606
Η Βένους (αριστερά), η Νίνα Σιμόν και το εμβληματικό σπίτι | CreativeProtagon / Getty / Shutterstock

Και η Βένους Γουίλιαμς στη μάχη για να σωθεί το πατρικό της Νίνα Σιμόν

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2023, 12:00
Η Βένους (αριστερά), η Νίνα Σιμόν και το εμβληματικό σπίτι
|CreativeProtagon / Getty / Shutterstock

Και η Βένους Γουίλιαμς στη μάχη για να σωθεί το πατρικό της Νίνα Σιμόν

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2023, 12:00

Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε μια από τις σπουδαιότερες μορφές της αμερικανικής μουσικής, η Νίνα Σιμόν, κινδυνεύει εδώ και χρόνια να καταρρεύσει, ερήμην επαρκών ιδιωτικών ή –δυσκολότερα– κρατικών παρεμβάσεων.

Μια καλλιτεχνική δημοπρασία στο Μανχάταν, όμως, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει σχεδόν 6 εκατ. δολάρια προκειμένου να προστατέψει το μικρό ξύλινο σπίτι στη Βόρεια Καρολίνα από το οποίο η Σιμόν έκανε τα πρώτα της μουσικά βήματα με προορισμό το πάνθεον της τζαζ και της σόουλ, αλλά και του αγώνα για τα δικαιώματα των μαύρων.

Το σπίτι, σε έναν δαιδαλώδη δρόμο πάνω από την εκκλησία όπου η Σιμόν έπαιξε τις πρώτες της νότες σε εκκλησιαστικό όργανο, παρέμενε επί χρόνια άδειο, ενώ είχε απειληθεί με κατεδάφιση. Αυτά μέχρι το 2017, όταν τέσσερις νεοϋορκέζοι καλλιτέχνες ένωσαν τις δυνάμεις τους και το αγόρασαν έναντι 95.000 δολαρίων.

Τις δυνάμεις της μαζί τους ένωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, και η μεγάλη σταρ του τένις Βένους Γουίλιαμς, η οποία προσφάτως συνδιοργάνωσε ένα γκαλά μαζί με τον Ανταμ Πέντλτον, έναν από τους άλλους καλλιτέχνες.

«Η κληρονομιά της Νίνα Σιμόν είναι αυτή που έβαλε στον χάρτη ανθρώπους σαν εμένα» δήλωσε η Γουίλιαμς σε βίντεο. «Ο κόσμος δεν γνωρίζει αρκετά για το τι έχει προσφέρει».

Η Νίνα Σιμόν, κατά κόσμον Γιούνις Ουέιμον, ήταν το έκτο από τα οκτώ παιδιά που γεννήθηκαν σε ένα μικρό ξύλινο σπίτι στο Τρίον, μια πόλη στη νότια πλαγιά των Κυανών Ορων, στις 21 Φεβρουαρίου 1933.

Ο πατέρας της ήταν κουρέας και διατηρούσε κι ένα μαγαζί για στεγνό καθάρισμα, ενώ η μητέρα της ήταν ιερέας και ταξίδευε στις γύρω επαρχίες για κήρυγμα. H τετράχρονη τότε Γιούνις τη συνόδευε στο πιάνο της εκκλησίας, με τα πόδια της να κρέμονται από το κάθισμα, καθώς δεν έφταναν τα πεντάλ.

«Ξέραμε πως ήταν ιδιοφυΐα από την ηλικία των τριών ετών» είπε ο αδελφός της, Κάρολ, στη Νεϊντίν Κοχόντας, συγγραφέα της βιογραφίας της Σιμόν «Princess Noire».

Η Μίριελ Ματσάνοβιτς, μια καθηγήτρια πιάνου, αποφάσισε να τη διδάξει και συγκέντρωσε ένα ταμείο για να στηρίξει τις σπουδές της μετά το λύκειο.

Οταν η Σιμόν έδωσε μια συναυλία για να ευχαριστήσει τους υποστηρικτές της στη βιβλιοθήκη του Τρίον, μιας πόλης στον ακόμα  διαχωρισμένο Νότο, ζητήθηκε από τους γονείς της να παραχωρήσουν τις θέσεις τους στην πρώτη σειρά για τα λευκά μέλη του κοινού.

Τότε λέγεται πως η 11χρονη Σιμόν αρνήθηκε να ξεκινήσει το ρεσιτάλ μέχρι να επιτραπεί στους γονείς της να καθίσουν στις αρχικές τους θέσεις.

Το 1950 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, αλλά αφού δεν έγινε δεκτή στο Ινστιτούτο Μουσικής Κέρτις στη Φιλαδέλφεια, πήγε αντ’ αυτού στο Ατλάντικ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ, όπου έπαιζε και τραγουδούσε σε ένα μπαρ, άλλαξε το όνομά της και ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια και ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα.

Ο Μπρεντ Λεγκς, εκτελεστικός διευθυντής του African American Cultural Heritage Action Fund –μέρος του National Trust for Historic Preservation, το οποίο επιβλέπει την αποκατάσταση του σπιτιού– είχε δηλώσει στους New York Times ότι το πατρικό σπίτι της Σιμόν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως τα σπίτια των ιδρυτών της χώρας.

«Πιστεύω βαθιά ότι μέρη όπως το πατρικό σπίτι της Νίνα Σιμόν αξίζουν την ίδια διαχείριση και τον ίδιο θαυμασμό με το Μοντιτσέλο του Τόμας Τζέφερσον ή το κτήμα Μπίλτμορ του Τζορτζ Βάντερμπιλτ» είχε πει ο Λεγκς τον Μάρτιο.

Ο ίδιος υπολόγιζε ότι μια δημοπρασία με έργα που θα δωρίζονταν από τον Πέντλτον, τον Ρασίντ Τζόνσον και άλλες σημαντικές φιγούρες της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής της Νέας Υόρκης θα συγκέντρωνε 2 εκατ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης.

Tελικά η δημοπρασία συγκέντρωσε 5,38 εκατ. δολάρια. Επιπλέον 500.000 δολάρια προστέθηκαν στο συνολικό ποσό μετά από το γκαλά το περασμένο Σαββατοκύριακο, μαζί με 12.500 δολάρια σε δωρεές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...