413
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Και διαγραφές φοιτητών από πειθαρχικά συμβούλια σχεδιάζει η Κεραμέως

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2021, 11:57
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Και διαγραφές φοιτητών από πειθαρχικά συμβούλια σχεδιάζει η Κεραμέως

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2021, 11:57

Στο δόγμα «νόμος και τάξη» επιμένει το υπουργείο Παιδείας για τα πανεπιστήμια, παρά τις αντιδράσεις πολλών ΑΕΙ που έχουν απορρίψει ιδίως το μέτρο της παρουσίας ειδικής μονάδας της αστυνομίας στους χώρους τους (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ΟΠΠΙ).

Το υπουργό Υγείας, υπό τη Νίκη Κεραμέως, εμφανίζεται αποφασισμένο όχι μόνο στην καθιέρωση της ΟΠΠΙ, η οποία θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα μπορεί να ασκεί προανακριτικό έργο ή και συλλήψεις, αλλά και στη θεμελίωση πειθαρχικού δικαίου στα ΑΕΙ, το οποίο θα φτάνει μέχρι τις διαγραφές φοιτητών μετά την κρίση τους από πειθαρχικό συμβούλιο!

Αυτό αποκάλυψαν «Τα Νέα» της Παρασκευής. Σε ρεπορτάζ της Μάρνυς Παπαματθαίου, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Νόμος θεμελίωσης συνολικού πειθαρχικού δικαίου στα ΑΕΙ, που θα φτάνει μέχρι τις διαγραφές φοιτητών μετά την κρίση τους από νέο πειθαρχικό συμβούλιο που συγκροτείται σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα, θα είναι αυτός που φέρνει το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα το νέο σώμα φύλαξης των ΑΕΙ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα μισθοδοτείται από αυτό και θα διατίθεται σε όποια πανεπιστήμια κριθεί ότι χρειάζεται με κοινή απόφαση των δύο υπουργών (Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη). Δεν θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των ΑΕΙ, αλλά θα είναι υποχρεωτικό αυτές να δώσουν όποια βοήθεια χρειάζεται στο νέο σώμα που, όπως είναι γνωστό, θα μπορεί να ασκεί προανακριτικό έργο και συλλήψεις εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο.

Η Αστυνομία των Πανεπιστημίων αναμένεται να είναι και το πλέον ακανθώδες ζήτημα του νομοσχεδίου, καθώς ήδη έχουν διαφωνήσει οι πρυτάνεις που θέλουν η ασφάλεια να αποτελεί δική τους δικαιοδοσία και όχι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ωστόσο είναι εξίσου ενδιαφέρον σημείο το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους φοιτητές τους. Σε αυτό, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», θα περιλαμβάνονται θέματα αντιγραφών, λογοκλοπής, καταστροφής περιουσίας του πανεπιστημίου, παρεμπόδισης λειτουργίας του κ.ο.κ. Για την αντιμετώπιση των αδικημάτων αυτών θα υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ποινών, οι οποίες θα κυμαίνονται από απλή επίπληξη, στέρηση συμμετοχής σε εξεταστική περίοδο, έως μερική ή συνολική διαγραφή από τα μητρώα του πανεπιστημίου και απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας.

Το πειθαρχικό συμβούλιο, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά για φοιτητές και θα είναι αυτό που θα κρίνει τα συγκεκριμένα παραπτώματα, θα είναι παρόμοιο με εκείνο των καθηγητών ΑΕΙ. Αυτό θα αποτελείται από τον έναν αντιπρύτανη του εκάστοτε ιδρύματος (υπεύθυνο των ακαδημαϊκών υποθέσεων), τον κοσμήτορα κάθε σχολής, τον πρόεδρο τμήματος του φοιτητή που τυχόν διέπραξε το πειθαρχικό αδίκημα και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών που θα εκλέγεται ηλεκτρονικά από το σύνολό τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...