1091
Αρνάκι και ντολμάδες, ένα ελληνικό πιάτο του «Le Mavrommatis», του παριζιάνικου εστιατορίου των αδελφών Μαυρομάτη με ένα αστέρι Michelin | La Maison Mavrommatis

Και ένα και δύο και τρία αστέρια Michelin με γεύση ελληνική

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 8 Φεβρουαρίου 2018, 17:58
Αρνάκι και ντολμάδες, ένα ελληνικό πιάτο του «Le Mavrommatis», του παριζιάνικου εστιατορίου των αδελφών Μαυρομάτη με ένα αστέρι Michelin
|La Maison Mavrommatis

Και ένα και δύο και τρία αστέρια Michelin με γεύση ελληνική

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 8 Φεβρουαρίου 2018, 17:58

Με μια λαμπερή τελετή στo κέντρο «Seine Musicale» στη Βουλώνη-Μπιγιανκούρ κοντά στο Παρίσι, από αυτές που μόνον οι Γάλλοι ξέρουν να διοργανώνουν, με παρόντες δεκάδες σεφ και επίσημο προσκεκλημένο τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, ανακοινώθηκαν στις 5 Φεβρουαρίου τα φετινά αστέρια Michelin, ενώ ο οδηγός με τα βραβευμένα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο θα αρχίσει να πουλιέται στις 9 Φεβρουαρίου.

Στην τελετή αποδόθηκαν για μια ακόμα φορά τιμές στον Πολ Μποκίζ, τον «πάπα» της γαλλικής γαστρονομίας που άφησε την τελευταία του πνοή πριν από δύο εβδομάδες σε ηλικία 91 ετών. Και δικαίως. Ο λυωνέζος σεφ είχε χτίσει μια παγκόσμια γαστρονομική αυτοκρατορία και σάρωνε τα γαστρονομικά βραβεία, κατάφερε μάλιστα να διατηρήσει με πείσμα τα τρία αστέρια Michelin περισσότερο από κάθε άλλο φιλόδοξο συνάδελφό του.

Proud to welcome the new members to our Michelin Starred Family ! Congratulation to the chefs and their team ! #guidemichelinfr2018 #michelinguide #michelinstar

A post shared by Michelin Guide (official) (@michelinguide) on

Στα highlights της τελετής είναι επίσης το γεγονός ότι τα αστέρια επιστρέφουν φέτος στη Γαλλία αφού 28 γαλλικά εστιατόρια τιμήθηκαν με τρία αστέρια, αριθμός ρεκόρ της αξιολόγησης με την πιο ποθητή βαθμολογία του γαστρονομικού τομέα για κάθε χώρα που περιλαμβάνεται στη βίβλο του οδηγού «Michelin Red Guide». Πέρυσι ο οδηγός περιλάμβανε έναν αριθμό ρεκόρ 616 εστιατορίων με τουλάχιστον ένα αστέρι. Φέτος εμφανίζονται 54 νέα εστιατόρια με αστέρια Michelin μεταξύ των οποίων και δύο νέα με την ανώτατη αξιολόγηση.

Πρόκειται για το «La Maison des Bois», το εστιατόριο του 67χρονου σεφ  Μαρκ Βεϊρά στο Μανιγκό της Άνω Σαβοΐας στις Γαλλικές Άλπεις, και για το εστιατόριο του 46χρονου Κριστόφ Μπακιέ στο ξενοδοχείο «Hotel du Castellet» στη νοτιοανατολική Γαλλία που κέρδισαν και τα δύο φέτος από τρία αστέρια.

Ο Βεϊρά, που μαγειρεύει με βιολογικά υλικά, ειδικεύεται στη μοριακή γαστρονομία και χρησιμοποιεί αρωματικά φυτά, βότανα, ρίζες και αγριολούλουδα που συλλέγονται στις γαλλικές Άλπεις είναι ένας από τους πιο διάσημους γάλλους μαγείρους. Από ορισμένους μάλιστα θεωρείται ο καλύτερος σεφ του κόσμου αφού είναι ο πρώτος μάγειρος που κατάφερε να πάρει τον ανώτατο βαθμό 20/20 στον γαστρονομικό οδηγό Gault-Millau για καθένα από τα δύο πρώτα εστιατόριά του.

Δεν του ήρθαν όλα εύκολα στη ζωή του. Τον Δεκέμβριο του 2015 του επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 ευρώ για παράνομη κοπή δέντρων σε προστατευόμενο δάσος κοντά σε ένα από τα εστιατόριά του και προσβολή του περιβάλλοντος τη στιγμή, μάλιστα, που το μενού του σερβιριζόταν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι. Αλλά αυτή δεν ήταν η μοναδική καταστροφή που έχει υποστεί, οικονομική ή προσωπική.


