324
Ο Ματέο Σαλβίνι μιλά στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Σέρτζιο Ματαρέλα | Francesco Ammendola/Italian Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ιταλία: Γιατί μπορεί να στηρίξει τον Ντράγκι ο… Σαλβίνι

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 18:59
Ο Ματέο Σαλβίνι μιλά στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Σέρτζιο Ματαρέλα
|Francesco Ammendola/Italian Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ιταλία: Γιατί μπορεί να στηρίξει τον Ντράγκι ο… Σαλβίνι

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 18:59

Ο «Σούπερ Μάριο» Ντράγκι, που έσωσε την ευρωζώνη, μπορεί να πρέπει να βασιστεί στον αρνητή της ευρωπαϊκής ιδέας, Μάριο Σαλβίνι, για να σώσει αυτή τη φορά την Ιταλία από την ακυβερνησία.

Καθώς ο Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε εντολή σχηματισμού στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Ντράγκι δεν έχει και πολλές επιλογές αν θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Μία από αυτές είναι να λάβει τη στήριξη της Λέγκας του ακροδεξιού εθνικιστή πολιτικού ή του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που ήταν στην κυβέρνηση, το 2018.

Οπως όμως, αναφέρουν οι Financial Times, οι ηγέτες του τελευταίου έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους σε μία τεχνοκρατική κυβέρνηση -ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα προσφέρει την αρωγή του στην νέα αυτή προσπάθεια και ότι «μένει πιστό στον Τζουζέπε Κόντε».

Ετσι ο Ντράγκι, ίσως πρέπει να στραφεί στον Σαλβίνι, καθώς ήδη θεωρείται σίγουρη η στήριξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του δικού του Forza Italia, της κεντροαριστεράς του Δημοκρατικού Κόμματος και του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» του Ματέο Ρέντσι.

Ο Σαλβίνι έχει ήδη δηλώσει ότι προτιμά τις πρόωρες εκλογές, αλλά είναι διατεθειμένος να ακούσει την πρόταση Ντράγκι.

Ο ηγέτης της Λέγκας δέχεται και τις πιέσεις μελών του κόμματός του, που προωθούν τα συμφέροντα των βιομηχάνων του πλούσιου ιταλικού Βορρά, και οι οποίοι βλέπουν με καλό μάτι τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη.

Οποια απόφαση λάβει ο Σαλβίνι πάντως, θα έχει συνέπειες όχι μόνο για το μέλλον της Ιταλίας, αλλά και το δικό του στην πολιτική.

Ο Μάριο Ντράγκι ενημερώνει τους δημοσιογράφους από το Κυρηνάλιο

Καθώς η δημοτικότητά του έχει πέσει, ο Σαλβίνι έχει να αντιμετωπίσει την άνοδο του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, το εθνικο-συντηρητικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, που κινείται στον ίδιο ιδεολογικό άξονα με την Λέγκα.

Αν ο αντιευρωπαϊστής Σαλβίνι στηρίξει τον Ντράγκι, μπορεί να βοηθήσει -έμμεσα- στην έξοδο της Ιταλίας και της Ευρώπης από την κρίση. Γνωστό άλλωστε, ότι η πολιτική είναι γεμάτη αναπάντεχες στροφές, γράφουν οι FT.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...