268
Αιγύπτιοι αστυνομικοί (φωτογραφία αρχείου) | Twitter

Κάιρο: Συνελήφθησαν τέσσερις δημοσιογράφοι του Anadolu για διασπορά «ψευδών ειδήσεων»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 11:51
Αιγύπτιοι αστυνομικοί (φωτογραφία αρχείου)
|Twitter

Κάιρο: Συνελήφθησαν τέσσερις δημοσιογράφοι του Anadolu για διασπορά «ψευδών ειδήσεων»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 11:51

Κατηγορίες για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» εναντίον τεσσάρων εργαζόμενων στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu, που συνελήφθησαν στο Κάιρο, απήγγειλαν οι αιγυπτιακές Αρχές.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε ότι το γραφείο του Anadolu στο Κάιρο είναι «βιτρίνα για μια βάση χάκερ, στόχος των οποίων είναι να μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις».

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι συλληφθέντες εργάζονταν «με στόχο να αμαυρώσουν την εικόνα» της Αιγύπτου.

Οι τέσσερις εργαζόμενοι, τρεις Αιγύπτιοι και ένας Τούρκος, έχουν παραπεμφθεί στην εισαγγελία.

Ο τούρκος υπήκοος είναι ο Χιλμί Μπαλτζί, οικονομικός και διοικητικός υπεύθυνος του γραφείου του Anadolu στο Κάιρο.

Η ρεσεψιόν στα γραφεία του Anadolu στο Κάιρο

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της αιγυπτιακής πρεσβείας στην Αγκυρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την έρευνα που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου στα γραφεία του Anadolu.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, χαρακτήρισε την έρευνα «εχθρική απόπειρα εναντίον των εργαζομένων του Anadolu από την πραξικοπηματική ηγεσία της Αιγύπτου», προσθέτοντας ότι η Αγκυρα καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την ενέργεια αυτή.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν «την αιγυπτιακή κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερους τους συλληφθέντες δημοσιογράφους» και να επιτρέψει «τον ελεύθερο και ανοικτό Τύπο».

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) εκτίμησε σε ανακοίνωσή της ότι «οι δημοσιογράφοι στην Αίγυπτο δεν θα πρέπει να εργάζονται με τον φόβο ότι θα χρησιμοποιηθούν για να κερδηθούν πόντοι στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ χωρών».

«Οι αρχές πρέπει να αφήσουν αμέσως ελεύθερους τους συλληφθέντες εργαζόμενους του Anadolu», τόνισε η CPJ, η οποία ζήτησε από το Κάιρο «να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις κατηγορίες της διασποράς “ψευδών ειδήσεων” για να παρενοχλήσει και να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...