490
| Reuters

«Καμπανάκι» από τη Λαγκάρντ: Να διατεθούν άμεσα τα €750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 12:52
|Reuters

«Καμπανάκι» από τη Λαγκάρντ: Να διατεθούν άμεσα τα €750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 12:52

Εναν χρόνο συμπληρώνει την 1η Νοεμβρίου στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Κριστίν Λαγκάρντ και οι φουρτούνες ήταν περισσότερες από όσες ίσως θα είχε φανταστεί.

Μπορεί η Ευρώπη να άφησε πίσω της –άλλη χώρα περισσότερο, άλλη λιγότερο– τις χειρότερες ημέρες της κρίσης χρέους, αλλά ο κορονοϊός και η πανδημία ήλθαν να ανατρέψουν την πορεία και να αναγκάσουν άπαντες να λάβουν έκτακτα και, βεβαίως, πολυδάπανα μέτρα.

Και σαν μην έφτανε το πρώτο κύμα πανδημίας που βύθισε τις οικονομίες –εντός και εκτός της ζώνης του ευρώ– στην ύφεση, πλησιάζει το δεύτερο, όσο και αν τα μέτρα προσπαθούν να φέρουν ισορροπία ανάμεσα στο υγειονομικό κομμάτι και το οικονομικό.

Σε συνέντευξή της στον Monde η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει ότι το πακέτο των 750 δισ. ευρώ πρέπει να διατεθεί το συντομότερο για την στήριξη των οικονομιών – αλλιώς θα μιλάμε για μια χαμένη, ιστορική ευκαιρία.

Τα μέτρα για το δεύτερο κύμα που βλέπουμε σε ευρωπαϊκές χώρες (και ένα σχεδόν πλήρες lockdown στην Ιρλανδία) θα βαρύνουν αρνητικά την πορεία για την ανάταξη τον οικονομικών, εκτιμά η επικεφαλής της ΕΚΤ. Ηταν αβέβαιη και διαφορετική από χώρα σε χώρα, όπως φάνηκε το καλοκαίρι, αλλά τώρα κινδυνεύει να «ξεφουσκώσει».

Για το 2020 το βασικό σενάριο της ΕΚΤ προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 8% στην ευρωζώνη – αλλά με ανοιχτό το ενδεχόμενο τα πράγματα να επιδεινωθούν. Αν όντως τα πράγματα πάρουν τέτοια τροπή, η ΕΚΤ έχει και άλλες επιλογές στην εργαλειοθήκη της, λέει η Λαγκάρντ, αναφερόμενη σε επιλογές πέραν του 1,5 τρισ. ευρώ παρεμβάσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί (αγορές ομολόγων συν Ταμείο Ανάκαμψης).

Ειδικά όμως για τα 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, η Λαγκάρντ ερωτάται αν υπάρχει ο κίνδυνος να διανεμηθούν πολύ αργά.

Η Κομισιόν σκοπεύει να καταβάλει τα ποσά στις αρχές του 2021 και αυτό πρέπει να τηρηθεί απόλυτα, εξηγεί η Λαγκάρντ, οπότε η μπάλα είναι στο γήπεδο των κρατών-μελών, που πρέπει να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους (κάποια είναι ήδη έτοιμα). Με τη σειρά της η Κομισιόν πρέπει να τα εγκρίνει, αλλά και τα κοινοβούλια έχουν και αυτά την υποχρέωση να τα περάσουν έγκαιρα.

Αν δεν είναι στοχευμένα τα εθνικά μέτρα, προειδοποίησε η Λαγκάρντ, κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στον λαβύρινθο των διοικητικών μέτρων. Οπότε θα μιλάμε, προσθέτει, για μια μεγάλη, ιστορική –αλλά χαμένη– ευκαιρία.

Παράλληλα, η επικεφαλής της ΕΚΤ απέκλεισε κάθε συζήτηση να διαγραφεί το χρέος που ανέλαβαν όλες οι κυβερνήσεις κατά την κρίση τη πανδημίας, μέρος του οποίου αγοράστηκε από την ΕΚΤ. Η Συνθήκη της Ενωσης το απαγορεύει ρητά, τονίζει, επιμένοντας στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων.

Ερωτώμενη τι τη σόκαρε περισσότερο κατά το πρώτο έτος της θητείας της, απάντησε «η βιαιότητα της κρίσης», που δεν είχε σχέση με την προοδευτική αλλαγή προς το χειρότερο το 2007. Τότε υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια και μια σειρά κλιμακούμενων παρεμβάσεων.

Αντιθέτως, διηγείται πώς μέσα σε ελάχιστες ημέρες τον περασμένο Μάρτιο, στα μέσα του μήνα, συνειδητοποίησαν στην ΕΚΤ και στις κυβερνήσεις ότι οι περιστάσεις απαιτούν τολμηρά μέτρα. «We go big, or we go home!» («Να κάνουμε κάτι μεγάλο, αλλιώς θα πάμε σπίτια μας!») ήταν το πνεύμα των συζητήσεων, καταλήγει η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...