318
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ θεωρείται σήμερα ρατσιστής | CreativeProtagon

Ηταν ο Τσόρτσιλ ρατσιστής και η Βρετανική Αυτοκρατορία «χειρότερη από τους Ναζί»;

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2021, 16:36
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ θεωρείται σήμερα ρατσιστής
|CreativeProtagon

Ηταν ο Τσόρτσιλ ρατσιστής και η Βρετανική Αυτοκρατορία «χειρότερη από τους Ναζί»;

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2021, 16:36

Από την περιγραφή και μόνο δεν είναι εύκολο να φανταστεί ότι πρόκειται για τον Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Ηταν υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής και επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας που ήταν χειρότερη από τους Ναζί».

Η «γνωμάτευση» προέρχεται από ένα πάνελ πανεπιστημιακών από το Κολέγιο Τσόρτσιλ, το οποίο ανήκει στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Οι συμμετέχοντες μίλησαν σε εκδήλωση για τις «ρατσιστικές επιπτώσεις του κ. Τσόρτσιλ».

Τα μέλη του πάνελ, ανέφερε σχετικά ο Telegraph, θεωρούν ότι ο Τσόρτσιλ ήταν τόσο βαθιά επηρεασμένος από την ιδεολογία της ανωτερότητας των λευκών, ώστε να μπορούμε να τον θεωρούμε (ή τουλάχιστον να τον θεωρεί το πάνελ) «τέλεια ενσάρκωση»  αυτής της ιδεολογίας.

Οι συμμετέχοντες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Πριγιαμβάντα Γκοπάλα, κατηγόρησαν ανοιχτά τον Τσόρτσιλ ως ρατσιστή. Η Βρετανική Αυτοκρατορία, λένε ακόμη, ήταν πιο ανήθικη («morally poorer») και από το Τρίτο Ράιχ(!) και ότι είναι προβληματικό το αφήγημα ότι η ηθική Βρετανία κέρδισε το ναζιστικό κράτος το οποίο οργάνωνε γενοκτονίες. (Αποδίδουν τη νίκη κατά των Ναζί στους Σοβιετικούς και κατά των Ιαπώνων στους Αμερικανούς).

Ελέχθη ακόμη ότι ο Τσόρτσιλ έβλεπε τους Ινδούς σαν «κουνέλια» και ότι οι πολιτικές του ευθύνονται για τον Λιμό της Βεγγάλης, το 1943, εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους 3 εκατ. Ινδοί.

Η κληρονομιά του ρατσιστή Τσόρτσιλ επηρεάζει τη βρετανική πολιτική ως σήμερα, προσθέτουν και τα βάζουν ακόμη και με το ιστορικό του έργο, στο οποίο κάνει λόγο «για τους αγγλόφωνους λαούς» διαιωνίζοντας, όπως λένε, τον λόγο της υπεροχής των λευκών.

Η κριτική προς την εκδήλωση ήλθε πριν καν γίνει. Ο ιστορικός Ζαρίρ Μασάνι έγραψε στο Κολέγιο ότι οι συμμετέχοντες στο πάνελ δεν είναι ειδικοί στην ιστορία και ενδιαφέρονταν μόνο να δαιμονοποιήσουν τον Τσόρτσιλ.

Ο Αντριου Ρόμπερτς, βιογράφος του Τσόρτσιλ, τόνισε από την πλευρά του ότι οι ισχυρισμοί των ομιλητών ήταν συκοφαντικοί και «πραγματολογικά εντελώς λανθασμένοι». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν πιθανό ένας υπέρμαχος της ανωτερότητας των λευκών, όπως υποτίθεται ότι ήταν ο Τσόρτσιλ, να μάχεται για να υπερασπιστεί τους μη λευκούς κατοίκους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...