393
Η Ροσέλ Γουαλένσκι ανέλαβε χρέη διευθύντριας του CDC επί Τζο Μπάιντεν | EPA/SUSAN WALSH / POOL

Καμπανάκι για τέταρτο κύμα στις ΗΠΑ από τη διευθύντρια του CDC

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 12:07
Η Ροσέλ Γουαλένσκι ανέλαβε χρέη διευθύντριας του CDC επί Τζο Μπάιντεν
|EPA/SUSAN WALSH / POOL

Καμπανάκι για τέταρτο κύμα στις ΗΠΑ από τη διευθύντρια του CDC

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 12:07

Με το ζόρι μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της στην κάμερα η διευθύντρια του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), προειδοποιώντας τους Αμερικανούς ότι η πιθανότητα για «επικείμενη καταστροφή» και ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων είναι μεγάλη.

Η Ροσέλ Γουαλένσκι εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της για το «πρόωρο» άνοιγμα που σχεδιάζουν οι περισσότερες πολιτείες ή έχουν ήδη κάνει, όπως στην περίπτωση του Τέξας και της Φλόριντα –όπου μάλιστα, όχι μόνο άνοιξαν όλες οι επιχειρήσεις, αλλά δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας, ούτε καν η υποχρεωτική χρήση μάσκας, παρά μόνο σε ορισμένους δήμους, που διαφωνούν με τους Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες.

Οι ΗΠΑ είχαν την περασμένη εβδομάδα περίπου 60.000 νέα κρούσματα καθημερινά, που αντιπροσωπεύει αύξηση 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ιδίως στο Μίσιγκαν και τις βορειοανατολικές πολιτείες (Νέα Υόρκη, Κονέκτικατ κ.λπ.) παρατηρείται μεγάλη αύξηση.

Η Γουαλένσκι επισήμανε ότι σε αυτό παίζουν μεγάλο ρόλο τα αεροπορικά ταξίδια που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα και η μεταδοτικότητα των παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

«Ανησυχώ ότι θα δούμε ξανά τα κύματα που είδαμε το καλοκαίρι και τον χειμώνα», είπε και πρόσθεσε ότι θα τηλεφωνήσει στους κυβερνήτες για να τους εξηγήσει τον κίνδυνο και να αποτρέψει το βεβιασμένο άνοιγμα.

«Οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί και οι θάνατοι αρχίζουν σταδιακά να αυξάνονται, με περίπου 1.000 την ημέρα. Τώρα είναι μία από τις στιγμές που πρέπει να μοιραστώ την αλήθεια και να ελπίζω, και να πιστεύω, ότι θα ακούσετε. Εχουμε τόσο πολλά να περιμένουμε, τόσο πολλές υποσχέσεις και δυνατότητες για το πού είμαστε, και τόσο πολλά για την ελπίδα, αλλά τώρα είμαι φοβισμένη, παρακαλώ, κρατήστε λίγο περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ μοιάζει με την πορεία σε ευρωπαϊκά κράτη», όπως η Γερμανία και η Γαλλία, όπου είπε ότι υπάρχει «ανησυχητική άνοδος των κρουσμάτων. Μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την πορεία αν συνεχίσουμε να κάνουμε τα σωστά πράγματα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της αδράνειας, πρέπει να εργαστούμε τώρα για να αποτρέψουμε μια τέταρτη αύξηση».

Την ίδια στιγμή, ανακοίνωσε και αυτή, όπως και ο Τζο Μπάιντεν, ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία στις ΗΠΑ και ότι έως τις 19 Απριλίου, το 90% των πολιτών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού.

Σε διάγγελμά του, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από όλους να φορούν μάσκα και από τους κυβερνήτες να κάνουν υποχρεωτική τη χρήση της. Ο ίδιος έχει τη δικαιοδοσία να κάνει κάτι τέτοιο μόνο στα ομοσπονδιακά κτίρια και άλλους χώρους που ανήκουν στο κράτος, όπως τα εθνικά πάρκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...