215
Η επόμενη ψηφοφορία διεξάγεται την Τρίτη | REUTERS/Yara Nardi/Pool

Ιταλία: Λευκό έβγαλε η κάλπη στην πρώτη ψηφοφορία για τον πρόεδρο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 23:48
Η επόμενη ψηφοφορία διεξάγεται την Τρίτη
| REUTERS/Yara Nardi/Pool

Ιταλία: Λευκό έβγαλε η κάλπη στην πρώτη ψηφοφορία για τον πρόεδρο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 23:48

Μετά τη λήξη της διαδικασίας καταμέτρησης της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου προέδρου της ιταλικής δημοκρατίας, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των τελευταίων ωρών: υπεροχή των λευκών ψηφοδελτίων, τα οποία έφτασαν τα 672.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκλέκτορες -βουλευτές, γερουσιαστές και πρόσωπα από τις περιφέρειες- δεν έστειλαν κανένα ουσιαστικό μήνυμα σχετικά με το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον απερχόμενο πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Σύμφωνα με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το κύριο πρόβλημα που συνδέεται με την υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι, είναι ότι ο «σούπερ Μάριο», στη φάση αυτή, αρνείται να διαπραγματευτεί με τα κόμματα (ως μελλοντικός πρόεδρος) την σύνθεση της νέας κυβέρνησης που θα συσταθεί μετά την μετάβασή του στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο.

Ειδικότερα, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, φέρεται να ζήτησε από τον Ντράγκι να αυξηθεί το βάρος του κόμματός του εντός της κυβερνητικής συμμαχίας με την εξασφάλιση και του υπουργείου Εσωτερικών.

Η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου ορίστηκε για την Τρίτη, πάντα στις 3 το απόγευμα, τοπική ώρα, στην ιταλική Βουλή.

Ο Σαλβίνι ανακοίνωσε ότι την Τρίτη η κεντροδεξιά συμμαχία θα παρουσιάσει μια σειρά ονομάτων που θεωρεί ότι μπορούν να εξασφαλίσουν την ευρεία, αναγκαία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Αναλυτές υπογραμμίζαν τη Δευτέρα ότι μια ουσιαστική εναλλακτική για το αξίωμα του προέδρου θα μπορούσε να είναι ο Πιερφερντινάντο Καζίνι, κεντρώος πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...