Τα νέα από τη Eurostat είναι καλά για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα. Σε 10 ημέρες αναμένονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ | Shutterstock
Επικαιρότητα

Καλά νέα: Στο 9,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

H Eurostat έδειξε επιβράδυνση της αλματώδους αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τη χώρα μας, την ώρα που στην Ευρωζώνη η ακρίβεια σπάει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο
Protagon Team

Στο 9,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο μολονότι συνεχίζεται η ανοδική του πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Eurostat, στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ ξεπερνώντας για πρώτη φορά το διψήφιο ποσοστό και φτάνοντας το 10,7%, έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 10,2%. Εν συγκρίσει με τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενισχύθηκε κατά 1,5%.

Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε επιβράδυνση και διαμορφώθηκε στο 9,8% από 12,1% τον Σεπτέμβριο, 11,2% τον Αύγουστο, 11,3% τον Ιούλιο και 11,6% τον Ιούνιο.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός στη χώρα μας επιβραδύνθηκε καταγράφοντας αρνητικό ρυθμό -1% (σε μηνιαία βάση αρνητικός ρυθμός καταγράφηκε μόνο σε άλλες δύο κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, στην Εσθονία -1,6% και στη Μάλτα -0,6%).

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2021 έτρεχε στο 2,8%, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών μέχρι το τέλος του 2022 ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα (πρέπει να έχει) περιοριστεί στο 8,8%.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα πλέον καταγράφει τον όγδοο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη των «19». Σε καλύτερη θέση βρίσκονται η Γαλλία με 7,1%, η Ισπανία με 7,3%, η Μάλτα με 7,5%, η Φινλανδία με 8,3%, η Κύπρος με 8,6%, το Λουξεμβούργο με 8,8% και η Ιρλανδία με 9,6%.

 

Αρνητική εντύπωση κάνει η επίδοση της Γερμανίας η οποία έφτασε στο 11,6% και καταγράφει πλέον τον όγδοο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. «Πρωταθλήτριες» είναι και πάλι οι χώρες τις Βαλτικής: με βάση τις εκτιμήσεις της Eurostat, η Εσθνονία κατέγραψε τον Οκτώβριο πληθωρισμό 22,4%, η Λιθουανία 22% και η Λετονία 21,8%. Ακολουθούν η Ολλανδία με 16,8%, η Σλοβακία με 14,5%, το Βέλγιο με 13,1% και η Ιταλία με 12,8%.

Τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στην Ελλάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 10 Νοεμβρίου.