511
Χιονόπτωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 16 Ιανουαρίου | Intime

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα, χιόνια και στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2021, 14:36
Χιονόπτωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 16 Ιανουαρίου
|Intime

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα, χιόνια και στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2021, 14:36

Με δυσκολία και σε πολλά σημεία μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία σε πολλά σημεία στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της κακοκαιρίας «Λέναδρος» που σήμερα Σάββατο και την Κυριακή φέρνει χιόνια και παγετό σε μεγάλα τμήματα της χώρας.

Αντιολισθητικές αλυσίδες και λάστιχα χιονιού χρειάζονταν στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας της συνεχούς χιονόπτωσης. Σε πολλά ορεινά σημεία της περιφέρειας το χιόνι ξεπερνά τα 15 εκατοστά, ενώ εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες της περιφέρειας και των δήμων από τα ξημερώματα προσπαθούν να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοικτό.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, διεξαγόταν αποκλειστικά με την χρήση ελαστικών χιονιού ή αντιολισθητικών αλυσίδων στο τμήμα Α/Κ Πολυμύλου – Α/Κ Κοίλων καθώς και σε όλο το οδικό δίκτυο της ΠΕ Κοζάνης. Ιδια είναι η εικόνα στα Γρεβενά, αλλά και στις ΠΕ Καστοριάς και Φλώρινας όπου η χιονόπτωση είναι σφοδρότερη και η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων είναι αναγκαία σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Στα λευκά ντύθηκε η Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία. Η πυκνή χιονόπτωση άρχισε τα ξημερώματα και συνεχιζόταν ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται προς το Χορτιάτη και προς το νοσοκομείο Παπανικολάου.

Στη Χαλκιδική και τη  Πέλλα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο επαρχιακό, ορεινό οδικό δίκτυο.

Χιόνια στη βόρεια Ελλάδα | Intime

Στην κεντρική Ελλάδα, οι χιονοπτώσεις είχαν ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο ωστόσο είχαν περιοριστεί σε ύψος από 400 μέτρα και πάνω με συνέπεια να μην δημιουργούνται προβλήματα στα πεδινά.

Απαραίτητες ήταν ωστόσο οι αλυσίδες στο οδικό δίκτυο της Ευρυτανίας.

Κλειστοί δρόμοι στην Αττική

Το πρωί του Σαββάτου, η αστυνομία έκλεισε, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων,  την οδό Τατοϊου, δύο χιλιόμετρα μετά τα Ανάκτορα προς Κατσιμίδι. Στα ορεινά της Αττικής, όπου χιονίζει από το πρωί, η Αστυνομία έκλεισε δρόμους και προχώρησε σε μερικές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας, για την ασφάλεια των πολιτών.

Επιπλέον, από νωρίς απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην εθνική Αθηνών-Λαμίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο τμήμα από τον κόμβο Καλυφτάκη στην Κηφισιά μέχρι το Σχηματάρι.

Επίσης διακόπηκε η κυκλοφορία στην λεωφόρο Πάρνηθας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και για τα φορτηγά στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Θηβών, από το 4ο χιλιόμετρο, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα. Η κυκλοφορία των Ι.Χ. γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η κυκλοφορία έκλεισε στον Υμηττό,  στην οδό Αναπαύσεως στου Παπάγου, στο ρεύμα προς το βουνό και η περιφερειακή οδός Αλίμου- Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από το ύψος του πυροφυλακίου Καισαριανής. Τέλος, διακόπηκε η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Πεντέλης- Νέας Μάκρης από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και πάνω, την λεωφόρο Διονύσου από το ύψος της λεωφόρου Θησέως και στην λεωφόρο Φυλής, προς Μονή Κλειστών στην Πάρνηθα.

Παιχνίδι στο χιόνι και στην Πάρνηθα | Intime
Προβλήματα και στην Πελοπόννησο

Οι χιονοπτώσεις έφεραν προβλήματα και στην Πελοπόννησο, όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διεξαγόταν με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, στην εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης και στο ορεινό οδικό δίκτυο της Κορινθίας.