406
Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μάρα Καρφάνια τα λένε στη Βουλή, το 2011 | EPA

Ιταλία: Τη θέση του Μπερλουσκόνι εποφθαλμιά η πρώην υπουργός του Μάρα Καρφάνια

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 16:33
Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μάρα Καρφάνια τα λένε στη Βουλή, το 2011
|EPA

Ιταλία: Τη θέση του Μπερλουσκόνι εποφθαλμιά η πρώην υπουργός του Μάρα Καρφάνια

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 16:33

Η 43χρονη πρώην υπουργός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και νυν αντιπρόεδρος της ιταλικής κάτω βουλής, έχει βάλει πλώρη για την αρχηγία του κόμματος του ιταλού πολιτικού, καθώς πολλοί βουλευτές του Forza Italia δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι το φλερτ του τελευταίου με τον ακροδεξιό λαϊκιστή Ματέο Σαλβίνι.

Η Μάρα Καρφάνια, πρώην υπουργός Ισων Ευκαιριών, από το 2008 έως το 2011, έχει την υποστήριξη τουλάχιστον 50 από τους 160 βουλευτές του κόμματος, σύμφωνα με πηγή των Times.

«Χρειαζόμαστε μία φιλελεύθερη και δημοφιλή Κεντροδεξιά, που δεν προάγει το μίσος και την μισαλλοδοξία», έγραψε στο Twitter η βουλευτής.

Ως απάντηση, ο 83χρονος Μπερλουσκόνι αρνήθηκε ότι έχει γίνει «ο πολιτικός τρίτος τροχός» του Σαλβίνι.

Οι εξελίξεις πάντως, αναμένονται ραγδαίες, ακόμα και αυτή την εβδομάδα.

Σε πολλούς βουλευτές του δεν αρέσει η στροφή του Μπερλουσκόνι στον λαϊκισμό, σύμφωνα με την πηγή της βρετανικής εφημερίδας για αυτό και σκέφτονται άλλες εναλλακτικές για την αρχηγία του Forza Italia ή τη δημιουργία άλλου κόμματος.

Πρώην μοντέλο (φωτογραφίες) πριν από  την ενασχόλησή της με την πολιτική, η κυρία Καρφάνια έγινε γνωστή όταν το 2007 ο Μπερλουσκόνι είχε δηλώσει πως αν δεν ήταν ήδη παντρεμένος, θα την είχε παντρευτεί αμέσως. Το σχόλιό του αυτό οδήγησε στο διαζύγιό του…

Από τότε όμως, η ιταλίδα βουλευτής κέρδισε τον σεβασμό στη χώρα της ως πολιτικός. Ως υπουργός Ισων Ευκαιριών, πέρασε νομοθεσία κατά της πράξης της «εμμονικής και επίμονης παρακολούθησης» και της ομοφοβίας, καθώς και περιορισμούς για την προβολή γυμνού στην τηλεόραση. Αργότερα, έγινε αντιπρόεδρος της Κάτω Βουλής.

Επειδή η δημοτικότητα του κόμματος του Μπερλουσκόνι έχει πέσει στο 6%, ο πρώην πρωθυπουργός έτρεξε να συμμαχήσει με τον Σαλβίνι, το κόμμα του οποίου έφτασε στο 34%.

Η Καρφάνια επέκρινε τον εθνικισμό του Σαλβίνι και αρνήθηκε να παρευρεθεί σε συγκέντρωση του Μπερλουσκόνι στη Ρώμη, την οποία στήριξε και η ακροδεξιά οργάνωση «Αδέλφια της Ιταλίας».

Αυτόν τον μήνα, η Καρφάνια κατηγόρησε τον Μπερλουσκόνι για την αποχή του κόμματος από την ψηφοφορία για την έγκριση μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής κατά του ρατσιστικού μίσους, υπό την αιγίδα της Λιλιάνα Σέγκρε, που επεέζησε του Ολοκαυτώματος στο Αουσβιτς. Απέχοντας από την ψηφοφορία, ο Μπερλουσκόνι έκανε το χατήρι του Σαλβίνι.

Αν η πολιτικός επιλέξει να ιδρύσει το δικό της κόμμα, θα επιδιώξει να καταλάβει το κέντρο του πολιτικού φάσματος της Ιταλίας, το οποίο έχει μείνει κενό, μετά τη δεξιά στροφή του πρώην πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...