Την ίδια χρονιά, μια πυρκαγιά κατέστρεψε το «La Maison des Bois» (οι φήμες έδωσαν και πήραν τότε), χωρίς, όμως, να το βάλει κάτω ούτε στιγμή ξανάρχισε από την αρχή, καταφέρνοντας το 2017 να πάρει δύο αστέρια Michelin. Πρόσφατα, ο εκκεντρικός σεφ που φωτογραφίζεται σχεδόν πάντοτε φορώντας το πλατύγυρο καπέλο του και μεγάλα στρογγυλά γυαλιά με φιμέ τζάμι, είχε «απειλήσει» ότι θα ζητούσε να εξαιρεθεί από τον οδηγό Michelin αν δεν έπαιρνε φέτος τρία αστέρια.

Δεν το έκανε και τελικά κατάφερε να αναδειχτεί και πάλι νικητής. Αντίθετα από τον Βεϊρά, ο Σεμπαστιάν Μπρα επικεφαλής του εστιατορίου «Le Suquet» στο Λαγκιόλ της Aβερόν, με μια δήλωσή του στο Γαλλικό πρακτορείο ζήτησε πέρσι τον Σεπτέμβριο να μην συμπεριληφθεί η επιχείρησή του στον επόμενο κατάλογο των διάσημων αστεριών «Michelin». Ο λόγος; Στα 46 του ήθελε να είναι «ελεύθερος» να δώσει ένα νέο νόημα στο ζωή του και να συνεχίσει «με γαλήνη χωρίς στρες». Επέστρεψε, λοιπόν, τα τρία αστέρια του προκαλώντας σάλο στο χώρο αφού ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Αντίθετα το άγχος δεν ενοχλεί τον Βεϊρά: «Χρειαζόμαστε την πίεση και την αδρεναλίνη για να είμαστε δημιουργικοί», δήλωσε την ημέρα της αναγγελίας των βραβείων.

Εκτός από τα δύο νέα τριάστερα, στον φετινό οδηγό εμφανίζονται επίσης πέντε νέα εστιατόρια με δύο αστέρια και 50 νέα με ένα αστέρι Michelin. H αμφιλεγόμενη προτίμηση του κορυφαίου οδηγού στη γαλλική και την ιαπωνική κουζίνα, γράφει το Eater είναι, επίσης εμφανής και δεν αποτελεί έκπληξη ότι εμφανίζονται διάφορα ιαπωνικά εστιατόρια, μεταξύ άλλων το «Takao Takano» στη Λυών, το «Au 14 Février» στο Σαιντ`-Αμουρ Μπελβι, που κέρδισαν από δύο αστέρια και τα παριζιάνικα «Pertinance» και «Montee», με ένα αστέρι το καθένα.

Michelin-Le Mavromatis
Tο εστιατόριο «Le Mavrommatis» στο Παρίσι κέρδισε φέτος ένα αστέρι Michelin

Εξίσου αξιοσημείωτο, αν και επίσης δεν εκπλήσσει, είναι το γεγονός ότι ελάχιστες γυναίκες εμφανίστηκαν στη σκηνή κατά τη διάρκεια τελετής που τιμούσε τους νέους αρχιμάγειρες. Και τρία πολυπόθητα αστέρια κέρδισε μόνο μία, η Αν Σοφί Πικ για το εστιατόριό της «Maison Pic», στη νοτιοανατολική  Γαλλία.

Η απονομή έκρυβε, όμως, και μια έκπληξη με ελληνικό άρωμα, αφού στη λίστα με το ένα αστέρι βρίσκεται φέτος και το εστιατόριο «Le Mavrommatis» στο Παρίσι. Είναι έργο των τριών αδελφών Μαυρομάτη που ξεκίνησαν πριν από σχεδόν 40 χρόνια από ένα μικρό χωριό της Κύπρου για να σπουδάσουν στη Γαλλία και τελικά κατέκτησαν το δύσκολο παριζιάνικο κοινό με τα ντελικατέσεν και τα εστιατόριά τους.

Σήμερα η οικογενειακή εταιρεία «La Maison Mavrommatis» διαθέτει τέσσερα εστιατόρια στο Παρίσι και ένα στην Κύπρο, και εννέα ντελικατέσεν (boutiques traiteur) στο Παρίσι, τη Μασσαλία και τη Νίκαια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...