1244
Καπνός ανεβαίνει σε ύψος εκατοντάδων μέτρων, από την πυρκαγιά στο Φορτ Νέλσον του Καναδά | Wildfire Service/REUTERS

Καιρικό χάος: Ακραία ζέστη, ολέθριες πυρκαγιές, λιώσιμο πάγων

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 20:20
Καπνός ανεβαίνει σε ύψος εκατοντάδων μέτρων, από την πυρκαγιά στο Φορτ Νέλσον του Καναδά
|Wildfire Service/REUTERS

Καιρικό χάος: Ακραία ζέστη, ολέθριες πυρκαγιές, λιώσιμο πάγων

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 20:20

Η κλιματική αλλαγή μας δείχνει τα κοφτερά δόντια της. Η άνοιξη μόλις άρχισε να αφήνει τη θέση της στο καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά μερικά από τα πιο αποκρουστικά και επικίνδυνα ακραία καιρικά φαινόμενα της σεζόν είναι ήδη ανεξέλεγκτα, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Washington Post.

Τα παρατεταμένα και τιμωρητικά κύματα ανοιξιάτικου καύσωνα στην Ασία έχουν εκτοξεύσει τις θερμοκρασίες στους 38 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια, ως τη Σιβηρία, και πάνω από τους 43 βαθμούς Κελσίου στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Οι πυρκαγιές μαίνονται στον Καναδά, ο οποίος δεν έχει ξαναδεί τόση γη να καίγεται τόσο νωρίς μέσα στη χρονιά. Ερχονται μετά από έναν ιστορικά ζεστό Μάιο. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες επεκτείνονται και στο νότιο ημισφαίριο, όπου η ιστορικά υψηλή ζέστη και τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα θαλάσσιου πάγου παραμένουν, ακόμη και όταν αυτό το μέρος της Γης εισέρχεται στον χειμώνα.

Ως απόδειξη των συνθηκών καιρικής διασυνδεσιμότητας του πλανήτη, η αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στη μεγαλούπολη της Νέας Υόρκης είναι πρωτοφανής. Σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες για τους Νεοϋορκέζους που εκτίθενται στο πυκνό σύννεφο καπνού που σκεπάζει την πόλη –και προέρχεται από τις καναδικές πυρκαγιές–, οι πνεύμονές τους θα έχουν τον αντίκτυπο καπνίσματος έξι τσιγάρων ανά εικοσιτετράωρο.

Τα ακραία φαινόμενα συνδέονται όλα με τα νερά των ωκεανών, που σκαρφαλώνουν σε επίπεδα-ρεκόρ θερμότητας για μήνες, ενισχυμένα από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο. Το καιρικό χάος θα μπορούσε να κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού κορυφώνονται και το αναπτυσσόμενο φαινόμενο Ελ Νίνιο ανεβάζει περαιτέρω τις θερμοκρασίες του αέρα και του νερού παγκοσμίως.

Η υπερβολική ζέστη διογκώνεται σε ασυνήθιστα βόρειες τοποθεσίες. Το Σαββατοκύριακο, η θερμοκρασίες τμημάτων της Σιβηρίας εκτινάχθηκαν στα ύψη, κοντά στους 38 βαθμούς Κελσίου, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών. Στο Τζαλτούροβοσκ, οι 37,9 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν στις 3 Ιουνίου ήταν οι υψηλότεροι που έχουν παρατηρηθεί ποτέ εκεί, σύμφωνα με τον ιστορικό ακραίων καιρικών συνθηκών Μαξιμιλιάνο Ερέρα.

Οι πόλεις Αλεξάντροφσκο και Λαριάκ στη Σιβηρία σημείωσαν επίσης θερμοκρασίες-ρεκόρ όλων των εποχών την Κυριακή, με 36,1 και 34,9 βαθμούς Κελσίου, αντίστοιχα. Πολλά πρόσθετα ρεκόρ –μερικά υψηλότερα όλων των εποχών– σημειώθηκαν τη Δευτέρα.

