637
Η εικόνα της περιβόητης σύσκεψης της 23ης Ιουλίου. Ολοι (πρέπει να) ήξεραν για πολλούς νεκρούς και έπαιζαν θέατρο | Twitter/PrimeministerGR

Και ο Πολάκης ήξερε για πολλούς νεκρούς στην ενημέρωση Τσίπρα – είχε ζητήσει 40 σάκους

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2018, 12:46
Η εικόνα της περιβόητης σύσκεψης της 23ης Ιουλίου. Ολοι (πρέπει να) ήξεραν για πολλούς νεκρούς και έπαιζαν θέατρο
|Twitter/PrimeministerGR

Και ο Πολάκης ήξερε για πολλούς νεκρούς στην ενημέρωση Τσίπρα – είχε ζητήσει 40 σάκους

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2018, 12:46

Τα παρασκήνια του θεάτρου της (περασμένης) Δευτέρας αποκαλύπτονται. Η περιβόητη σύσκεψη-φιάσκο στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής υπό τον Πρωθυπουργό, με τον Αλέξη Τσίπρα να «ενημερώνεται» σε ζωντανή μετάδοση από τους υπουργούς και τους αρχηγούς της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ. για την κρίση στο Μάτι, μολονότι όπως αποδείχτηκε η τραγωδία είχε ήδη συντελεστεί, υπήρχαν ήδη νεκροί και η φωτιά ουσιαστικά βρισκόταν σε αποδρομή, ξεγυμνώνεται. Ολη η πολιτική χυδαιότητα –διότι περί αυτού πρόκειται– αποκαλύπτεται από υπηρεσιακούς παράγοντες και όχι μόνο.

Τώρα, αφού κατέρρευσε η πρώτη επικοινωνιακή γραμμή άμυνας ότι τάχα ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί δεν ήξεραν για νεκρούς, το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι: α) ήταν ανεπιβεβαίωτες, και ο κ. Τσίπρας το έμαθε αμέσως μετά όταν έκλεισαν οι κάμερες, όπως είπαν, μιλώντας στον Real FM (εδώ) ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Πάνος Σκουρλέτης και β) δεν μπορούσαν να πουν σε ζωντανή μετάδοση ότι υπάρχουν νεκροί.

Τότε όμως γιατί έκαναν τη ζωντανή μετάδοση της σύσκεψης; Η απάντηση είναι ότι το έκαναν για λόγους και μόνο επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, για να φανεί ο Πρωθυπουργός μάχιμος και επιχειρησιακός και τελικά αποδείχτηκε ένα απίστευτο ρεσιτάλ ψεμάτων προς τον ελληνικό λαό.

Ο Βασίλης Κικίλιας, βουλευτής και τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ, είπε ότι ξέρει ότι τουλάχιστον οι μισοί υπουργοί στη σύσκεψη της 23ης Ιουλίου γνώριζαν πως υπήρχαν νεκροί στο Μάτι, αλλά στα πλάνα που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση δεν έγινε καμία αναφορά σε θύματα.

Ούτε φάνηκε ο Πρωθυπουργός να ενδιαφέρεται για το αν υπάρχουν θύματα.

Εδειχνε ανήξερος, και ρωτούσε για πράγματα εντελώς ανούσια σημειώνοντας στο μπλοκάκι του για αεροπλάνα που κάποια στιγμή θα έρχονταν, λες και είχε πια νόημα. Ο δε Παύλος Πολάκης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας εμφανιζόταν να μιλά για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των νοσοκομείων, αλλά δεν έλεγε τίποτα για νεκρούς· μολονότι τόσο το ΕΚΑΒ όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν ενημέρωση για δεκάδες θύματα.

Ηξεραν το ΕΚΑΒ και το ΚΕΕΛΠΝΟ και δεν ήξερε ο πολιτικός τους προϊστάμενος; Τότε είναι ανεπαρκής. Αν ήξερε και δεν τα έλεγε, είναι χυδαία μορφή επικοινωνίας ενώ καίγονταν άνθρωποι.

«Στις 21:54 είχαμε παραλάβει τις πρώτες σορούς» επιβεβαίωσε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι η ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για νεκρό υπήρχε στο συντονιστικό του ΕΚΑΒ από τις 20:41. Η σύσκεψη με τον κ. Τσίπρα και τους άλλους ανήξερους έγινε δυόμισι ώρες αργότερα…

Ο κ. Μαθιόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ήταν απολύτως βέβαιος: την ώρα της σύσκεψης-ενημέρωσης του Πρωθυπουργού από τους αρμοδίους «η ενημέρωση ήταν ότι υπήρχαν ήδη πάνω από 10 νεκροί, σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε στο συντονιστικό του ΕΚΑΒ. Οι πάντες ήξεραν ότι υπάρχει ο πρώτος νεκρός και από εκεί και πέρα μέχρι τις 00:00 δεχόμασταν κλήσεις ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες».

«Επρόκειτο για τραγική κατάσταση. Τις πρώτες ώρες δεν μπορούσαμε να επέμβουμε γιατί υπήρχε η φωτιά. «Από την ώρα που ξεκινήσαμε να παραλαμβάνουμε νεκρούς, δηλαδή περίπου από τις 21:50 μέχρι τις 22:30, (είχαμε λάβει ήδη τέσσερις) σταματήσαμε να παραλαμβάνουμε τους νεκρούς γιατί από ότι φαίνεται ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και ταυτοποίησης. Οταν ενεργοποιείτε αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότεροι νεκροί» δήλωσε, για να συμπληρώσει:

«Αυτό σημαίνει ότι από αυτό το σημείο και μετά – δηλαδή από τις 11 παρά – ήξεραν ότι υπάρχουν πολλές απώλειες».

Λίγο αργότερα, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ο Σταμάτης Πουλής, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ είπε: «Εγώ δεν ξέρω τι ενημέρωση είχε ο κ. Πρωθυπουργός αλλά ξέρω τι γνώριζε ο κ. Πολάκης που ήταν στη σύσκεψη για να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Πολάκης γνώριζε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος αριθμός νεκρών. Γιατί; Γιατί το Εθνικό Κέντρο του υπουργείου Υγείας, ήδη από τις 11.20 μμ. πριν ξεκινήσει η σύσκεψη επικοινωνούσε με το κέντρο επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ και ζητούσε μεγάλο αριθμό ειδικών σάκων περισυλλογής νεκρών -σε πρώτη φάση ζητούσαν 40 σάκους».

Στην παρατήρηση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ ότι ενδεχομένως στη σύσκεψη δεν ήθελαν να ειπωθεί ότι κάτι μεγάλο και τραγικό συμβαίνει, ο κ. Κουλής απάντησε: «Μα συνέβαινε κάτι μεγάλο και κάτι τραγικό!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...