563
Αποψη της ρωσικής πρεσβείας στη Ρώμη. Η αποκάλυψη υπόθεσης κατασκοπείας σε βάρος της Ιταλίας και του ΝΑΤΟ έχει βαρύνει το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ιταλία: Στρατιωτικός παρέδιδε απόρρητα έγγραφα σε ρώσους διπλωμάτες!

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2021, 18:38
Αποψη της ρωσικής πρεσβείας στη Ρώμη. Η αποκάλυψη υπόθεσης κατασκοπείας σε βάρος της Ιταλίας και του ΝΑΤΟ έχει βαρύνει το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ιταλία: Στρατιωτικός παρέδιδε απόρρητα έγγραφα σε ρώσους διπλωμάτες!

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2021, 18:38

Σε ένα επεισόδιο βγαλμένο από τη δεκαετία του ’50, αξιωματικός του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού συνελήφθη την Τρίτη στην Ρώμη με την κατηγορία της κατασκοπείας και της παροχής απόρρητων εγγράφων σε ρώσο στρατιωτικό.

Οπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας κάλεσε τον ρώσο πρέσβη στην Ρώμη για να δώσει εξηγήσεις.

Ο ιταλός αξιωματικός συνελήφθη την Τρίτη το βράδυ από τους καραμπινιέρους, οι οποίοι τον παρακολουθούσαν και φέρονται να τον είδαν να παραδίδει απόρρητα έγγραφα, έναντι αμοιβής, στον στρατιωτικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας στην Ιταλία. Η παράδοση των εγγράφων και η σύλληψη του κατάσκοπου έγινε σε πάρκινγκ της Ρώμης.

«Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό συμβάν κατασκοπείας σε βάρος της χώρας μας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

Μάλιστα, ο ιταλός αξιωματικός φέρεται να παρέδωσε στον ρώσο συνάδελφό του και απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ. Μέρος των εγγράφων φέρεται να αφορά ιταλικά συστήματα τηλεπικοινωνιών, ενώ ο συγκεκριμένος ιταλός στρατιωτικός, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, είχε χρηματισθεί και στο παρελθόν από ρώσους συναδέλφους του λαμβάνοντας 4.000 ευρώ για την παροχή απόρρητων πληροφοριών.

Πρόκειται για έναν αντιπλοίαρχο, ο οποίος δεν έθεσε σε κίνδυνο μόνο την ασφάλεια της Ιταλίας, αλλά και άλλων συμμάχων χωρών.

Ο ρώσος αξιωματικός που έλαβε τα απόρρητα έγγραφα και ο οποίος κατηγορείται επίσης από τις ιταλικές αρχές για κατασκοπεία, πρόκειται να απελαθεί. Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε επίσης να απελάσει δυο ανώτερους υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας στην Ρώμη.

Η απάντηση της Ρωσίας

Η Ρωσία «μελετάει τις συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη η απόφαση από τις ιταλικές αρχές για την απέλαση από την Ιταλία δύο ρώσων διπλωματών για εμπλοκή τους σε υπόθεση κατασκοπείας και εν συνεχεία θα ανακοινώσει την απάντηση της», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύλληψη του ρώσου στρατιωτικού ακολούθου δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Εκφράζουμε την λύπη μας σε σχέση με την απέλαση από την Ρώμη των δύο υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας. Αποσαφηνίζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη η εν λόγω απόφαση. Τα πιθανά βήματά μας σε σχέση με την ενέργεια αυτή, η οποία δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο των διμερών σχέσεων, θα τα κοινοποιήσουμε επιπροσθέτως».

Το Κρεμλίνο νωρίτερα είχε δηλώσει μέσω του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι δεν γνωρίζει «αυτή τη στιγμή λεπτομέρειες για τους λόγους και τις συνθήκες της σύλληψης» συνεργάτη του στρατιωτικού ακολούθου της ρωσικής πρεσβείας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «ο αρκετά θετικός και εποικοδομητικός χαρακτήρας των ρώσο-ιταλικών σχέσεων θα συνεχισθεί και θα διατηρηθεί».

Νωρίτερα, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, είχε ανακοινώσει ότι η Ιταλία απελαύνει δύο διπλωματικούς υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας που ενέχονται σε παράνομες δραστηριότητες.

Ο Ντι Μάιο δήλωσε ότι έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στον ρώσο πρέσβη στην Ρώμη Σεργκέι Ράζοφ, ο οποίος εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών και τον ενημέρωσε για την «άμεση απέλαση των δύο ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση».

Ο Λουίτζι ντι Μάιο ανακοίνωσε την απέλαση δύο ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων EPA/FEHIM DEMIR

Σύμφωνα με το Radio Liberty, το οποίο επικαλείται την εφημερίδα la Repubblica, είναι το πρώτο περιστατικό απέλασης ρώσων διπλωματών στην Ιταλία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, το 1989. Τότε οι δύο συλληφθέντες ήταν πράκτορες της KGB, ένας της βουλγαρικής υπηρεσίας κατασκοπείας και ο άλλος Ιταλός, πρώην καραμπινιέρος. Και οι δύο τους κατάφεραν να διαφύγουν στην Σόφια.

Πριν από δύο εβδομάδες, στα μέσα Μαρτίου στην Σόφια, συνελήφθησαν βούλγαροι αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου ως ύποπτοι για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας, ενώ απελάθηκαν δύο ρώσοι διπλωμάτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...