705
Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία σε παλαιότερη προσαγωγή του στον ανακριτή | Intime/ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ ΜΑΚΗΣ

«Ηταν ατύχημα, φοβήθηκα» λέει ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Σούζαν Ιτον

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2020, 18:38
Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία σε παλαιότερη προσαγωγή του στον ανακριτή
|Intime/ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ ΜΑΚΗΣ

«Ηταν ατύχημα, φοβήθηκα» λέει ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Σούζαν Ιτον

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2020, 18:38

Τα τραγικά γεγονότα της δολοφονίας της αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ιτον το καλοκαίρι του 2019 αναβίωσαν την Τρίτη στο Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου, παρουσία του κατηγορουμένου για τον φόνο, ενός άνδρα 28 ετών από τα Χανιά, και συγγενών του θύματος, αλλά και του δράστη.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει την Ελλάδα και είχε απασχολήσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η Ιτον, που συμμετείχε σε επιστημονικό συνέδριο, είχε εξαφανιστεί για ημέρες πριν εντοπιστεί άγρια δολοφονημένη σε στοά γερμανικού καταφυγίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εκεί δηλαδή όπου την είχε κρύψει μετά τη δολοφονία ο 28χρονος δράστης. Κατόπιν υπόδειξης του ιδίου, οι αστυνομικοί εντόπισαν το σημείο επτά μέτρα κάτω από τη γη.

Στην απολογία του ο 28χρονος κατηγορούμενος έκανε λόγο για ατύχημα και όχι εσκεμμένο τραυματισμό της Ιτον. Ακόμη αρνήθηκε τον βιασμό και απέδωσε σε πιέσεις όσα αποδέχτηκε στις καταθέσεις του.

Ισχυρίστηκε ότι χτύπησε την Ιτον με το αυτοκίνητό του από ατύχημα. Οταν προσπάθησε να την απεγκλωβίσει κάτω από το όχημά του, κατάλαβε ότι ήταν βαριά τραυματισμένη και ότι δεν θα ζούσε. Στη συνέχεια, όπως ανέφερε το cretalive.gr, ο 28χρονος είπε ότι την έβαλε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου, καθώς «δεν μπορούσα να τη βλέπω σαν εικόνα».

«Στην αρχή σκέφτηκα να το πω, αλλά φοβήθηκα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ήξερε πως θα τον συλλάβουν και ήθελε αυτές τις λίγες ημέρες που εκτιμούσε ότι θα μεσολαβούσαν να τις περάσει με την οικογένειά του. «Πίστευα ότι θα καθυστερούσε δυο-τρεις ημέρες η σύλληψή μου», είπε, προσθέτοντας ότι «το μεγαλύτερο λάθος ήταν να τη βάλω στο πορτμπαγκάζ».

«Μου ήρθε η σκέψη να την εξαφανίσω, χωρίς να σκέφτομαι τις συνέπειες εκείνη τη στιγμή. Την πήγα στο καταφύγιο, έκανα όπισθεν όσο πιο κοντά μπορούσα στην τρύπα του αεραγωγού, πήρα τον σφυγμό της και είχε αρχίσει να παγώνει, δεν ανέπνεε. Ετσι σκέφτηκα να την πετάξω. Λάθος και αυτό, αλλά και πάλι δεν είχα καθαρή σκέψη. Θεώρησα ότι είχε πεθάνει όσο οδηγούσα. Ακουγα λίγο να κάνει ένα βόγκο, δεν άκουγα λέξεις».

Για τις κατηγορίες για τον βιασμό της Ιτον, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι «μετά από συγκεκριμένη πίεση αναγκάστηκα να πω κάποια πράγματα που δεν ισχύουν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ισχύει, υπάρχουν κάποιοι που τους συμφέρει να μη βγει η αλήθεια».

«Βρέθηκα στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Ετσι το βλέπω εγώ. Ηταν ατύχημα. Ετσι είναι για μένα. Κάποιος μπορεί να το βλέπει προμελετημένο έγκλημα, εγώ δεν το βλέπω έτσι. Ο τρόπος που σκέφτηκα να την εξαφανίσω, αυτό δείχνει, αλλά δεν τη χτύπησα εσκεμμένα», είπε.

«Μπήκατε στη διαδικασία να ζητήσετε μέσω της οικογένειάς σας συγγνώμη στην οικογένεια της θανούσης;», τον ρώτησε η πρόεδρος του δικαστηρίου. «Δεν μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Ζητάω και από δω τη συγγνώμη. Δεν ήταν προμελετημένο. Ηταν ατύχημα. Το μετά ήταν το πρόβλημα».

Παρόντες οι συγγενείς

Οι συγγενείς της άτυχης βιολόγου παρακολούθησαν τη δίκη, με τους μάρτυρες να συνθέτουν τόσο την προσωπικότητα όσο και τη δράση του κατηγορουμένου, ο οποίος, όπως επισημάνθηκε, στο παρελθόν δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις Αρχές.

Πρόκειται για μία εξωπραγματική δολοφονία, όπως τη χαρακτήρισε η συνήγορος της οικογένειας του θύματος, Βάσω Πανταζή. Η ίδια ανέφερε ότι ο σύζυγος και τα παιδιά της βιολόγου δεν ήταν σε θέση να ταξιδέψουν στην Κρήτη και να παραστούν στη δίκη. Συνήγοροι της οικογένειας της βιολόγου αλλά και οι συγγενείς της εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το γεγονός ότι μία ολόκληρη κοινωνία βοήθησε στις έρευνες για τον εντοπισμό του θύματος.

«Η υπόθεση της ανθρωποκτονίας της βιολόγου Σούζαν Ιτον είναι πρωτόγνωρη στα ποινικά χρονικά της χώρας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δικηγόρος της οικογένειας. Επισήμανε ακόμη ότι το πρωτόγνωρο δεν έγκειται στον τρόπο της ανθρωποκτονίας, αλλά ότι μετά τα όσα έκανε, «συνεχίζει τη ζωή του ανενόχλητος».

Ακόμη, αναφερόμενη στην τοπική κοινωνία του Μάλεμε, όπου εξελίχθηκε η υπόθεση της ανθρωποκτονίας, η δικηγόρος είπε ότι «οι Κρητικοί έχουν δείξει το ήθος τους, όλο το Μάλεμε βοήθησε στις προσπάθειες να βρεθεί η άτυχη Σούζαν Ιτον και μου έκανε και εντύπωση η επιθυμία της αδελφής της, Τζούλι, να πει ένα “ευχαριστώ” προς όλους τους κατοίκους στο Μάλεμε που έτρεξαν για να βρουν την αδελφή της και να βοηθήσουν στην υπόθεση. Αυτό δείχνει ποια είναι η Κρήτη, ποια είναι η κοινωνία της, όπως επίσης δεν είναι τυχαίο ότι η οικογένεια του δράστη έχει φύγει, δεν ζει πλέον στην Κρήτη. Νομίζω ότι έχει αποβληθεί από το κομμάτι το κοινωνικό και μένει πλέον μόνο η δικαστική κρίση για να μπει πλέον αυτός ο άνθρωπος, ο κατηγορούμενος, στο περιθώριο των κοινωνικών προσωπικοτήτων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...