283
Φωτογραφία αρχείου από παιδί που εμβολιάζεται | Shutterstock

Καμπανάκι από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία για τα εμβόλια στα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2021, 19:36
Φωτογραφία αρχείου από παιδί που εμβολιάζεται
|Shutterstock

Καμπανάκι από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία για τα εμβόλια στα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2021, 19:36

Η πανδημία φαίνεται ότι, μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας έχει καθιερώσει ένα Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το οποίο εφαρμοζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό και έτσι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Στο πρώτο lockdown (Μάρτιος-Απρίλιος 2020), ο βασικός εμβολιασμός ρουτίνας (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, ηπατίτιδα Β, Hib, πολιομυελίτιδα, πνευμονιόκοκκος, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) ελαττώθηκε σημαντικά.

Στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 μηνών, μόνον ποσοστό 20% είχε εμβολιαστεί. Στα παιδιά ηλικίας άνω των τεσσάρων ετών και τους εφήβους, τα ποσοστά εμβολιασμού σχεδόν μηδενίστηκαν.

Μετά το πρώτο lockdown, οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν εκ νέου να πραγματοποιούνται με την προτροπή των παιδιάτρων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, έχοντας ως αποτέλεσμα τον Οκτώβριο 2020 οι εμβολιασμοί να αυξηθούν σημαντικά σε όλες τις ηλικίες, φτάνοντας σε ποσοστό το 80%.

Δυστυχώς, με το δεύτερο lockdown τον Νοέμβριο, τα ποσοστά των βασικών εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά κάτω των 18 μηνών μειώθηκαν και πάλι κατά 17%-20%, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους μειώθηκαν κατά 40%.

Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε:
  • Μείωση εμβολιασμών κατά 40%-45% για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (HPV)
  • Μείωση εμβολιασμών κατά 30%-35% για τη μηνιγγίτιδα C
  • Μείωση εμβολιασμών κατά 40% για τη μηνιγγίτιδα Β

Επιπλέον, στο τρίτο lockdown (Φεβρουαρίου), τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει σχεδόν μηδενικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι το τείχος προστασίας (ανοσία αγέλης) στα παιδιά και εφήβους έχει ελαττωθεί σημαντικά.

«Αυτό σημαίνει ότι αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά, ξεχασμένα λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κ.ά. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...