222
|

Καύσωνας: Μέχρι 53 βαθμούς η θερμοκρασία εδάφους στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2021, 15:38

Καύσωνας: Μέχρι 53 βαθμούς η θερμοκρασία εδάφους στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2021, 15:38

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας σημείωσε τη Δευτέρα η χώρα μας καταλαμβάνοντας τις πέντε πρώτες θέσεις στη λίστα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα η θερμοκρασία στη Μακρακώμη Φθιώτιδας έφτασε τους 46,3 βαθμούς Κελσίου, ενώ ανάλογες θερμοκρασίες αναμένεται να καταγραφούν και σήμερα Τρίτη.

Ενδεικτική των «καυτών» θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα μας, αλλά και τη γειτονική Τουρκία που πλήττεται από πρωτοφανείς πυρκαγιές, είναι η εικόνα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel για το πρόγραμμα Copernicus.

H θερμοκρασία εδάφους (και όχι αέρος που χρησιμοποιείται στις μετεωρολογικές προβλέψεις) αγγίζει και τους 53 βαθμούς Κελσίου!

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις χειρότερες θερμοκρασίες από το 1987 και η Τουρκία επηρεάζεται από σοβαρές πυρκαγιές», αναφέρεται σε tweet της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, σχολίασε σχετικά: «Εντυπωσιακή δορυφορική καταγραφή από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο sentinel! Προσοχή βεβαια δεν είναι η θερμοκρασία που μετριέται στους μετεωρολογικους κλωβους κσι έχουμε συνηθίσει να ακούμε και στην οποία αναφέρονται οι προγνωσεις. Εδώ είναι η land surface temperature».

Δείτε ζωντανά την πορεία του καύσωνα μέσω δορυφόρου:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News