218
Ο Μπέπε Γκρίλο | REUTERS/Tony Gentile

Ιταλία: Πρώτο κόμμα το κίνημα Πέντε Αστέρων

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2018, 19:00
Ο Μπέπε Γκρίλο
|REUTERS/Tony Gentile

Ιταλία: Πρώτο κόμμα το κίνημα Πέντε Αστέρων

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2018, 19:00

Ποσοστό 29,5% στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών λαμβάνει, σύμφωνα με έρευνα του δημοσκοπικού ινστιτούτου Demopolis, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου. Το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο, και ο υποψήφιος πρωθυπουργός του οποίου είναι ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο, σε αυτή την φάση -βάσει των γκάλοπ- είναι η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Ακολουθούν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με 23%, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 16% και η Λέγκα με 14%.

Το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ισοι βρίσκεται στο 6% και το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας στο 4,8%. Κανένα κόμμα ή συμμαχία, πάντως, δεν δείχνει να μπορεί να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και στη Γερουσία της Ρώμης. Κάτι που απαιτεί τουλάχιστο το 40% των ψήφων.

Η κεντροδεξιά, στο σύνολό της, προηγείται με το 36%, ενώ η κεντροαριστερά εξασφαλίζει το 27% της πρόθεσης ψήφου. Σύμφωνα με την ανάλυση των δημοσκόπων, το κίνημα Πέντε Αστέρων είναι ισχυρότερο στον ιταλικό Νότο, η κεντροδεξιά στον Βορρά, και η κεντροαριστερά (η οποία περνά, αναμφίβολα, μια δύσκολη φάση), διατηρεί ένα κάποιο προβάδισμα στις ευρύτερες περιοχές της Φλωρεντίας και της Μπολόνια.

Το 67% των ερωτηθέντων απαντά ότι η ψήφος του θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις των κομμάτων, το 25% ότι θα βαρύνουν, κυρίως, οι υποψήφιοι της κάθε περιφέρειας, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...