211
Red sprites όπως απαθανατίστηκαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Την Κυριακή ο φωτογραφικός φακός «έπιασε» το σπάνιο φαινόμενο πάνω από τη βόρεια Εύβοια | ΝΑSA

Kαιρός: «Ψυχρή λίμνη» με έντονες καταιγίδες και εντυπωσιακά red sprites στον ουρανό

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2020, 11:53
Red sprites όπως απαθανατίστηκαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Την Κυριακή ο φωτογραφικός φακός «έπιασε» το σπάνιο φαινόμενο πάνω από τη βόρεια Εύβοια
|ΝΑSA

Kαιρός: «Ψυχρή λίμνη» με έντονες καταιγίδες και εντυπωσιακά red sprites στον ουρανό

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2020, 11:53

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Ελλάδας, υπό τη μορφή της λεγόμενης «ψυχρής λίμνης», σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κοντά στο έδαφος και τα αυξημένα ποσά υγρασίας, αναμένεται να προκαλέσουν έντονη αστάθεια με σφοδρές καταιγίδες και πιθανές χαλαζοπτώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά.

Η αστάθεια αυτή με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και ενισχυμένους ανέμους, θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη.

Στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, περιλαμβάνεται και η Αττική, με μεγάλα ύψη βροχής να αναμένονται και στο λεκανοπέδιο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα κατά τις θερμές ώρες της ημέρας.

Την Κυριακή στον φωτογραφικό φακό καταγράφηκε το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο των red sprites (φωτογραφία κάτω από Δημήτρη Σαγιάκο) στην βόρεια Εύβοια, σαν έρυθρες μέδουσες στον ουρανό που προκαλούνται από μεγάλες ηλεκτρικές εκκενώσεις.

Με εντυπωσιακό τρόπο ξεκίνησε η κακοκαιρία στην χώρα, αφού απο το απόγευμα και ως αργά τη νύχτα , ο ουρανός είχε πάρει…

Geplaatst door Dimitris Sagiakos op Zondag 21 juni 2020

Το red sprite κατατάσσεται στα λεγόμενα TLEs (Transient Luminous Event, δηλαδή παροδικό φωτεινό γεγονός) και είναι ένα σπάνιο ως πολύ σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που συνδέεται άμεσα με κεραυνούς θετικού φορτίου (positive CG’s) σε ιδιαίτερα δραστήρια συμπλέγματα καταιγίδων.

Στατιστικά, μόλις το 5-10% περίπου όλων των κεραυνών είναι θετικού φορτίου. Ορισμένοι, ελάχιστοι τέτοιοι κεραυνοί θα συνοδευτούν και από sprite.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...