479
Ο Αρμάντο Σίρι, τέως υφυπουργός Μεταφορών και οικονομικός σύμβουλος του Σαλβίνι | Facebook

Ιταλία: Αποπέμφθηκε ο υφυπ. Μεταφορών – τριγμοί στην κυβέρνηση Κόντε

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2019, 18:04
Ο Αρμάντο Σίρι, τέως υφυπουργός Μεταφορών και οικονομικός σύμβουλος του Σαλβίνι
|Facebook

Ιταλία: Αποπέμφθηκε ο υφυπ. Μεταφορών – τριγμοί στην κυβέρνηση Κόντε

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2019, 18:04

Νέους τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό προκαλεί η (λίγο έως πολύ αναμενόμενη) απόφαση του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε να αποπέμψει την Τετάρτη τον υφυπουργό Μεταφορών Αρμάντο Σίρι, ο οποίος έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Και αυτό επειδή το θέμα έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ένταση ανάμεσα στην ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά και τον εταίρο της στον συνασπισμό, το κίνημα των Πέντε Αστέρων (MS5), απειλώντας να διαλύσει τη συμμαχία -ειδικά σε μια χρονική συγκυρία όπου τα δύο κόμματα ανταγωνίζονται και ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν αυτό τον μήνα.

Ο Αρμάντο Σίρι, υφυπουργός Μεταφορών και οικονομικός σύμβουλος του επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, τέθηκε υπό έρευνα τον περασμένο μήνα επειδή φέρεται να δωροδοκήθηκε από έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αιολικής ενέργειας και ο οποίος συνδεόταν με τη Μαφία.

Τόσο ο Σίρι όσο και ο επιχειρηματίας αρνήθηκαν ότι έκαναν οτιδήποτε επιλήψιμο, με την ακροδεξιά παράταξη όπου ανήκει ο τέως υφυπουργός να τον στηρίζει μέχρι τελευταία στιγμή, προκαλώντας την αγανάκτηση του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ο ηγέτης του MS5 επέμεινε ότι ο Σίρι έπρεπε να φύγει, ενώ ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι έπρεπε να παραμείνει στην κυβέρνηση μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του στο δικαστήριο.

Τελικά, τον γόρδιο δεσμό έλυσε ο Κόντε που έστειλε τον Σίρι… σπίτι του, προς μεγάλη απογοήτευση του Σαλβίνι.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αποφάσισε την αποπομπή του Σίρι, ο Ντι Μάιο είπε πως είναι «πολύ υπερήφανος για την απόφαση» και επέμεινε πως «ο συνασπισμός πρέπει να παραμείνει στην εξουσία για άλλα τέσσερα χρόνια παρά τους εσωτερικές διαφωνίες».

«Δεν είναι μια νίκη για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αλλά για τους Ιταλούς», είπε ο Ντι Μάιο, ο οποίος πρόσθεσε πως η μετωπική καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί «επείγουσα εθνική ανάγκη».

Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από τον Σαλβίνι, ωστόσο πηγή της Λέγκας δήλωσε πως το κόμμα επανέλαβε την υποστήριξή του στον Κόντε, αν και διαφώνησε με την απόφαση να αποπεμφθεί ο Σίρι.

Η Λέγκα και το M5S ανέλαβαν την εξουσία τον Ιούνιο του 2018, αλλά η συμβίωσή τους έχει αποδειχθεί δύσκολη, με συνεχείς αντεγκλήσεις, σε σημείο που πλέον οι δυο εταίροι ενεργούν περισσότεροι ως πολιτικοί αντίπαλοι παρά ως κυβερνητικοί σύμμαχοι.

Πριν μερικές ημέρες, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Σίρι, τα  Πέντε Αστέρια κατηγόρησαν τη Λέγκα ότι «απειλεί να ρίξει την ιταλική κυβέρνηση».

«… Ακόμη και σήμερα η Λέγκα απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση… Είμαι πράγματι συγκλονισμένος», έγραψε ο Λουίτζι Ντι Μάιο στο Facebook, κατηγορώντας τον κυβερνητικό σύμμαχό του για ανευθυνότητα.

Ο Ντι Μάιο είπε πως το κόμμα του είχε δει στο παρελθόν τον Σίρι να προσπαθεί να εισαγάγει μέτρα που ήταν «…κάπως αμφιλεγόμενα».

«Τα θυμόμαστε. Όταν μας ήρθαν στο γραφείο έμοιαζαν περίεργα και τα σταματήσαμε… Χωρίς εμάς, ποιος ξέρει τι θα είχε συμβεί», έγραψε ο Ντι Μάιο χωρίς να επεκταθεί.

Ο Σαλβίνι αντέδρασε άμεσα και απέρριψε τις κατηγορίες, με το κλίμα ανάμεσα στα δύο κόμματα να είναι πλέον εκρηκτικό.

Στην δυσχερέστερη θέση όλων βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κόντε, ο οποίος συχνά αναγκάζεται να διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή ή διαιτητή ανάμεσα στα δυο κόμματα της συμμαχίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...