388
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνει την Εθνική Αντιπροσωπεία | ΙΝΤΙΜΕnews

Και ανατολικά της Κρήτης η επέκταση των χωρικών υδάτων

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 11:52
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνει την Εθνική Αντιπροσωπεία
|ΙΝΤΙΜΕnews

Και ανατολικά της Κρήτης η επέκταση των χωρικών υδάτων

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 11:52

Μετά το Ιόνιο, σειρά παίρνει η Κρήτη για την άσκηση του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας από τα 6 ναυτικά μίλια στα 12 ναυτικά, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να επισημαίνει κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στη Βουλή την Τρίτη ότι δεν θα περιοριστεί μόνο προς τα νότια, αλλά θα γίνει «και ανατολικά της Κρήτης».

«Για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο Πρωθυπουργός και φυσικά περιλαμβάνεται και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης», είπε ο κ. Δένδιας απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε και τις διαρροές περί «διάστασης απόψεων» με το Μαξίμου για μία σειρά από ζητήματα:

«Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θέλουν να το εμφανίσουν ως απόκλιση, αλλά δεν υπάρχει» είπε, ενώ αναφορικά με τα περί «διαπραγματεύσεων» για τα χωρικά ύδατα, ξεκαθάρισε ότι ουδείς τα διαπραγματεύεται, γιατί απλά «είναι θέμα κυριαρχίας».

Απαντώντας τελικά σε όσα ακούστηκαν περί διπλού κέντρου άσκησης εξωτερικής πολιτικής με αφορμή την τηλεφωνική συνομιλία της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, ανέφερε τα εξής:

«Η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού είναι διπλωμάτης και υπό αυτή την έννοια είναι υφισταμένη του υπουργείου Εξωτερικών και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών και έχω κάνει δήλωση ότι γνώριζα. Το έκανα για να υπογραμμίσω ότι σε κρίσιμες στιγμές η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή ότι γίνονται κινήσεις εν αγνοία της μιας ή της άλλης πλευράς είναι καταστροφική».

Ανω των 13.000 τ.χλμ. η επέκταση του εθνικού μας χώρου

Κατά τα άλλα, ο υπουργός στάθηκε στην ομόθυμη στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις προκαλείται για πρώτη φορά από το 1947 «επέκταση του εθνικού χώρου κατά 10.079 τ. χλμ. και αν προσθέσουμε το κλείσιμο των κόλπων, η επέκταση υπερβαίνει τα 13.000 τ.χλμ. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το σύνολο της χώρας είναι 135.0000 τ.χλμ. αντιλαμβάνεται το μέγεθος της έκτασης».

«Είναι σημαντικό –όπως αναδείχθηκε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή– ότι το νομοθέτημα συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Κατά συνέπεια, η στιγμή έχει στοιχείο ιστορικότητας και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα κόμματα για τη συνεργασία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή να εισηγείται εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο εθνικό κοινοβούλιο το παρόν νομοθέτημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...