421
Ο Σάντε Μπάμπολιν, ιταλός ιερέας της Καθολικής Εκκλησίας, που έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 1.600 τελετές εξορκισμού | EPA

Ιταλία: Στα θρανία του Βατικανού 200 δάσκαλοι μαθαίνουν να… ξορκίζουν «δαιμονισμένους» μαθητές

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 17:18
Ο Σάντε Μπάμπολιν, ιταλός ιερέας της Καθολικής Εκκλησίας, που έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 1.600 τελετές εξορκισμού
|EPA

Ιταλία: Στα θρανία του Βατικανού 200 δάσκαλοι μαθαίνουν να… ξορκίζουν «δαιμονισμένους» μαθητές

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 17:18

Τουλάχιστον 200 δάσκαλοι και καθηγητές δημόσιων ιταλικών σχολείων παρακολουθούν σεμινάριο εξορκισμού, που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Παιδείας και το Βατικανό.

Οχι, δεν πρόκειται για σκηνή από ταινία, αλλά για τη σημερινή Ιταλία, όπου ο υπουργός Παιδείας Μάρκο Μπουσέτι, φανατικός καθολικός και μέλος του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, πιστεύει ότι οι δαιμονισμένοι μαθητές είναι μείζον πρόβλημα στα σχολεία της χώρας και χρειάζονται την παρέμβαση της Εκκλησίας για να πολεμήσουν τον… διάβολο. Μεσολαβητές θα είναι οι εκπαιδευμένοι δάσκαλοι και καθηγητές, κυρίως των θρησκευτικών, που πήγαν στη Ρώμη για να μάθουν τις «προσευχές της απελεύθερωσης», τις οποίες χρησιμοποιεί το Βατικανό.

Εικόνα από παλαιότερο σεμινάριο εξορκισμού στο Βατικανό

Οι εξορκισμοί είναι σοβαρή υπόθεση στην Ιταλία. Κάθε χρόνο, οι ιερείς κάνουν περισσότερους από 500.000, παρά τις αντιρρήσεις των ειδικών ψυχικής υγιεινής, που θεωρούν πως οι ασθενείς με ψυχολογικά προβλήματα στιγματίζονται ως δαιμονισμένοι από το περιβάλλον τους γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να κατηγορήσει κανείς τον διάβολο για τις ασθένειές τους.

Ο Στίβεν Ντάιαμοντ, ψυχίατρος, προειδοποιεί πως ο εξορκισμός αντί για τη χρήση επιστημονικά εγκεκριμένης θεραπείας για αυτούς τους ασθενείς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Ο Μάρκο Μπουσέτι, υπουργός Παιδείας και… φαν των εξορκισμών

Το εντατικό σεμινάριο, διάρκειας 40 ωρών μαθαίνει στους εκπαιδευτικούς πώς να αναγνωρίζουν… δαιμονισμένους μαθητές και πώς να συνεργάζονται με τους ιερείς για τη θεραπεία τους.

«Ο διάβολος παρουσιάζεται συνήθως με τη μορφή του πειρασμού», εξηγεί στο Daily Beast ο πάτερ Τρούκι. «Μπορεί να είναι πολλών ειδών εθισμοί, από βιντεοπαιχνίδια μέχρι πορνογραφία και χτυπά το σώμα ή το πνεύμα. Σπανιότερη είναι η πλήρης κατοχή του ατόμου από τον διάβολο. Τότε, η μόνη ελπίδα είναι ο αγιασμός, ένα ροζάριο και οι προσευχές», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν κάποιος είναι δαιμονισμένος, αντιτίθεται με μανία σε ιερά σύμβολα, όπως ο σταυρός ή το νερό του αγιασμού, διαθέτει εξωπραγματική σωματική δύναμη και επίσης, μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να μιλάει αραμαϊκά ή λατινικά.

Το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας έγινε στόχος των κεντροαριστερών πολιτικών και κομμάτων της Ιταλίας. «Η χώρα θα έπρεπε να εστιάζει στη βελτίωση των υποδομών και στην ασφάλεια των μαθητών. Τα σχολεία μας δεν είναι ασφαλή, τα γυμναστήρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι καθηγητές δεν πληρώνονται καλά», λέει η Λάουρα Μπολντρίνι, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Και τι κάνει ο υπουργός Παιδείας για όλα αυτά; Σεμινάριο για τον εξορκισμό. Δεν είμαστε στον μεσαίωνα. Τα σχολεία πρέπει να προετοιμάσουν τους νέους για τις προκλήσεις του μέλλοντος», προσθέτει.

Η Λάουρα Μπολντρίνι

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...