289
Σκάφος της σουηδικής ακτοφυλακής |

Και τέταρτη διαρροή στους Nord Stream

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 09:11
Σκάφος της σουηδικής ακτοφυλακής
|

Και τέταρτη διαρροή στους Nord Stream

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 09:11

Kαι τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream, εντόπισαν οι Σουηδοί, με την εκπρόσωπο της ακτοφυλακής της χώρας να διευκρινίζει ότι πρόκειται για διαρροές ενός της σουηδικής ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).

«Δύο από τις τέσσερις διαρροές βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας», δήλωσε η Τζένι Λάρσον στην εφημερίδα Svenska Dagbladet.

Οι δύο άλλες εντοπίζονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δανίας.

Το CNN μετέφερε πληροφορίες για παρουσία ρωσικών πλοίων (πλοίων υποστήριξης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού)  στην περίμετρο των προηγούμενων διαρροών οι οποίες, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους ασφαλείας, προκλήθηκαν από υποθαλάσσιες εκρήξεις.

«Για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστο αν τα πλοία αυτά σχετίζονται με τις εκρήξεις αλλά είναι ένα από τα στοιχεία που εξετάζουν οι ερευνητές», ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το CNN.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο την εβδομάδα πριν από τις διαρροές στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν και ρωσικά υποβρύχια.

Η Δανία εκτιμά πως ήδη έχει διαρρεύση το 50% του φυσικού αερίου που περιείχαν  οι αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας.

Με αυτόν τον ρυθμό, οι δύο αγωγοί, που υφίστανται διαρροές σε τρία σημεία, αναμένεται να αδειάσουν την Κυριακή, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Δανίας, Κρίστοφερ Μπέτσαου.

Κατά τους υπολογισμούς της Υπηρεσίας, η περιβαλλοντική επίπτωση της διαρροής είναι σχεδόν ίση με αυτή που έχουν στο περιβάλλον οι εκπομπές της Δανίας σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία διαρρέει κυρίως μεθάνιο και δεν θεωρείται πως υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού, ιδίως των κατοίκων του νησιού Μπορνχόλμ, στη Βαλτική.

Σουηδία, Δανία και ΕΕ αποδίδουν τις διαρροές σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αυτούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Τόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποίησαν με σθεναρή απάντηση σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...