332
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Σεργκέι Λαβρόφ στο ιταλικό κανάλι Rete 4 και στον δημοσιογράφο Τζουσέπε Μπρίντιζι | YouTube

Ιταλία: Ερευνα για τη φιλορωσική προπαγάνδα στην ιταλική τηλεόραση ξεκινά η Βουλή

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2022, 16:27
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Σεργκέι Λαβρόφ στο ιταλικό κανάλι Rete 4 και στον δημοσιογράφο Τζουσέπε Μπρίντιζι
|YouTube

Ιταλία: Ερευνα για τη φιλορωσική προπαγάνδα στην ιταλική τηλεόραση ξεκινά η Βουλή

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2022, 16:27

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των Ιταλών που στηρίζουν την Ουκρανία, ήταν η συνέντευξη του Σεργκέι Λαβρόφ στο ιταλικό ιδιωτικό κανάλι Rete 4, την περασμένη Κυριακή.

Ηδη, η κρατική RAI και τα τέσσερα μεγαλύτερα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της Ιταλίας δέχονταν επικρίσεις γιατί φιλοξενούν συστηματικά ρώσους δημοσιογράφους στις ενημερωτικές τους εκπομπές για να συζητήσουν με τους ιταλούς συναδέλφους τους για τον πόλεμο.

Μετά και τη συνέντευξη του Λαβρόφ, την πρώτη σε ευρωπαϊκή τηλεόραση μετά την ρωσική εισβολή, οι αντιδράσεις εντάθηκαν και η βουλή έδωσε εντολή για έρευνα για «παραπληροφόρηση» στην ιταλική τηλεόραση.

Συγκεκριμένα, η κοινοβουλευτική επιτροπή για την Ασφάλεια της Δημοκρατίας, η οποία εποπτεύει τις υπηρεσίες Πληροφοριών, κάλεσε τους επικεφαλής του δικτύου της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης, την υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας και την ρυθμιστική αρχή Επικοινωνιών.

Η επιτροπή θα ερευνήσει «την ξένη παρέμβαση και τις δραστηριότητες παραπληροφόρησης… με ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία».

Αν και ορισμένοι σχολιαστές θεωρούν σωστό να ακούγονται και οι δύο πλευρές της σύρραξης, άλλοι καταδικάζουν το γεγονός ότι δίνεται τηλεοπτικός χρόνος στους ρώσους προπαγανδιστές.

Οι επικριτές λένε ότι ο δημοσιογράφος που έπαιρνε την συνέντευξη του Λαβρόφ δεν αντέκρουσε ούτε διέκοψε επαρκώς τον ρώσο υπουργό. Ορισμένοι είπαν ότι δεν θα έπρεπε καν να έχει γίνει η συνέντευξη, στην οποία, μεταξύ άλλων, ο Λαβρόφ είπε ότι ο Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ.

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε την επομένη ότι η συνέντευξη «δεν ήταν και πολύ καλή», ενώ ο Ενρίκο Λέτα, ηγέτης της ιταλικής Κεντροαριστεράς, επέκρινε τον δημοσιογράφο που έκλεισε τη συνέντευξη συγχαίροντας τον Λαβρόφ και το κανάλι για την αντι-ουκρανική τους προπαγάνδα, λέγοντας ότι η συνέντευξη είναι «ντροπή για την Ιταλία».

Ορισμένοι ειδικοί και σχολιαστές άρχισαν να αρνούνται να συμμετάσχουν στις ενημερωτικές εκπομπές της ιταλικής τηλεόρασης διαμαρτυρόμενοι για τον χρόνο που δίδεται στους φορείς της ρωσικής προπαγάνδας.

Η Ναταλί Τότσι, διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων της Ιταλίας αρνήθηκε να εμφανισθεί την Τρίτη σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου θα είχε συνομιλητή αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, λέγοντας ότι «δεν θέλει να γίνει συνεργός στην παραπληροφόρηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...