380
Ο Χουν Σεν σε πρόσφατη συνάντηση ηγετών της Νοτιοανατολικής Ασίας στην Ουάσινγκτον | REUTERS/Elizabeth Frantz

Καμπότζη: Ο πρωθυπουργός αλλάζει τα γενέθλιά του για να… προλάβει τον θάνατό του

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 10:53
Ο Χουν Σεν σε πρόσφατη συνάντηση ηγετών της Νοτιοανατολικής Ασίας στην Ουάσινγκτον
|REUTERS/Elizabeth Frantz

Καμπότζη: Ο πρωθυπουργός αλλάζει τα γενέθλιά του για να… προλάβει τον θάνατό του

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 10:53

Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης είναι ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες κράτους στον κόσμο. Ο πρώην στρατιώτης των Ερυθρών Χμερ βρίσκεται στην εξουσία από το 1985 και σκοπεύει να την αφήσει μόνο όταν πεθάνει.

Και για να είναι σίγουρος ότι θα ζήσει όσο γίνεται περισσότερα χρόνια, αποφάσισε να αλλάξει επισήμως την… ημέρα των γενεθλίων του. Για δεύτερη φορά…

Πολλοί στην Καμπότζη θεωρούν ότι ο Χουν Σεν έχει προβλήματα υγείας. Καπνιστής επί 40 χρόνια, ισχυρίζεται ότι το έκοψε το 2014, ενώ το 2017 επισκέφθηκε πολλές φορές τη Σιγκαπούρη για ιατρικούς λόγους, έπειτα από δημόσιες εμφανίσεις στις οποίες φαινόταν άρρωστος.

Τον περασμένο μήνα, πέθανε από έμφραγμα ο μεγαλύτερος αδελφός του, σε ηλικία 72 ετών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι 69 ή 70, ανάλογα με το ποια ημερομηνία γενεθλίων χρησιμοποιεί…

Ο ξαφνικός θάνατος του αδελφού του φαίνεται ότι τον ταρακούνησε, καθώς ανακοίνωσε ότι η λανθασμένη ημερομηνία γενεθλίων που χρησιμοποιεί εδώ και δεκαετίες, έρχεται σε σύγκρουση με το ζώδιό του και πρέπει να την αλλάξει στην κανονική ημερομηνία, για να μην προκαλέσει την τύχη του και πεθάνει πριν της ώρας του.

Ο Χουν Σεν έχει γεννηθεί στις 5 Αυγούστου του 1952, όμως εδώ και δεκαετίες επισήμως, τα γενέθλιά του είναι στις 4 Απριλίου του 1951. Ο αδελφός του, που πέθανε, χρησιμοποιούσε και αυτός λάθος ημερομηνία γενεθλίων και έτσι ο πρωθυπουργός το θεώρησε κακό οιωνό.

Ο λόγος που ο αδελφός του, ο Χουν Νενγκ, ανώτερος αξιωματούχος στο Λαϊκό Κόμμα της Καμπότζης, είχε αλλάξει στο παρελθόν τα γενέθλιά του, ήταν ότι είχε γεννηθεί τη χρονιά της αγελάδας, σύμφωνα με τον καμποτζιανό ζωδιακό κύκλο, και καθώς δεν του άρεσε το συγκεκριμένο ζώο, τα άλλαξε ώστε να φαίνεται ότι έχει γεννηθεί τη χρονιά της τίγρης.

Οπως σημείωσαν οι Times, δεν είναι ασυνήθιστο για τους πολίτες της Καμπότζης να έχουν αλλάξει τα γενέθλιά τους. Οπως είχε συμβεί στην περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα, όταν είχαν καεί πολλά κρατικά αρχεία, ανάμεσά τους και πιστοποιητικά γέννησης, έτσι και στην Καμπότζη, τη δεκαετία του ’70, στη διάρκεια του βίαιου καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ, είχαν καταστραφεί ή αλλοιωθεί πολλά έγγραφα, πολλές φορές επίτηδες, από τους άνδρες για να μην κληθούν στον στρατό.

Ο Χουν Σεν είπε ότι η επίσημη ηλικία του θα παραμείνει η ίδια –70 αντί 69– και παραδέχθηκε ότι η αλλαγή θα προκαλέσει νομικές και διπλωματικές επιπλοκές –μικρό το κακό μπροστά σε λίγα χρόνια ζωής παραπάνω.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...