375
Οι Ιάπωνες κυκλοφορούν στον δρόμο με μίνι ανεμιστήρες και ομπρέλες για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα | REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Καύσωνας στην Ιαπωνία: Δουλεύουν στο σκοτάδι για να αποφύγουν το μπλακ άουτ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 11:01
Οι Ιάπωνες κυκλοφορούν στον δρόμο με μίνι ανεμιστήρες και ομπρέλες για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα
|REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Καύσωνας στην Ιαπωνία: Δουλεύουν στο σκοτάδι για να αποφύγουν το μπλακ άουτ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 11:01

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ζήτησε από τους πολίτες να χρησιμοποιούν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει κύμα καύσωνα και κινδυνεύει από μπλακ άουτ. Το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανέμενε ότι η ζήτηση για ρεύμα θα ήταν «υπεραυξημένη» το απόγευμα της Δευτέρας 27 Ιουνίου και προέτρεψε τους Ιάπωνες να σβήνουν τα φώτα όταν δεν ήταν απολύτως αναγκαίο να είναι αναμμένα. Μπορούσαν, ωστόσο, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά για να αποφύγουν τη θερμοπληξία, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Η προειδοποίηση δεν ήταν της τελευταίας στιγμής, αντιθέτως, ακουγόταν εδώ και εβδομάδες, αφού οι μετεωρολόγοι ήξεραν ότι οι θερμοκρασίες όλο και θα αυξάνονται. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το θερμόμετρο στο κέντρο του Τόκιο άγγιξε τους 35°C, ενώ η πόλη Ισεσάκι, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, σημείωσε ρεκόρ θερμοκρασίας με 40,2°C. Αυτή ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ τον Ιούνιο για την Ιαπωνία.

Ο Ιούνιος σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου με τις θερμοκρασίες να παραμένουν, συνήθως, κάτω από τους 30°C κατά τη διάρκεια ολόκληρου του μήνα. Το υπουργείο ανέφερε ότι η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος αναμενόταν να μειωθεί στο 3,7% το απόγευμα της Δευτέρας στο Τόκιο και σε οκτώ γύρω νομούς, μετά τις οδηγίες που είχαν δοθεί στους κατοίκους.

Αν και οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας εργάζονταν πυρετωδώς για να ανταποκριθεί το σύστημα στη ζήτηση, το υπουργείο είπε ότι η κατάσταση ήταν «απρόβλεπτη», καθώς οι θερμοκρασίες είχαν απρόσμενη αυξητική τάση.

Η παραγωγή ρεύματος στην Ιαπωνία είναι περιορισμένη από τότε που ένας σεισμός στη βορειοανατολική της περιοχή τον Μάρτιο ανάγκασε ορισμένους πυρηνικούς σταθμούς να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Εκλεισαν, επίσης, αρκετές παλιές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η ιαπωνική κυβέρνηση είχε καλέσει τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, όχι μόνον αυτές τις μέρες του Ιουνίου, αλλά κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού.

Στα γραφεία του υπουργείου Οικονομίας οι εργαζόμενοι δουλεύουν με τα φώτα σβηστά / REUTERS/Issei Kato

Εν τω μεταξύ, ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός NHK ανέφερε ότι 46 άνθρωποι στο Τόκιο έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα θερμοπληξίας, από το απόγευμα της Κυριακής. Ανέφερε, επίσης, ότι ένας 94χρονος άνδρας στην κοντινή πόλη Καβαγκόες πέθανε πιθανότατα από τον καύσωνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...