540
Βιβλία για τον Μουσολίνι και τον Χίτλερ, σβάστικες και πολλά όπλα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στις κατοικίες των μελών | Polizia di Stato/Handout via REUTERS

Ιταλία: Η αστυνομία εξάρθρωσε νεοναζιστική ομάδα πριν ξεπεταχτεί από το «αβγό του φιδιού»

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 11:32
Βιβλία για τον Μουσολίνι και τον Χίτλερ, σβάστικες και πολλά όπλα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στις κατοικίες των μελών
|Polizia di Stato/Handout via REUTERS

Ιταλία: Η αστυνομία εξάρθρωσε νεοναζιστική ομάδα πριν ξεπεταχτεί από το «αβγό του φιδιού»

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 11:32

Στην εξάρθρωση μιας μικρής ένοπλης νεοναζιστικής και αντισημιτικής ομάδας, πριν ακόμη εκδηλωθεί και γίνει επικίνδυνη, προχώρησε η αστυνομία στην Ιταλία.

Οι συλλήψεις είναι συνολικά 19 και αφορούν άτομα διασκορπισμένα σε όλη την επικράτεια της χώρας, από το Μπέργκαμο στον βορρά έως τη Σικελία στον νότο και τη Σαρδηνία.

Το κοινό σημείο αυτών των συλληφθέντων ήταν «ο ίδιος ιδεολογικός φασισμός και η πρόθεσή τους ήταν να αποτελούν ένα κίνημα ανοικτά φιλοναζιστικό, ξενοφοβικό και αντισημιτικό με την επωνυμία Εθνικοσοσιαλιστικό Ιταλικό Εργατικό Κόμμα», σύμφωνα με την αστυνομία.

Φωτογραφίες της αστυνομίας με τα κατασχεθέντα αντικείμενα κατά τη διάρκεια των ερευνών της δείχνουν εξάλλου μεγάλη ποσότητα όπλων, όπως πιστόλια, αυτόματα όπλα ή μη, πυροβόλα, μαχαίρια, βαλλίστρες, αλλά και βιβλία για τον Μουσολίνι και τον Χίτλερ.

Η «αρχιλοχίας του Χίτλερ» και η… «Μις Χίτλερ»

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των γυναικών στην οργάνωση με κεντρικό ρόλο.

Ηγετικό στέλεχος, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν μία 48χρονη υπάλληλος, η Αντονέλα Παβίν, με σύζυγο και παιδιά, που συμμετείχε στην εθνική επιτροπή. Η Παβίν, που είχε λευκό ποινικό μητρώο, αυτοαποκαλείτο «αρχιλοχίας του Χίτλερ» και αποστολή της ήταν η στρατολόγηση και η διάδοση της ναζιστικής και ξενοφοβικής ιδεολογίας του κόμματος.

Χρησιμοποιούσε ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί και αποδείχθηκε πως είχε συμμετάσχει σε εκδηλώσεις της άκρας Δεξιάς στο Βένετο.

Το απίστευτο είναι πως η ίδια δρούσε με τέτοια μυστικότητα, που ακόμη και οι οικείοι της αγνοούσαν την πολιτική της δραστηριότητα αλλά και το πάθος της με τον Χίτλερ!

Σημαντική θέση στην οργάνωση κατείχε και η επονομαζόμενη «Μις Χίτλερ», η 26χρονη Φραντσέσκα Ρίτσι, κάτοικος του Πότσο ντ’ Άντα στο Μιλάνο.

Σύμφωνα με τις Αρχές είχε λάβει μέρος ως ομιλήτρια σε συνέδριο ακροδεξιών στην Λισαβόνα το περασμένο καλοκαίρι. Στόχος του συνεδρίου ήταν να δημιουργηθεί ένα ακροδεξιό δίκτυο μεταξύ νεοναζί στην Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Επίσης είχε συμμετάσχει στον διαδικτυακό διαγωνισμό του ρωσικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης «VK», κερδίζοντας τον τίτλο «Μις Χίτλερ 2019» – είχε μάλιστα και τατουάζ με τον ναζιστικό αετό στην πλάτη. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, μία φίλη της την είχε ειδοποιήσει πως η αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη της οργάνωσης, έπειτα από ενημέρωση που είχε από «πληροφοριοδότη» της μέσα στην αστυνομία.

Στην κατοικία μιας τρίτης γυναίκας, στο Καλτνιέρο της Βερόνα, εντοπίστηκε το καταστατικό της ομάδας, έγγραφα και διαδικτυακό υλικό, φιλοναζιστικά αντικείμενα, σημαίες με την σβάστικα και ναζιστικά βιβλία. Το ενδιαφέρον στις έρευνες έχει προκαλέσει και ένα ζεύγος από τη Σικελία, ο άνδρας 42 ετών και η γυναίκα 40 ετών.

Ενα από τα βασικά ηγετικά στελέχη της ομάδας, υπεύθυνο για την εκπαίδευση των μελών, είναι ένας πρώην λεγεωνάριος από την Καλαβρία, με βαρύ ποινικό μητρώο. Ο άνδρας ανήκει στη διαβόητη Ντρανγκέτα, την ισχυρή μαφία της Καλαβρίας, και είναι τοπικός υπεύθυνος στη Λιγουρία του ακροδεξιού Forza Nuova.

Ακόμη, ένας από τους συλληφθέντες είχε στην κατοχή του ένα όπλο και από τα έγγραφα προκύπτει πως η οργάνωση σκόπευε να πραγματοποιήσει επίθεση κατά της ομοσπονδίας των παρτιζάνων μαχητών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ANPI.

Η αστυνομία ανέφερε ακόμη ότι η ομάδα είχε επεξεργαστεί «την εσωτερική και εδαφική δομή της, είχε δημιουργήσει ένα σύμβολο και συντάξει ένα ανοιχτά αντισημιτικό πρόγραμμα – αρνητή του Ολοκαυτώματος». Είχε μάλιστα απλώσει τα πλοκάμια της και έξω από την Ιταλία καθώς τα μέλη της ομάδας είχαν επαφές σε διεθνές επίπεδο κυρίως  με τη βρετανική «Combat 18», διευκρινίζει η ανακοίν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...