μεταχείριση», όπως επισημαίνεται καταρχάς στο επίμαχο έγγραφο που αποσύρθηκε;

Με στόχο μία (πολιτικά) ορθή και περιεκτική, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς επικοινωνία, η Ντάλι συνέστηνε, για παράδειγμα, στο προσωπικό της Κομισιόν να αποφεύγει τις όποιες αναφορές στα Χριστούγεννα. Οι αξιωματούχοι και οι υπάλληλοι της ΕΕ δεν πρέπει να θεωρούν δεδομένο πως όλοι οι άνθρωποι γιορτάζουν τις χριστιανικές γιορτές, ενώ δεν πρέπει επίσης να ξεχνούν πως δεν γιορτάζουν όλοι οι χριστιανοί τις ίδιες ημέρες τα Χριστούγεννα.

Δεδομένου, οπότε, ότι «οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις και διαφορετικά ημερολόγια», είναι προτιμότερο να μη γίνεται λόγος για την «περίοδο των Χριστουγέννων», αλλά για την «περίοδο των εορτών», σύμφωνα, πάντα, με την Ελενα Ντάλι.

Στο όνομα της θρησκευτικής ουδετερότητας προτεινόταν επίσης στις όποιες τυχαίες αναφορές να μη χρησιμοποιούνται μόνο χριστιανικά ονόματα (ή τυπικά ονόματά μιας μόνο θρησκείας) όποτε αντί για τα ονόματα «Mary & John» είναι προτιμότερα τα «Malika & Julio».

Αλλά το έγγραφο με τον τίτλο «Union of Equality» δεν εστίαζε μόνον στη θρησκεία, αναφερόταν επίσης στις διακρίσεις με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνοτική καταγωγή, τις πεποιθήσεις, τις αναπηρίες, την ηλικία και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, παραθέτοντας μια σειρά από (εύλογες) υποδείξεις, με στόχο τον δραστικό περιορισμό τους. Ωστόσο όσοι μάνιασαν, μάνιασαν κυρίως με τις αναφορές στα Χριστούγεννα και τα χριστιανικά ονόματα και το γεγονός ότι δεν είναι όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες χριστιανοί.

Αφότου ανέδειξε πρώτη την υπόθεση η ιταλική εφημερίδα Il Giornale, κάνοντας λόγο για μια απόπειρα «ακύρωσης των Χριστουγέννων», αρχικά προκλήθηκε σάλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και οι επίσημες αντιδράσεις, αναφέρει το Politico σε ρεπορτάζ του.

Το Βατικανό κι οι Ιταλοί

Ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού με τεράστια επιρροή στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σημείωσε σε αυστηρό ύφος πως «φυσικά γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη οφείλει την ύπαρξη και την ταυτότητά της σε πολυάριθμες συνεισφορές, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι μία από τις κύριες συνεισφορές της, αν όχι η κύρια, ήταν ο ίδιος ο χριστιανισμός».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω ενός εσωτερικού εγγράφου, χαρακτηρίζει τα Χριστούγεννα ανεπαρκώς περιεκτικά», έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook η Τζόρτζια Μελόνι, πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας». «Στο όνομα μιας κακόπιστης ιδεολογίας θέλει να καταπνίξει τον πολιτισμό ενός λαού. Η ιστορία και η ταυτότητά μας δεν μπορούν να ακυρωθούν».

Ο πολύς Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της επίσης ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά (και πρώην αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας), αρχικά έκανε λόγο για «παραλογισμό» ενώ στη συνέχεια έγραψε στο Twitter: «Ζήτω οι άγιες ημέρες των Χριστουγέννων… Ελπίζω στην Ευρώπη να μην προσβληθεί κανείς».

Κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έβαλε και ο Αντόνιο Ταγιάνι, στενός σύμμαχος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και πρώην επίτροπος της Κομισιόν και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ζήτω η Ευρώπη του κοινού νου», δήλωσε στο Twitter μετά την απόσυρση των κατευθυντήριων γραμμών από την Ελενα Ντάλι.

Στο άρθρο του ο Φραντσέσκο Μέρλο της La Repubblica, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις της ιταλικής Ακροδεξιάς στην απόπειρα της Κομισιόν να «ακυρώσει» τα Χριστούγεννα, επικρίνει σφοδρά την ιταλική Αριστερά για την απόλυτη σιωπή της, κατηγορώντας την ότι «δωρίζει την προάσπιση των Χριστουγέννων» στον Σαλβίνι και στη Μελόνι.

Ατομική ελευθερία και καταπίεση

Ωστόσο, η υπόθεση δεν αφορά μόνον τα Χριστούγεννα. «Το ζήτημα δεν είναι να διεκδικούμε και να υπερασπιζόμαστε τις χριστιανικές μας ρίζες και να μη σεβόμαστε θρησκευτικές παραδόσεις διαφορετικές από τις δικές μας», αναφέρει σε άρθρο του στην Corriere della Sera o Αντόνιο Σκουράτι.

Το ζήτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι «να αντιληφθούμε ότι δημοκρατία σημαίνει να μπορεί να είναι ελεύθερος ο καθένας να γίνει αυτό που είναι. Με αφετηρία τον ίδιο του τον εαυτό, όχι τους άλλους. Το να αυταπατάται κανείς ότι μπορεί να το κάνει αυτό, αρχίζοντας με τους άλλους είναι μια πράξη αλαζονείας, τύφλωσης και υπεροψίας, όχι ταπεινοφροσύνης», εξηγεί ο διακεκριμένος ιταλός συγγραφέας και ακαδημαϊκός, υπογραμμίζοντας πως «η ελευθερία των άλλων δεν εκπορεύεται από τη δική μας καταπίεση […] Η πολυπολιτισμικότητα δεν πρέπει να καταστεί ο πολιτισμός όποιου στερείται πολιτισμού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...