Η παλλόμενη θερμότητα και οι ξηρές συνθήκες ήταν συνηθισμένες στη συγκεκριμένη περιοχή κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ενα κύμα πυρκαγιών που ξέσπασε πριν από αρκετές εβδομάδες σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους στα Ουράλια Ορη και στη Σιβηρία.

Το Αγαλμα της Ελευθερίας, έξω από τη Νέα Υόρκη, μετά βίας διακρίνεται από το νέφος σκόνης που μεταφέρθηκε από τις πυρκαγιές στον Καναδά (REUTERS/Amr Alfiky)

Η ασυνήθιστη ζέστη σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της κλιματικής αλλαγής. Στις 20 Ιουνίου 2020, η θερμοκρασία στην πόλη Βέρχογιανσκ της Σιβηρίας, η οποία βρίσκεται πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, εκτινάχθηκε στους 38 βαθμούς. Επιβεβαιώθηκε ως η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ σε τόσο βόρειο σημείο.

Τμήματα της Κίνας και των γύρω χωρών της ανατολικής Ασίας, όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, βρίσκονται εν μέσω ενός κύματος καύσωνα διάρκειας αρκετών μηνών, που έχει σπάσει περισσότερα από χίλια καθημερινά, μηνιαία και όλων των εποχών ρεκόρ. Η ιστορικά υψηλή ζέστη έρχεται μετά από παρόμοια φαινόμενα το καλοκαίρι του 2022.

Ο Ερέρα έγραψε στο Twitter ότι το κύμα καύσωνα στην Κίνα ήταν «ασύλληπτο» και «ξανάγραψε» τα βιβλία Ιστορίας του καιρού. Μόλις από την αρχή του Ιουνίου τα ρεκόρ όλων των εποχών έχουν πέσει σε δεκάδες τοποθεσίες σε όλη τη νότια Κίνα, με θερμοκρασίες να φτάνουν τουλάχιστον τους 42,2 βαθμούς, ενώ και στις ορεινές τοποθεσίες παρατηρείται ζέστη σε επίπεδα που σπάνια καταγράφονται.

Υψηλά ρεκόρ για τον μήνα Ιούνιο έχουν παρατηρηθεί στο Βιετνάμ, όπου στην πόλη Μουόνγκ Λα η θερμοκρασία έφτασε τους 43,8 βαθμούς και στο Χονγκ Κονγκ, όπου έφτασε τους 37,9 βαθμούς Κελσίου. Στα τέλη Απριλίου και Μαΐου η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και το Λάος κατέγραψαν εθνικά ρεκόρ ζέστης όλων των εποχών, με θερμοκρασίες άνω 43,5 βαθμών.

Η ζέστη στη νοτιοανατολική Ασία, ήδη στη 13η εβδομάδα της, είναι «ο πιο βάναυσος, ατελείωτος καύσωνας που έχει δει ποτέ ο κόσμος», έγραψε ο Ερέρα στο Twitter. Η Ιαπωνία μόλις ολοκλήρωσε το θερμότερο τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου που έχει καταγραφεί στην ιστορία της, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η χώρα και η ευρύτερη γύρω περιοχή αντιμετώπισαν αργότερα έναν παλμό υψηλής ζέστης στην περιφέρεια του τυφώνα Μαγουάρ, πριν η επακόλουθη καταιγίδα φέρει 24ωρες βροχοπτώσεις-ρεκόρ στις ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό – συμπεριλαμβανομένων των σχεδόν 50 εκατοστών βροχής στην πόλη Τόμπα.

Συνεχόμενοι γύροι από καύσωνες-ρεκόρ έχουν επίσης κατά καιρούς εξαπλωθεί προς τα δυτικά, προς τη Μέση Ανατολή. Ενα νέο κύμα ακραίων θερμοκρασιών αναμένεται να τυλίξει μεγάλο μέρος της Κίνας για τις επόμενες επτά έως 10 ημέρες.

Η πιο πρόσφατη κλιματική καταστροφή είναι οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που ξέσπασαν στον Καναδά. Τουλάχιστον 8 εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν καεί σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία άντεξε τον θερμότερο Μάιο στην ιστορία της. Περισσότερα από 6 εκατομμύρια στρέμματα γης τυλίχτηκαν στις φλόγες μόνο τον φετινό Μάιο.

