359
Ενας από τους πρόσφυγες στο πλοίο αποβιβάζεται με τη βοήθεια ιατρών | REUTERS/Antonio Parrinello

Ιταλία: Τέλος στο θρίλερ με τους πρόσφυγες του Diciotti, απειλές Ρώμης κατά Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2018, 11:43
Ενας από τους πρόσφυγες στο πλοίο αποβιβάζεται με τη βοήθεια ιατρών
|REUTERS/Antonio Parrinello

Ιταλία: Τέλος στο θρίλερ με τους πρόσφυγες του Diciotti, απειλές Ρώμης κατά Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2018, 11:43

Λύση της τελευταίας στιγμής, μετά από έξι ημέρες ταλαιπωρίας, βρέθηκε αργά το Σάββατο για τους πρόσφυγες και μετανάστες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο πλοίο «Diciotti», στο λιμάνι της Κατάνης, στην Ιταλία, καθώς η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την αποβίβασή τους στην ξηρά.

Το γραφείο του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι 100 μετανάστες και πρόσφυγες θα γίνουν δεκτοί από τους Καθολικούς Επισκόπους Ιταλίας. Παράλληλα, 40 διασωθέντες θα φιλοξενηθούν στην Αλβανία και την Ιρλανδία.

Εν τω μεταξύ, είχε γίνει γνωστό ότι από τους 16 διασωθέντες που είχαν μεταφερθεί νωρίτερα στην ξηρά, για λόγους υγείας, τρεις πάσχουν από φυματίωση και δυο από πνευμονία. Παράλληλα, σε πολλούς επιβάτες πριν τέσσερις ημέρες είχε διαγνωστεί ψώρα.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε στο ζήτημα των μεταναστών του «Diciotti», ωστόσο απηύθυνε παράλληλα νέα έκκληση να εξευρεθεί πιο μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα.

«Καλωσορίζω το γεγονός ότι βρέθηκε λύση και ότι οι μετανάστες πάνω στο Diciotti μπόρεσαν να αποβιβαστούν και να λάβουν τις φροντίδες που χρειάζονται», τόνισε και σημείωσε πως αυτό επετεύχθη «χάρη στην αλληλεγγύη πέραν των συνόρων και των κοινοτήτων».

«Αλλά δεν μπορούμε πάντα να περιμένουμε αυτού του είδους την αλληλεγγύη και την καλή θέληση. Χρειάζεται να λάβουμε διαρθρωτικά μέτρα», επισήμανε.

Ηταν άλλη περίπτωση όπου η νέα ιταλική κυβέρνηση ήλθε σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες  για τον χειρισμό του Προσφυγικού ζητήματος.

Με προεξάρχοντα τον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, η Ρώμη τηρεί σκληρή γραμμή και αρνείται συστηματικά να δεχτεί στο έδαφός της πλοία με πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική. Συνήθως γίνονται δεκτοί από γειτονικές χώρες, όπως η Μάλτα ή  η Ισπανία, αλλά όχι πάντα χωρίς αντιρρήσεις και επίμονες συνομιλίες.

Στην περίπτωση του «Diciotti» οι πληγές στις σχέσεις Ρώμης  – Βρυξελλών παραμένουν ιδιαίτερα βαθιές, καθώς η κυβέρνηση Κόντε, τόσο δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, όσο και με παρεμβάσεις των κυβερνητικών εταίρων Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, απείλησε ακόμη και με διακοπή χρηματοδότησης από την πλευρά της Ρώμης προς την Κομισιόν, αν οι  ευρωπαίοι εταίροι δεν συμφωνήσουν να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες από το πλοίο.

H απάντηση από την πλευρά της Επιτροπής ήταν ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές. Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή οι συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων 10 κρατών – μελών, για λύση του προβλήματος, απέβησαν άκαρπες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...