312
Σκηνές από τις Βρυξέλλες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του Μαρτίου | Christian Hartmann/Reuters

Γιάφκες τζιχαντιστών στην Αθήνα εντόπισαν οι Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2016, 13:01
Σκηνές από τις Βρυξέλλες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του Μαρτίου
|Christian Hartmann/Reuters

Γιάφκες τζιχαντιστών στην Αθήνα εντόπισαν οι Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2016, 13:01

Είναι κάτω από τη μύτη μας; Πρώτα αποκαλύφθηκε ότι ένας 51χρονος Σύρος που ζούσε στην Κρήτη ήταν μέλος  του δικτύου υποστήριξης των ισλαμιστών τρομοκρατών που «χτύπησαν» το Παρίσι και το Βρυξέλλες. Τώρα αποκαλύπτονται δύο ολόκληρα κρησφύγετα αυτού του δικτύου στην Αθήνα!

Δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος ακριβώς διέμενε εκεί και ποιος περνούσε από εκεί, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτά τα κρησφύγετα λειτουργούσαν ως ενδιάμεσος σταθμός των ταξιδιών των τζιχαντιστών από τη Συρία στο Βέλγιο και αντίστροφα. Σύμφωνα με έγγραφα του Πρωτοδικείου Βρυξελλών, στο οποίο δικάστηκαν τα μέλη του πυρήνα τρομοκρατών της πόλης Βερβιέ, και σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα «Καθημερινή», στα δύο κρησφύγετα της Αθήνας εντοπίστηκαν κάρτες SIM κινητού τηλεφώνου και υπολογιστές που μαρτυρούν την παρουσία τρομοκρατών ή συνεργατών τους.

Σε μία από τις δέκα κάρτες SIM που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα της οδού Αστερόπης στο Παγκράτι, οι αστυνομικοί βρήκαν φωτογραφίες ενός τετραδίου με χειρόγραφες οδηγίες για την παρασκευή εκρηκτικής ύλης με κωδική ονομασία TATP. Πρόκειται για τον εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε στις δύο βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν την Ευρώπη: στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου και στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015. Στην ίδια κάρτα βρέθηκαν φωτογραφίες σημειώσεων που παραπέμπουν σε σχέδιο βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Στις πολύνεκρες επιθέσεις εμπλέκουν οι Αρχές και τον 51χρονο Σύρο που συνέλαβαν το πρωί της Πέμπτης στον Δήμο Αποκορώνου. Είναι σχεδόν βέβαιες πως ο συλληφθείς, ο οποίος διέμενε αρκετά χρόνια στην Κρήτη, είναι μέλος του δικτύου υποστήριξης των ισλαμιστών τρομοκρατών που οργάνωσαν τις επιθέσεις. Μάλιστα, εις βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των Αρχών του Βελγίου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, πλαστογραφία κ.λπ.

Επαληθεύεται, με άλλα λόγια, ότι η Ελλάδα είναι ένα πέρασμα και για τους τζιχαντιστές ή τους συνεργάτες τους. Μέλη του επονομαζόμενου «πυρήνα της Βερβιέ» έχουν περάσει από την Αθήνα. Σίγουρα υποστηρίζονταν από συνεργάτες που διέμεναν στην Ελλάδα. Ιχνη ορισμένων εξ αυτών εντοπίζονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα Τρίκαλα ενώ για να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν κοινά διαβατήρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...