399
Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Westerdam αποβιβάζονται στην Καμπότζη | REUTERS

Καμπότζη: Διαγνώστηκε με κορονοϊό αφού αποβιβάστηκε από το κρουαζιερόπλοιο – φόβος για εκατοντάδες επιβάτες

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 11:45
Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Westerdam αποβιβάζονται στην Καμπότζη
|REUTERS

Καμπότζη: Διαγνώστηκε με κορονοϊό αφού αποβιβάστηκε από το κρουαζιερόπλοιο – φόβος για εκατοντάδες επιβάτες

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 11:45

Συναγερμό σε εκατοντάδες επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Westerdam που αποβιβάστηκαν στην Καμπότζη, σήμανε η είδηση ότι ανάμεσά τους υπήρχε μία 83χρονη Αμερικανίδα, που είχε μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό (COVID-19).

H γυναίκα είχε αποβιβαστεί την Παρασκευή και ταξίδεψε στη Μαλαισία, όπου διαγνώστηκε με την ασθένεια. Οταν αποβιβάστηκε, δεν είχε συμπτώματα. Εκατοντάδες όμως άλλοι επιβάτες έχουν ήδη επιστρέψει στις χώρες τους ή έχουν ταξιδέψει σε άλλους προορισμούς.

Τους επιβάτες κατά την αποβίβασή τους μάλιστα, είχε υποδεχθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Καμπότζης με τον υπουργό Υγείας, χωρίς καν να φορούν μάσκα…

Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Σεν, υποδέχεται τους επιβάτες στη στεριά

Ο υπουργός Υγείας της Μαλαισίας εξέφρασε την έκπληξή του για τα ελλιπή μέτρα των αρχών της Καμπότζης, καθώς «μόνο 20 επιβάτες εξετάστηκαν κατά την αποβίβασή τους. Το ότι βρέθηκε μία ασθενής, σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλοι».

Η κυβέρνηση της Καμπότζης και η πλοιοκτήτρια εταιρεία Holland America ανακοίνωσαν ότι έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

«Στις 10 Φεβρουαρίου, μετρήθηκε η θερμοκρασία και των 2.257 επιβαινόντων και ούτε ένας είχε αυξημένη θερμοκρασία», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Μετά την αποβίβασή της, η αμερικανίδα ασθενής ταξίδεψε στη Μαλαισία με άλλους 144 επιβάτες του πλοίου. Ο σύζυγός της ήταν αρνητικός στον ιό, το ίδιο και άλλοι έξι επιβάτες που ήταν μαζί της.

Οπως εξηγεί στην Guardian η Ρεμπέκα Κατζ, διευθύντρια του Κέντρου Επιστημών και Ασφάλειας της Παγκόσμιας Υγείας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Τζορτζτάουν, τα διαγνωστικά τεστ δεν είναι πάντα ακριβή. «Υπάρχουν ερωτηματικά ως προς το πόσο ευαίσθητα είναι, αλλά επίσης, εξαρτάται και πότε γίνεται το τεστ. Μπορεί να εξετάσεις κάποιον την πρώτη ημέρα και το τεστ να βγει αρνητικό, αλλά την 14η ημέρα να έχουν ασθενήσει. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς το πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση».

Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσοι ακόμα είναι άρρωστοι από τους επιβάτες του πλοίου. «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς εξαπλώνεται η ασθένεια στα πλοία, αλλά σίγουρα εξαπλώνεται», τόνισε, αναφέροντας και το παράδειγμα του Diamond Princess, που βρίσκεται σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Εκεί, 350 επιβάτες έχουν διαγνωστεί με τον ιό. Ανάμεσα στους επιβάτες, βρίσκονται και δύο Ελληνες.

Πάντως, η Μαλαισία ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί άλλους επιβάτες από το Westerdam. Στο πλοίο παραμένουν 236 επιβάτες και 747 μέλη του πληρώματος, σε σύνολο 2.257 ανθρώπων.