Πανοραμική θέα της «θολής» Νέας Υόρκης μέσα από το νέφος καπνού που μεταφέρθηκε από τις καναδικές πυρκαγιές (Twitter/Colin McCarthy @US_Stormwatch)

Η επίμονη ζέστη και η ξηρασία επηρεάζει περιοχές από την ακτή του Ατλαντικού μέχρι αυτή του Ειρηνικού, με τις χειρότερες πυρκαγιές μέχρι στιγμής να μαίνονται σε τμήματα των λιβαδιών των πόλεων Αλμπέρτα και Σασκάτσουαν, καθώς και στη Νέα Σκωτία, στο Ατλάντικ Μαρίτιμς και στο Κεμπέκ, στα βόρεια της επαρχίας της Νέας Αγγλίας των ΗΠΑ.

Η συνολική καμένη έκταση είναι επί του παρόντος περίπου 1.200% πάνω από τη φυσιολογική για το έτος μέχρι σήμερα, με αρκετές επαρχίες να έχουν ξεπεράσει το 4.000% του μέσου όρου. Η μέση ετήσια καμένη έκταση στον Καναδά είναι 5,2 εκατομμύρια στρέμματα. Φέτος έχει ήδη ξεπεράσει τα τυπικά σύνολα ολόκληρου του έτους, παρ’ όλο που, με βάση τα ιστορικά στοιχεία, η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών δεν έχει έρθει ακόμα.

Καθώς τμήματα της Ανταρκτικής θερμαίνονται πέντε φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, η περιοχή γύρω από την Ανταρκτική που καλύπτεται από θαλάσσιο πάγο βρίσκεται σε χαμηλό ρεκόρ για αυτή την εποχή του χρόνου – σε περίπου 10 εκατ. τ. χλμ., σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο των περίπου 12 εκατ. τ. χλμ.

Για το μεγαλύτερο μέρος του έτους η έκταση του θαλάσσιου πάγου αιωρείται σε χαμηλή κάλυψη. Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έφτασε στο ετήσιο ελάχιστό του για φέτος, στις 21 Φεβρουαρίου. Τα 1,79 εκατ. τ. χλμ. που καλύπτονται από θαλάσσιο πάγο ήταν το χαμηλότερο ελάχιστο που έχει καταγραφεί ποτέ. Το 2023 είναι πλέον η όγδοη συνεχόμενη χρονιά που το ετήσιο ελάχιστο είναι κάτω από τον μέσο όρο.

Οι ωκεανοί του πλανήτη είναι πιο ζεστοί από ποτέ. Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας είναι αυτή τη στιγμή λίγο κάτω από το μηδέν, σε σύγκριση με έναν ιστορικό μέσο όρο λίγο πάνω από τον έναν βαθμό Κελσίου. Ο «πυρετός» είναι ιδιαίτερα υψηλός στον Βόρειο Ατλαντικό, όπου η μέση θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων είναι αυτή τη στιγμή κάτω του ενός βαθμού. Στους 0,0009 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο, αυτή είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες των ωκεανών τρέχουν σε υψηλά ρεκόρ από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Αλλα «καυτά σημεία» των ωκεανών περιλαμβάνουν τον ανατολικό Ειρηνικό, στα ανοικτά των ακτών του Περού, και τον βόρειο κεντρικό Ειρηνικό.

Η ζέστη στον ανατολικό Ειρηνικό, κατά μήκος του ισημερινού, σηματοδοτεί ένα αναπτυσσόμενο φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο συνήθως οδηγεί σε ακραίες καιρικές συνθήκες για ορισμένες περιοχές του κόσμου. Η σύγκλιση των ιστορικά θερμών νερών των ωκεανών και του Ελ Νίνιο έχει περιπλέξει την πρόβλεψη για τους τυφώνες αυτής της σεζόν στον Ατλαντικό, καθώς το Ελ Νίνιο συνήθως περιορίζει την ανάπτυξή τους, ενώ τα ζεστά νερά του ωκεανού μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη καταιγίδων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...