291
Tελευταίο Εurogroup για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με έκδηλο τον προβληματισμό των εταίρων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το πακέτο παροχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ | φωτ. αρχείου

Και ξαφνικά «ξέχασαν» να ζητήσουν (και) την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ…

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2019, 08:36
Tελευταίο Εurogroup για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με έκδηλο τον προβληματισμό των εταίρων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το πακέτο παροχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
|φωτ. αρχείου

Και ξαφνικά «ξέχασαν» να ζητήσουν (και) την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ…

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2019, 08:36

Λίγε μόλις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας από την Κομισιόν με τα καμπανάκια κινδύνου για το κόστος των προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης, αποκαλύπτεται μία ακόμη συνέπεια της ακατάσχετης παροχολογίας Τσίπρα, η οποία αφορά  την πρόθεση της Αθήνας να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται η «Καθημερινή», η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για την πρόωρη εξόφληση των ακριβών (με υψηλό επιτόκιο) δανείων του ΔΝΤ, παρότι έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της εδώ και δύο μήνες. Και αυτό διότι πιθανώς γνώριζε ότι δεν θα πάρει το πράσινο φως, καθώς μετά τις πρόσφατες πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης και την αυστηρή τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση ήταν ξεκάθαρο ότι ορισμένα Κοινοβούλια, όπως της Ολλανδίας, δεν θα δέχονταν μια τέτοια διευκόλυνση.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι η κατάλληλη ώρα γι’ αυτή τη συζήτηση», αρκέστηκε να πει ο ίδιος αξιωματούχος .

Σε κάθε περίπτωση το θέμα της Ελλάδας δεν είναι πιθανό να τεθεί στην ατζέντα του σημερινού Εurogrοup στο Λουξεμβούργο, χωρίς να αποκλείεται βέβαια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να ερωτηθεί – στην τελευταία του παρουσία πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου- για το πακέτο παροχών της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.

Οι όποιες συζητήσεις παραπέμπονται πλέον στο Euroworking Group του Ιουλίου και όλα δείχνουν πως θα είναι η επόμενη κυβέρνηση αυτή που θα λογοδοτήσει για το κόστος των πρόσφατων παροχών που θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.

«Πιθανό είναι να συζητηθεί η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας στο Eurogroup του Ιουλίου», σημείωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, αν και όπως είπε η πρώτη πολιτική συζήτηση, δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτρερα από το Eurogroup του Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι, όταν δηλ. θα υπάρχει συνομιλητής από ελληνικής πλευράς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...